Нови правила и инструкции в МБАЛ-Павликени след гафа със забравената в скенера жена

Мъж мятал мебели от балкона и потрошил две коли в Павликени Извършителят е настанен принудително

Борисов след среща с Борис Джонсън: Той каза, че е първият британски премиер с българско име

Безплатни прегледи за остеопороза в Майчин дом Изследванията ще се извършват от 21 до 23 октомври включително

4 години затвор за педофил, блудствал с малолетна и заснел филм

17-годишна примами айтозлия в хотелска стая, сутеньорът й го обра

800 коня задвижват най-мощното кабрио Ferrari 812 GTS с атмосферен двигател V12 ускорява за 8,3 секунди от 0 до 200 км/ч

Разкриха склад с антики в Лясковец В хранилището са открити книги от 17 и 18 век, саби, ятагани, револвери, пушки

Тяло на мъж е открито при гасене на пожар край пазарджишко село

Голям пожар в жилищен блок в столичния квартал „Сердика“

Излезе от печат третата част на книгата „Шампионите разказват”

Има частично подобрение в състоянието на Стефан Данаилов

Поколението Z и политиката Зелените успяват да продадат „наближаващата гибел“ на впечатляващи млади умове и да ги подтиква към ярост

В Арктика откриха кафе от 1902 година (СНИМКИ)

Как се псуват шофьорите в София?

Инструкции за безопасно лято пусна КЗП Родителите трябва да съобразяват с теглото на децата си тротинетките и ролерите, които им купуват

От Комисията за защита на потребителите (КЗП) посъветваха родителите как да осигурят безопасно лято на децата си, когато те карат тротинетки, ролери и скейтборди.

Важно е изделията да бъдат безопасни, както и да се експлоатират и поддържат съобразно дадените от производителя указания, подчертават от КЗК. В противен случай може да се стигне до нараняване. По данни на организацията с нестопанска цел SAFEKIDS, всяка година близо един милион деца по света загиват от нараняване и почти всяка от тези трагедии може да бъде предотвратена.

От КЗК съветват родителите при покупка на тротинетки, ролери и скейтборди да гледат на опаковката и върху изделието да е посочен номерът на стандарта за безопасност. Това гарантира, че при изработката са спазени всички изисквания за материалите и конструкцията.
Задължителна е и информацията за максимално допустимото тегло на ползвателя на продукта, която родителите могат да сравнят с тази на детето си. Търговската марка също трябва да е посочено. Трябва да има и препоръка за използване на защитна екипировка, инструкции за употреба и указания за сервиз и поддръжка.

Експертите посочват, че има белези, по които лесно може да се установи дали един скейтборд е опасен. Ако горната повърхност на дъската не е покрита с предотвратяващ подхлъзване материал или над нея има издадени части, рискът от инцидент е голям. Предпоставка за произшествие биха били и остри ъгли и ръбове. Според стандартите за безопасност външната линия на дъската трябва да е със заоблени ръбове с минимален радиус от 10 mm.

Грижата на родителите не трябва да свършва само с покупката на безопасен скейтборд. След това родителите трябва да се погрижат децата да карат с каска и с предпазители за китките, лактите и коленете. Малчуганите може сами да ги изберат, за да им е приятно да ги носят и така да не ги свалят постоянно. Не трябва да се кара в близост до интензивен трафик, а на гладки повърхности без пукнатини и дупки. Препоръчително е да се кара през деня и при добро време.

Важно е малчуганите да не бъдат оставяни без надзор от възрастен. „Имайте предвид, че повечето деца до 6-годишна възраст нямат добре развито чувство за координация“, предупреждават от КЗП. Според тях преди да даде на детето си скейтборд, родителят трябва да е наясно дали то има умението да го кара.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.