Интелектуалци бранят Македонската църква

Моментните политически изкушения задълбочават разкола

Дълбоко сме огорчени, че архиереите на нашата БПЦ не повдигнаха пред руския патриарх Кирил въпроса за статута на Македонската православна църква (МПЦ), с което не изпълниха обещанието си да се застъпват пред Поместните православни църкви за установяване на каноническия статут на МПЦ. Това пишат в отворено писмо известни български общественици и интелектуалци.

“Ние очакваме Руската православна църква (РПЦ) да отчита трайните дългосрочни интереси на вселенското православие, на православните християни в Република Македония, България, Сърбия и всички съседни страни, като направи нужните мъдри постъпки за нормализиране на международния статут на възобновената Охридска архиепископия”, се казва в позицията.

И още: “В същото време станахме свидетели на обезпокояващи знаци от РПЦ като изявлението на Негово Високопреосвещество Иларион Волоколамски от 22 февруари 2018 г. че “проблемът с непризнатата Македонска църква трябва да се решава чрез диалог между нея и СПЦ””. Отвореното писмо е подписано от акад. Георги Марков, акад. Стефан Воденичаров, Райна Дрангова, Михаил Развигоров, Мая Вапцарова, Симеон Евтимов, Петър Мутафчиев, Красимир Узунов, Костадин Филипов, проф. Христо Матанов, проф. Димитър Гоцев, доц. Георги Николов, доц. Александър Гребенаров и доц. Наум Кайчев.

“Считаме, че вековните връзки между нашите църкви и народи и хармонията на световното православие са далеч по-важни от моментните политически изкушения, водещи в крайна сметка до задълбочаване на разкола и други неблагоприятни последици за християнството”, завършва позицията на интелектуалците и обществениците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България