165 машини чистиха снега в София през нощта

Импровизирано взривно устройство избухна в МОЛ в Калифорния, няма пострадали

Лавров: Русофобията на Запада сега е по-лоша, отколкото по време на Студената война

Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

Интелигентни мислещи роботи с разум създават в Технически университет-Пловдив

Проф. Андон Топалов и студенти разработват разум за наличните роботи в ТУ- филиал Пловдив.

Екип от преподаватели на филиала в Пловдив на Технически университет-София разработва вече интелигентни, мислещи роботи с разум. Характерно за тези нови машини е, че те ще могат да вземат решение, обработвайки информация за заобикалящата ги среда, получена от собствените им сензори. Освен това роботите ще имат поведение, съобразено с променящата се околна среда. „Нашата цел е да създадем алгоритмите на поведението на роботите при вземане на решения за адаптация към трудни за моделиране явления. Чисто прагматична цел на изкуствения интелект е машините да извършват дейности, изпълнявани досега от хората“, заяви професор Андон Топалов от катедра „Системи за управление“ в Технически университет-Пловдив.

Още отсега учените от вуза под тепетата залагат едно основно правило в поведените на интелигентните роботи – да не вредят на човека. „В известен смисъл това е ограничение пред интелектуалното развитие на нашите роботи. И дори е доста дискусионно в момента дали трябва да го правим. Но нашите научни разбирания за етиката при създаване на изкуствен интелект са, че по принцип роботът не трябва да причини вреда на човека с действие или бездействие“, коментира професор Михаил Петров, заместник-директор на филиал Пловдив на ТУ-София.

За първи път през тази година научните работници от ТУ-Пловдив ще работят в направление колаборативна роботика, което означава, че човек и робот ще се трудят един до друг и ще споделят работните си места. През 2016 година се смени стандартът на изискванията за безопасност по отношение на индустриалните роботи. Досега стандартът забраняваше в работната зона на робота да навлиза човек, когато машината е включена.

Сега концепцията е различна – машината и човекът трябва да работят заедно един до друг, като всеки си върши своята част от дейността. Споделянето на една обща работна среда поставя нови изисквания към роботите. И най-малкото е те да са изградени от материали, които да не навредят работещия редом човек. Нещо повече, човекът може например да отмести робота, ако му пречи, но след това машината отива да си свърши работата, която и е възложена. В момента Европейският съюз е във водещи позиции в колаборативната роботика, изпреварвайки Япония, САЩ и Китай.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.