Инфекционистът д-р Трифон Вълков: Алергичната реакция от ваксината е към един от стабилизаторите в нея

Кадър от Нова телевизия

Единственият по-тежък страничен ефект от ваксините на Moderna и Pfizer/ BioNtech са алергичните реакции. Това обяви пред Нова телевизия инфекционистът д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница.

Липсват обаче проучвания за реакциите от независими източници.

„Много неща се изговориха по темата. Доста екипи се съсредоточиха в проучване на този тип реакция. Към момента това, което се публикува в научните медии, е, че тази реакция е към един от стабилизаторите във ваксината. Няма как да минем без това нещо ”, каза той.

Д-р Вълков обясни, че този тип стабилизатор се съдържа и в други ваксини и се познава отдавна. Според него разликите между двете одобрени от Европейската агенция по лекарства ваксини са свързани с производствения процес.

"Ваксината на Moderna е в малко по-голяма доза. Тя може да бъде транспортирана на по-високи градуси - на -20 градуса. За разлика от тази на Pfizer/ BioNtech, която изисква -70. Другото, което я прави по-удобна за лекарите, както и за масовата ваксинация, е, че веднъж размразена, тя може да остане в обикновен хладилник 30 дни", обясни инфекционистът.

Коментари

Задължително поле