Интеграцията на хора от рисковите групи дискутират под тепетата експерти от Пловдив и Тулуза

Работна среща по въпросите за интеграцията на хора от рискови групи с участието на експерти по социалните дейности и образованието на общините Пловдив и Тулуза (Франция) се проведе днес в заседателната зала на градската управа под тепетата. Заместник-кметът по социалната политика Георги Титюков информира, че има няколко проекта, по които администрацията работи, за да интегрира децата от малцинствата, а именно: от 0 до 7 години, като тук основна е ролята на Общностния център; от първи до четвърти клас по българо-швейцарската програма, както и проект на район „Източен” по оперативна програма „Наука и образование“.

Интеграцията на хора от рисковите групи дискутират под тепетата експерти от Пловдив и Тулуза

По думите на заместник-кмета Титюков добрият пример, който вече дава положителните резултати, е социалното предприемачество, където Община Пловдив и Националният алианс за работа с доброволци (НАРД) подават ръка на жени от ромски произход и с ниско образование, като ги обучават на шивачество.  „Това е една от най-добрите мерки за интеграция, които прилагаме на местно ниво. Ние изграждаме у тази целева група навици, увеличаваме тяхната квалификация, с което подпомагаме по-нататъшната им реализация “, уточни Веселина Ботева, шеф на  дирекция „Социални дейности“.

Гостите  от Франция останаха изненадани от факта, че в България има медиатори, които активно работят с младите хора да се възползват от услугите и възможностите, които им предоставя Бюрото по труда. Те изразиха съжаление да научат, че както във Франция, така и в България се наблюдава напускане на образователната система заради ранни бракове. Тук Георги Титюков посочи ролята на Младежки център – Пловдив, където ¼ от младежите, които го посещават и където се извършва така нареченият обмен, са от ромски произход и са на възраст от 16 до 29 години, за разлика от Франция, където се обхващат младежи от 16 до 25 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони