Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

Интелигентни мислещи роботи с разум създават в Технически университет-Пловдив

Проф. Андон Топалов и студенти разработват разум за наличните роботи в ТУ- филиал Пловдив.

Екип от преподаватели на филиала в Пловдив на Технически университет-София разработва вече интелигентни, мислещи роботи с разум. Характерно за тези нови машини е, че те ще могат да вземат решение, обработвайки информация за заобикалящата ги среда, получена от собствените им сензори. Освен това роботите ще имат поведение, съобразено с променящата се околна среда. “Нашата цел е да създадем алгоритмите на поведението на роботите при вземане на решения за адаптация към трудни за моделиране явления. Чисто прагматична цел на изкуствения интелект е машините да извършват дейности, изпълнявани досега от хората”, заяви професор Андон Топалов от катедра “Системи за управление” в Технически университет-Пловдив.

Още отсега учените от вуза под тепетата залагат едно основно правило в поведените на интелигентните роботи – да не вредят на човека. “В известен смисъл това е ограничение пред интелектуалното развитие на нашите роботи. И дори е доста дискусионно в момента дали трябва да го правим. Но нашите научни разбирания за етиката при създаване на изкуствен интелект са, че по принцип роботът не трябва да причини вреда на човека с действие или бездействие”, коментира професор Михаил Петров, заместник-директор на филиал Пловдив на ТУ-София.

За първи път през тази година научните работници от ТУ-Пловдив ще работят в направление колаборативна роботика, което означава, че човек и робот ще се трудят един до друг и ще споделят работните си места. През 2016 година се смени стандартът на изискванията за безопасност по отношение на индустриалните роботи. Досега стандартът забраняваше в работната зона на робота да навлиза човек, когато машината е включена.

Сега концепцията е различна – машината и човекът трябва да работят заедно един до друг, като всеки си върши своята част от дейността. Споделянето на една обща работна среда поставя нови изисквания към роботите. И най-малкото е те да са изградени от материали, които да не навредят работещия редом човек. Нещо повече, човекът може например да отмести робота, ако му пречи, но след това машината отива да си свърши работата, която и е възложена. В момента Европейският съюз е във водещи позиции в колаборативната роботика, изпреварвайки Япония, САЩ и Китай.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.