Маринела Нинева спечели с рекорд „Витоша моята планина 2019“

Пет признака, че сте срещнали някого от минал живот

ГЕРБ: В битката на Мая Манолова за София жертва са гражданите

Неутрализираха престъпна група за трафик на хора с цел трудова експлоатация

Тропическата буря „Имелда“ взе пет жертви в Тексас

Тръмп взел решение да не нанася незабавен военен удар срещу Иран

Паника в Карлскрон след убийството на български студент Извършителят все още е на свобода

Бърз влак от София за Свиленград престоя в гара Искър заради повреда в скоростомера на локомотива

Кифла или кроасан? Респект или уважение… Прости сме като кифли понякога

Ангел Джамбазки влиза в битката за София със заявка да премахне гетата

Километрични опашки на „Капитан Андреево“ към Турция

Да живеят печените чушки

Ренета Инджова: Скандалът с руска намеса и шпионаж у нас е постановка

Волубилис – сърцето на древен Рим в Мароко

Адвокат Марковски: При умишлено убийство не трябва да има съкратено съдебно следствие

Интелигентни мислещи роботи с разум създават в Технически университет-Пловдив

Екип от преподаватели на филиала в Пловдив на Технически университет-София разработва вече интелигентни, мислещи роботи с разум. Характерно за тези нови машини е, че те ще могат да вземат решение, обработвайки информация за заобикалящата ги среда, получена от собствените им сензори. Освен това роботите ще имат поведение, съобразено с променящата се околна среда. „Нашата цел е да създадем алгоритмите на поведението на роботите при вземане на решения за адаптация към трудни за моделиране явления. Чисто прагматична цел на изкуствения интелект е машините да извършват дейности, изпълнявани досега от хората“, заяви професор Андон Топалов от катедра „Системи за управление“ в Технически университет-Пловдив.

Още отсега учените от вуза под тепетата залагат едно основно правило в поведените на интелигентните роботи – да не вредят на човека. „В известен смисъл това е ограничение пред интелектуалното развитие на нашите роботи. И дори е доста дискусионно в момента дали трябва да го правим. Но нашите научни разбирания за етиката при създаване на изкуствен интелект са, че по принцип роботът не трябва да причини вреда на човека с действие или бездействие“, коментира професор Михаил Петров, заместник-директор на филиал Пловдив на ТУ-София.

За първи път през тази година научните работници от ТУ-Пловдив ще работят в направление колаборативна роботика, което означава, че човек и робот ще се трудят един до друг и ще споделят работните си места. През 2016 година се смени стандартът на изискванията за безопасност по отношение на индустриалните роботи. Досега стандартът забраняваше в работната зона на робота да навлиза човек, когато машината е включена.

Сега концепцията е различна – машината и човекът трябва да работят заедно един до друг, като всеки си върши своята част от дейността. Споделянето на една обща работна среда поставя нови изисквания към роботите. И най-малкото е те да са изградени от материали, които да не навредят работещия редом човек. Нещо повече, човекът може например да отмести робота, ако му пречи, но след това машината отива да си свърши работата, която и е възложена. В момента Европейският съюз е във водещи позиции в колаборативната роботика, изпреварвайки Япония, САЩ и Китай.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.