Иран ще възобнови производството на високообогатен уран, ако страните по ядреното споразумение не го защитят от санкциите на САЩ

Президентът на Иран Хасан ухани заяви, че страната му ще възобнови производството на високообогатен уран, ако страните по ядреното споразумение от 2015 г. не защитят банковия и петролния му сектор от санкциите на САЩ, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

В реч по националната телевизия точно една година след оттеглянето на САЩ от споразумението, Рухани заяви, че оставащите по него страни - Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, както и ЕС, имат срок от 60 дни да изпълнят обещанието си да защитят петролния и банковия сектор на Техеран от санкциите на Вашингтон.

Рухани също така съобщи, че Иран ще почне отново да трупа запаси от обогатен уран и тежка вода, а няма повече да продава излишъка си от тях на други страни, както се изисква от ядреното споразумение.

Рохани посочи, че Техеран е готов на преговори по ядрената си програма.

"Преценихме, че ядреното споразумение се нуждае от хирургическа намеса и че болкоуспокоителните хапчета от миналата година не са помогнали. Тази хирургия има за цел да спаси споразумението, а не да го разруши", заяви иранският президент.

Иран днес е уведомил писмено за решението си лидерите на ЕС, Китай, Великобритания, Франция и Германия чрез посланиците им в Техеран. Подобно писмо е подготвено и за Русия. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф ще се срещне по-късно днес в Москва с руския си колега Сергей Лавров.

"Ако петте страни се включат в преговори и помогнат на Иран да постигне печалбите си в петролния и банковия сектор, Иран ще възобнови изпълнението на ангажиментите си по ядреното споразумение", заяви Рухани.

Той обаче предупреди, че ще има "силна реакция", ако вместо това европейските лидери се опитат да наложат допълнителни санкции на Иран чрез Съвета за сигурност на ООН.

Външният министър Мохамад Джавад Зариф отправи отделно предупреждение от Москва.

"След една година търпение Иран прекратява мерки, чието продължаване САЩ направиха невъзможно. Световните сили разполагат с все по-малко време за обрат", написа той в Туитър.

Президентът Рухани съобщи, че ако 60-дневният срок изтече без предприети действия, Иран ще спре воденото от Китай препроектиране на ядрения му реактор с тежка вода в Арак. Такива реактори произвеждат плутоний, който може да се използва за ядрени оръжия, отбелязва АП.

Засега няма реакция от Белия дом. В неделя обаче Вашингтон обяви, че изпраща самолетоносач и бомбардировачи Б-52 в Персийския залив заради "ескалация на дейностите на Иран, който готви предстоящи нападения" срещу американските сили в региона.

Съгласно ядреното споразумение Иран може да държи запаси от не повече 300 кг нискообогатен уран. Преди споразумението страната е имала 10 000 кг високообогатен уран.

Миналата седмица САЩ прекратиха сделки, които позволяваха на Иран да разменя обогатения си уран за уранов прах от уранова руда от Русия и да продава тежката си вода на Оман. САЩ също така прекратиха действието на направените от тях изключения за някои държави да могат да купуват ирански суров петрол, който е основен източник на приходи за Техеран.

В момента споразумението разрешава на Иран да обогатява уран само до 3,67 процента чистота, която може да се използва за захранване на ядрена централа за граждански цели. Необходимата за ядрени оръжия чистота на урана е 90 процента. Според учените обаче щом някоя страна постигне обогатяване на уран до 20 процента чистота, времето за постигане на 90 процента спада наполовина. Иран вече е обогатявал уран до 20 процента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят