Иранският външен министър обвини САЩ, че подготвят преврат в Ислямската република

Мохамад Джавад Зариф

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви днес, че САЩ са сформирали в Държавния департамент група за действие, която да подготви държавен преврат в неговата страна. Първият дипломат на Иран написа това днес в Туитър, предаде ТАСС.

"Преди 65 години САЩ свалиха избраното от народа демократично правителство на Мосадък, възстановиха диктатурата и подчиниха иранците за следващите 25 години. Сега група за действие (в Държавния департамент) планира да направи същото чрез натиск, дезинформация и демагогия. Тя няма да успее", се казва в текста.

Преди два дни бе съобщено, че държавният секретар на САЩ Майк Помпейо е формирал група за координиране на американската политика спрямо Иран. За неин ръководител беше назначен Брайън Хук, който ще стане специален представител на САЩ за Иран.

По думите на Помпейо групата ще организира взаимодействието на САЩ със страни, споделящи американските оценки за "иранската заплаха". Хук заяви пред журналисти, че е "чисто съвпадение" огласяването на тази новина в дните около годишнината от операцията на американски и британски тайни служби с цел сваляне на правителството на премиера-реформатор Мохамед Мосадък през 1953 г.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят