Интернет навигатор разхожда туристи от Ком до Крайова

Приложение за мобилни устройства, което дава информация за природни забележителности в Северозападна България и съседните й области в Румъния и чертае маршрутите до тях, е изработено по проект за трансгранично сътрудничество, съобщиха от Агенцията за регионално развитие и Бизнес център 2000 в Монтана. В продължение на две години експертите от агенцията в Монтана, колегите им от Видин и от Асоциацията за технологичен трансфер в Крайова събирали информация за уникални природни обекти и туристически атракции в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и окръзите Долж, Олт и Мехединци отвъд Дунав.

С описанията и снимките на над 200 забележителности са издадени албум, който разкрива природните богатства в трансграничния регион и туристически пътеводител на български, румънски и английски език. Сред представените забележителности са връх Ком, парка „Врачански Балкан” екопътеките край Вършец и Чипровци, Белоградчишките скали, пещерата Магурата и местността Кайлъка у нас. Както и Ботаническата градина в Крайова, Дунавските казани и Божия мост в Румъния. Цялата туристическа информация е събрана в приложение за мобилни устройства „ Nature in hand . eu” /Природа на длан/. То функционира като навигатор и осигурява актуална информация с текст и снимки за туристическите и природни забележителности в седемте области.

Приложението може да се ползва и без достъп до Интернет след като бъде свалено от мрежата със специален код, разположен на табла в градовете у нас и в Румъния. Навигаторът чертае маршрути по избор и дава информация за природните обекти, хотели и ресторанти, както и любопитни факти за посещаваните райони. „Надяваме се изданията и приложението да популяризират забележителностите от двете страни на Дунав и да привлекат нови туристи в граничните области!”заяви шефката на агенцията в Монтана Георгия Димитрова. Проектът е финансиран от европейските фондове с 500 000 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България