Елена Йончева вече е с обвинение Депутатката най-вероятно ще отговаря за пране на пари

Арестуваха бургазлия, давал помещения за платена любов в секс шоп в София Мъжът е осъждан за разпространение на порнографски материали

Юлия Тимошенко обяви, че се кандидатира за президент

Стоичков събира три „Златни обувки“

Удължиха грипната ваканция в Пернишко

Либия поиска възобновяване на икономическите връзки с България

В Бургас заловиха тийнейджъри-вандали Трима ученици трошили сладкарници

62 жертви взе студът в Полша

ЕС наложи глоба на Mastercard в размер на 647 милиона долара

Обявиха грипна епидемия и в Сливенска област

Ученички ритат на земята връстничка пред столичен мол (ВИДЕО) Други момичета снимат случката с телефоните си

Апаши задигнаха тон храни от склад на БЧК в Лом

Интелектуалци издигнаха кандидатурата на Ангел Джамбазки за евродепутат

84-годишен дядо е пребит от психично болен мъж във Врачанско Извършителят се укрива, обявен е за издирване

Арестуваха певеца Крис Браун в подозрение за изнасилване

Интеграцията на ромите – край на “държава в държавата” Продължават споровете кой кого дискриминира

Карикатура Иван Кутузов - Кути

Трудно е да се определи точната им численост в България, поради широко разпространения феномен на „преферирано етническо самосъзнание“ – публично деклариране на друга, неромска етническа принадлежност. Много често, ако изповядват ислям, те се самоидентифицират като турци, а ако изповядват християнство, като българи. По официалните данни на НСИ за 2011 г. ромите в страната са 325 343, или 4,9% от населението на страната. Според съвременни етнодемографски изследвания реалният брой на ромите в България обаче е между 700 и 800 000 души (Илиева, 2013). Тези данни нареждат България сред страните с относително най-висок дял на ромско население. Динамиката на ромското население пряко кореспондира с репродуктивните им нагласи и естествения прираст, които се различават коренно от тези на другите етнически групи в България. На база официалните данни от преброяванията на НСИ естественият прираст на ромското население може да бъде изчислен на около 1,9%, а стойностите на раждаемостта на приблизително 2,7%, което е над 3 пъти от средното за страната.

Последното преброяване през 2011г. показва , че най-голям е делът на ромите в област Монтана – 12.7% и Сливен -11.8%., следвани от Добрич – 8.8%, Ямбол – 8.5% и т.н. Около половината (55.4%) от самоидентифициралите се като роми живеят в градовете.

1011_2

Сред водещите проблеми в ромските гета са незаконното строителство, занижени санитарно хигиенни условия, липса на водопровод и канализация, баня, тоалетна и др.

Тенденциите, на които станахме свидетели през последните 20 години, свързани с ромските гета (неплащане на ток, вода, здравни осигуровки, данъци, такси и др.) оставиха усещането в българските граждани, че са дискриминирани в собствената си държава.

Всяко четвърто жилище е незаконно построено, според местни експерти, а най-фрапиращите външни белези на ромските гета са натрупаните камари боклук, който директно се изхвърля на улицата и е причина за разпространението на много зарази и епидемии.

От три месеца експерти от МТСП започнаха провеждането на регионални срещи, дискусии и форуми, свързани с демографските политики, жизнен стандарт, доходи от труд и социално предприемачество. Данните показват, че държавата полага усилия чрез национални и европейски програми, проекти, отпускане на помощи, да подпомага финансово затруднените общини, но липсва загриженост и отговорност от страна на ромите. Например в ромския квартал „Лозенец“ в Ст. Загора общината е разработила и приела градоустройствен план, като е реализирала 70% от инвестиционния си проект за изграждане на канализационна мрежа, в Пазарджик е извършена регулация, узаконяване на терени и са построени 11 двуетажни къщи в ромския квартал „Изток“, като общината е инвестирала 200 000 евро за урбанизацията и благоустройството на квартала, община Лом е инвестирала 800 000 евро в 12 проекта за изграждане на канализационна мрежа в ромските квартали на града, община София по приоритет 1 „Социална инфраструктура“ на ОПРР е изпълнила проект на стойност 2,5 милиона лв. и др.

Нежеланието на голяма част от ромите да работят и да учат пораждат недоволство в българското общество. Тук е важно да признаем допуснатите грешки и липсата на местни и национални политики в тази област в продължение на десетилетия. Въпреки натрупаните стереотипи и отрицателни примери, съществуват реални перспективи пред ромската интеграция в България, която трябва да започне веднага, без отлагане!

С оглед критично ниската раждаемост и продължаващата емиграция на млади българи, на пазара на труда има остър дефицит от работна ръка. Ромите с акумулирано младо население представляват отличен трудов ресурс за страната, който е крайно време да бъде включен на пазара на труда. Повишаването на заетостта е единствения начин за преодоляване на ромската бедност.

Често ромите се явяват „държава в държавата“. Дори в смесените региони, особено в по-големите градове, е прекарана ясна разграничителна линия, със статута на „държавна граница“ между българската и ромската част. Често чрез медиите ставаме свидетели на открита конфронтация между българи и роми, което поражда сериозни проблеми. Ежедневно ни се натрапва т.нар. „заучена безпомощност“, т.е. бедни сме, гладни сме, неуки сме, дискриминирани сме, държавата е длъжна, държавата да ни даде, какво друго ни остава и т.н.? С това е свързано и оправданието им спрямо един друг мит – краденето на ток или неплащането на сметки за вода, такса смет, данъци, здравни осигуровки и др. Често можем да чуем българите да казват, че те са дискриминирани в собствената си държава, защото и най-бедният пенсионер е длъжен да си плаща сметките, за да не му прекъснат електричеството или отоплението, а ромите не плащат.

Друг много сериозен проблем са ранните бракове, особено за момичетата на възраст между 13 и 16 г., като по този начин те автоматично отпадат от образователната система и допълнително се маргинализират.

Сред най-важните предпоставки за възможна интеграция на ромите и включването им в пазара на труда са:
Образование, като път за излизане от порочния кръг на бедността и изолирането им от нормалния обществен живот. Непременно тук трябва да продължи да се налага вече успешно апробираното в отделни селища със смесено население интеркултурно образование. Конкретна мярка в образованието е да се повиши, дори и чрез специални програми за подпомагане и стимулиране, броят на ромите висшисти и най-вече на ромите учители, лекари, медицински сестри, акушерки и др., което ще е позитивен пример и за самите деца да продължават образованието си. Много добър пример е проектът „Нов шанс за успех“ за ограмотяване на възрастни хора.

Дегетоизация – колкото и сложно да изглежда, трябва да се случи, вече е време! Докато гетата представляват „държава в държавата“, докато продължава сегрегацията, ще се репродуцира модела на бедност, неграмотност и социална изолация на ромите.

Интеркултурност – търсенето на възможности за съвместни проекти между български, ромски, арменски и други младежки и университетски организации. Младежите са най-малко обременени от наложените стереотипи и най-отворени към приемането на „другия“.

Заетост – България е най-бързо застаряващата нация в Европа. Затова усилията на държавата трябва да продължат в тази посока – реализиране на множество национални и европейски програми по заетост на ромската общност, задължаващи включването им на пазара на труда, плащане на такси, данъци, здравни осигуровки и др.

Въпреки многото обективни и субективни трудности при интеграцията на ромите трябва задължително да отбележим и позитивните примери в тази насока. Такива са в с. Долни Цибър, в Северозападна България, известно, като „ромският Кеймбридж“, където е постигнато 100% завършване на средно образование при ромите и немалък процент на висшисти. Аналогичен е примерът и с община Куклен, където ромите са мотивирани да живеят самостоятелно извън гетото. А също така и работата с ромското малцинство в община Стралджа, където само за година в една от ромските махали е постигнато повишаване с 30% на посещаемостта в училище на децата от цигански произход и за първи път от много години не са отчетени кражби на селскостопанска продукция.

Предполагам никой не се съмнява, че интеграцията на ромите в България ще е труден и дълъг процес, съпътстван с много спънки и от ромска, и от българска страна, но ако искаме да имаме проспериращо и отговорно общество, това е една от първостепенните задачи пред България, и в частност пред Министерството на труда и социалната политика.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. Добър ден… В германия търсели роми, ако нямало взимали сирийци…

 2. С подобни папагали за министри нищо няма да се промени. Евала на словаците, които по повод интеграцията запушиха устите на уродите от ес .още преди 10 години, заявявайки, че като искат да интегрират ромите – да ги интегрират вместо да ривът.
  Къде е таблицата за образованието на ромите преди 89та?

 3. Nepremenno tryabva da se napravi neshto.Pırvo da se izkoreny nasionalızma ot komunizma koyto vsya jivkov i koyto beshe vlashky syganyn.

 4. Vashata predpostavka e greshna. Ne se kasae za ‘integratzia“ na tziganite. Tova e SOROSOIDNO klishe i udar po nas ot vutre. Alternativata – ima ia. Iska se smirenie i chestnost, za da ia priemete, ne da se pravite na misliteli i, pazi, Boje, na mudretzi, kleti inati, plagiati i kalinki-2/3 ot Min. suvet. Baigun ot falshivi improvizatzii. Za kakvo izobshto prikazvate za ‘durjava v durjavata’ na tziganite-tova e samopriznanie za nenadejdnost.

  Izvinete za latinitza, molia.

 5. Работодателите не вземат БЪЛГАРИ – висшисти на работа, кво остана за циганите. Те са по-напред с материала, защото ако имат 2 кв/м ще япостроят къща, а ние? Те са много способни, но за ралика от БЪЛГАРИНА не искат да работят за стотинки и предпочитат да ги изкарат пак с труд, но не на трудов договор.

  1. ти имаш ли висше образование? ако имаш , напълно разбирам защо не взимат висшисти на работа.

 6. Бих попитал риторично. Ако затворите един катър в клетка заедно с расов жребец след време катъра дали ще заприлича на жребец или ще си остане катър. САМО ПИТАМ

 7. Не вярвам на официалната статистика за брой цигани/други. Едните се плодят като зайци. Бъпросът е кой кого ще интегрира. Може би ц.?

 8. Циганите са инструмент на Русия за разрушаване и завладяване на България. Техен инструмент са руските партии Атака и ДПС. Никой няма намерение да интегрира, очовечава и цивилизова циганите. Защото в това си състояние те са идеалното оръжие на руския окупатор да постигне с минимум разноски максимум разрушителен ефект върху държавата, върху непокорните (някои) българи и върху икономшкото но страната в дългосрочен план.

  1. Баси гадните руснаци… още 90та са имали власт над британския посланик и съвета на европата та да ги накарат да притиснат машата си – безродника луканов да регистрира дпс…

 9. Stavate smeshni – integracia, ta integracia – pitaite tezi det trebe da gi integrirat dali ISKAT . Loshata kompania razvalia dobria moral . Pomaga se na toz koito zhelae pomosht . Razbirame, shtoto ot EK Vi natiskat, ta i mnogo pari Vi predlagat – barem kazhete ISTINATA ! A tez det izdavat direktivi – da pokazhat NA DELO kak stavat tia metamorfozi.

 10. Целта изглежда благородна – чрез интеграция, ц. да станат българи! Но си спомням думи на
  фурнажия от преди много години: От черно брашно бял хляб не става . . .

  1. То па българите са един бял хляб… примери от „българина“ луканов та до плевнелиев…

 11. Трябва още при раждането циганетата да бъдат кастрирани,така ще спрат да се размножават като мишки и ще бъде решен проблема и ще се спаси държавата.

  1. По добре да се кастрират всички действащи политици и интелигенти. Историята е показала какви боклуци са децата им.

 12. ОРА НАЛИ Я ЗНАЕТЕ ТАЯ,ЧЕ КАРТОФО ВАРИ ГО ПЕЧИ ГО СИ ОСТАВА КАРТОФ,СЪЩАТА И РАБОТАТА С ЦИГАНИТЕ.ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ/И ЗА САПУН НЕ СТАВАТ ОТИ УХАЕ НА МАНГАЛ/.ТА ТЕ СИ ИМАТ ТЕХНА ПРЕДСТАВА ЗА ЖИВОТА И ОЩЕ 200 ГОДИНИ ДА СЕ ОПИТВАТ ДА ГИ ФКАРАТ У ПРАВИО ПАТ,НЕМА ДА СТАНЕ.АЙ СИКТИР.

 13. siganite w balgarosa ponad 2 000 000 milona nese pretenywaite nie se obtawyme stroim golemi kyci i kupuwame golemi mersedesi rabotim w ewropa mislete mu wy bylgarite byhte 500 godoni pod tursko robstwo a sega politicesko robstwo ot bylgaski depotati i turski miistri siganite nie ce se oprawiwi mislite mu wie bylgarite nie siganite imame erarhia tawae

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.