Иракската армия готви мащабна офанзива на Мосул, кюрдите блокираха пътищата

Кюрдските пешмерги блокираха пътя от Иракски Кюрдистан към втория по големина град в страната – Мосул, след като стана ясно, че иракската армия придвижва военни части към града, съобщават световните агенции.

„Двата основни пътя, свързващи Ербил и Дохук с Мосул, бяха блокирани в четвъртък със земни насипи като предпазна мярка, след като установихме увеличаване на разгръщането и движението на иракските сили в близост до фронтовата линия с пешмергите", разкри източник на агенцията.

По-рано Съветът за сигурност на автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак алармира, че разполага с разузнавателна информация за подготвяна от иракската армия голяма офанзива срещу градовете Киркук и Мосул, предаде DHA. Съобщението е публикувано в една от социалните медии и е подписано от Месрур Барзани – председателстващ заседанието на Съвета и син на лидера на иракските кюрди Масуд Барзани.

Според разузнавателните данни Киркук ще бъде нападнат от юг и от запад, а Мосул – от север. Сред нападателите ще бъдат силите на федералната полиция, както и военните структури на иракските туркомани, известни като бойните части „Хашди Шаби”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток