Инфантино прави турнира на турнирите

Световното първенство умира. Да живее световното първенство!

Новият президент на ФИФА Джани Инфантино планира да направи турнира на турнирите. През 1992-а бившият шеф на УЕФА Ленарт Йохансон създаде Шампионската лига, която е №1 по интерес в света на футбола. И именно тя до голяма степен уби интереса към националните отбори. Сега Инфантино иска да създаде супертурнира, който всеки да чака четири години поред.

24 най-добри отбора в света, събрани в едно. Съветниците на Инфантино разработват световно клубно първенство между 24 отбора, което ще се провежда през лятото и веднъж на четири години. Стартът трябва да е през 2021-а.

За да не се претоварват звездите, ще отпадне турнира за Купата на конфедерациите между националните шампиони, който е 12 месеца преди всеки мондиал. Освен това Копа Америка трябва да се премести за 2020 година, за да съвпада с европейските първенства и да не пречи на новия турнир.

Европа ще изпраща по 12 отбора. Между тях ще бъдат последните четири победители и финалисти в Шампионската лига. Останалите ще бъдат определяни според актуалната ранглиста на УЕФА.

Южна Америка ще има петима представители, но още не се знае на какъв принцип ще бъдат избирани. Много вероятно е сред тях да са четирите последни шампиона на Копа Либертадорес.

Северна Америка, Африка, Азия и Океания също ще получат по два участника. Последният ще е представител на страната домакин.

Ако сега бе първото издание на новото световно клубно първенство, то щеше да има следният вид:

Европа: „Реал“, „Барселона“, „Атлетико“, „Ювентус“, „Байерн“, „Пари Сен Жермен“, „Севиля“, „Манчестър Сити“, „Борусия“ (Дортмунд), „Бенфика“, „Арсенал“, „Порто“

Южна Америка: „Атлетико Насионал“, „Ривър Плейт“, “Сан Лоренцо“, „Атлетико Минейро“, „Бока Хуниорс“

Африка: „Уидад“ (Казабланка), „Мамелъди Съндаунс“

Азия: „Урава Ред Даймъндс“, „Джебунк Хюндай Моторс“

Северна Америка: „Пачука“, „Америка“

Океания: „Оуклънд Сити“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят