Институции срещу втори събор на българите в Украйна

Събитието този уикенд е алтернативно на провеждащото се от 2001 г. на същото място през юни

Посланикът и ДАБЧ са против

Посланикът ни в Украйна, Държавната агенция за българите в чужбина и организации на българската диаспора в Украйна се дистанцираха от организаторите на провеждащия се този уикенд „Световен събор на българите” в украинското село Малая Перешчепина.

Тежки упреци и обвинения в присвояване на правото за провеждане на всеобщ български събор при гроба на кан Кубрат в Украйна се разрази през изтеклите няколко дни в социалните мрежи. Скандалът е защото съборът е алтернативен провеждащия се от 2001 г. на същото място през юни. Организатор на новото събитие е частен фонд, регистриран в Украйна с намерение да направи място за поклонение, което да стане "Българската Мека" . Новият инициативен комитет иска да строи мемориален комплекс, да развива поклоннически туризъм и търговска дейност със сувенири около гроба на обединителя на българите кан Кубрат.

Досегашният събор се провежда без прекъсване в началото на юни от 2001 г. с подкрепата на българските и украинските власти, организиран от местните българи. Той е създаден по идея на историка проф. Пламен Павлов и реализиран с помощта на украинския депутат от български произход Никола Габер от организации на бесарабските българи, общественици като Дора Костова, издател на вестник „Роден край“ в Одеса и др. В събора всяка година участват близо 3000 българи от Украйна и гости от България, Молдова, Румъния, Татарстан.

Разразиха се бурни спорове между привърженици и противниците на новото събитие. Споровете преминаха добрия тон и се стигна се до заплахи и обиди във фейсбук срещу издателката Дора Костова. В дебатите се включи и посланикът на България в Украйна Красимир Минчев. Той написа, че апелът за подкрепа на кампанията на фонд „Кан Кубрат” е заблуда. Подкрепа за набиране на средства от страна на българското посолство е имало, но тя била за честванията през 2012 г., уточни дипломатът.

„Заради новия събор се създаде напрежение и между местните хора, които не го приемат, както не го приемат и в българската и в украинската църква. Между двете църкви има единно становище, че не приемат пари и намеса на частен фонд при строителството на храм край Малая Перешчепина“, каза пред „Труд“ посланик Минчев. „Организаторите на новия събор разделят диаспората, а по-голямата част от хората не го одобряват. Аз лично за себе си също реших да не участвам в този събор. Великият кан Кубрат и самото място имат особено място в историята и на Украйна, и на България и всичко, което се организира, трябва да бъде мероприятие и на двете държави, а не на частни организации. Трябва да бъдат включени и българската и украинската църква, да участва и българската диаспора, а за този събор те реално не са включени“, обясни Красимир Минчев.

На запитване на „Труд“ дали ще участват с новото събитие от Държавната агенция за българите в чужбина категорично отговориха, ме няма да вземат участие и не подкрепят идеята за алтернативен събор на българите в Украйна.

 

Фонд „Хан Кубрат“ събра 300 души

Около триста души се събраха на алтернативния събор в горичка близо до бъдещия мемориален комплекс. Организациите на българската диаспора бойкотираха събитието и сред гостите бяха едва двадесетина представители на местните българи.

„Дойдохме при кан Кубрат защото той е наш баща. Може всеки ден да се провеждат тук събори и нека хората да се покланят на великия Кубрат, но Румен Спасов трябваше включи Дора Костова и Антон Кисе, малко е недомислено е направено“, сподели впечатленията си Стефан Андреев от село Преслав, Таврийска област.

Депутатът от Патриотичния фронт Красимир Богданов, който е член на международния организационен комитет на събора, сподели, че не е запознат, че има и друг събор. „Предстои да си направим изводи и срещи, на които да потърсим възможност да има един общ български събор с включени представителите на българските организации в Украйна. Ние го дължим пред паметта на кан Кубрат да бъдем единни", каза Богданов.

Президентът на фонд "Хан Кубрат" и главен организатор на събора Румен Спасов е благодарен за подкрепата на Новосанжарската районна администрация и ръководството на село Мала Перешчепина."Очаквахме по-голяма посещаемост, но сега тук е урожай, жътвата и хората са заети. Възможно е да направим общ събор, но не на този етап. Нашата задача е от събора да прераснем към мемориалния комплекс, за да се гордеем всички българи. Нашият събор е крачка към изграждането на мемориален комплекс в Мала Перешчепина, другите събори не са никаква крачка, те нямат такива задачи въпреки, че го декларират. Темата е много сложна“, каза Спасов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България