Ирак, Иран и Турция координират действията си за референдума в Иракски Кюрдистан

Ирак, Иран и Турция координират действията си по отношение на планирания референдум за независимост в Иракски Кюрдистан. Външните министри на трите страни Ибрахим ал-Джаафари, Джавад Зариф и Мевлют Чавушоглу и техните екипи се срещнаха в Ню Йорк, информира БНР.

След разговорите вчера беше публикувано съвместно изявление, в което те заявяват, че обмислят съвместни контрамерки. Също така се изразяват опасения, че планираният за 25-и септември референдум за независимост на Кюрдския автономен район в Ирак може да предизвика нови конфликти в региона и да застраши борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Координацията между трите страни по въпроса е факт от известно време, като в началото на август началникът на иранския Генерален щаб ген. Багери посети Анкара. В следващите дни неговият турски колега ген. Хулуси Акар ще върне визитата в Техеран, а на 4 октомври турският президент Реджеб Ердоган ще се срещне с иранския държавен глава Хасан Рохани. В Турция пък се очаква посещение от иракския Генщаб.

Междувременно турски военни самолети нанесоха удари срещу бази на Кюрдската работническа партия в планините на Северен Ирак.

Вчера вечерта турският президент Ердоган разговаря в продължение на 50 минути с американския президент Доналд Тръмп, като в дневния ред на срещата им са били включени и регионални въпроси.

Днес в Турция ще се проведат заседания на Министерския съвет и Съвета за национална сигурност за обсъждане на турските ходове по отношение инициативата на Ербил за всенародно допитване. Утре турският парламент ще обсъжда на извънредно заседание, преди началото на сесията, изпращането на военни части от страната в Сирия и Ирак. За действия на въоръжените сили зад граница се изисква разрешение на народните представители.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят