Наркотици в лекарство за затворник спипаха в Бойчиновци Апашът искал да пласира дрога зад решетките

Матео Салвини: Италианските пристанища са затворени за кораби с мигранти

Шефът „Уорнър Брос“ подаде оставка, предлагал роли срещу секс

След сигнала на ВМРО прокуратурата погна „Гольовците“

София на 90-то място в класация за най-скъпите градове за живеене

Виктория Бекъм свали сутиена си по средата на ревю

Неда Спасова: Имах комплекси да се събличам гола Актрисата от „Откраднат живот” загубила късно девствеността си

Откриха труп на мъж в Станционната градина в Стара Загора Една от версиите е самоубийство

Поклонение пред делото на Кузман Шапкарев

Шуменци се уплашиха от мирис на газ

Продължава издирването на 2-годишния Юлиян от Равнец

Окръжната прокуратура в Русе внася обвинителен акт срещу убиеца на Виктория Маринова

Весела Лечева: С Елена Йончева ще уцелим в десетката на изборите

Александър Симов: Резултатът от изборите ще изненада неприятно всички, които смятат, че левицата е разделена

Къде не смеят да влязат „тайните клиенти“ от НАП?

Ирена Перфанова, председател на национално сдружение „Недвижими имоти“, пред „Труд“: Пазарът на жилища се пренасища, ръстът на цените ще се забави

Българите в чужбина все повече купуват луксозни имоти у нас

Какви жилища търсят българите? Ще продължат ли да поскъпват имотите в София? Каква е тенденцията на пазара на ваканционни имоти в страната? Има ли фалшиви и какъв е размерът на сивия сектор в бранша? Отговорите на всички тези въпроси от председателя на националното сдружение „Недвижими имоти“ Ирена Перфанова, дни преди професионалния празник на агентите и брокерите на недвижими имоти.

Госпожо Перфанова, според европейски доклад Housing Europe, който бе разпространен преди дни, 87% от българите са притежавали собствено жилище през 2016 година. Въпреки това повечето имоти са на възраст около 40-50 години. Реална ли е тази картина?

– Тези статистика може да бъде приета за реална. България е една от държавите с много висок процент на притежание на лично имущество. Нормално е по-голямата част от имотите да са на 40-50-годишна възраст. Все пак за „ново строителство“ говорим през последните 27 години, тоест периодът на частния бизнес в строителството и неговия размах. Има, разбира се и много имоти, построени преди повече от 50 години и семейства, които са станали собственици на тези имоти преди повече от 50 години. Сред тях можем да включим и жилищата, възстановени по реституция.

Какви жилища търсят българите през тази година от гледна точка на бюджета им за втори имот?

– Много купувачи през тази година продължават с търсенето на първи дом, в повечето случаи става дума за млади семейства и хора, които са несемейни. Голяма част от тях допълват своето финансиране чрез банков кредит и бюджетите им варират обикновено между 60 000 и 200 000 евро. Когато става въпрос за второ жилище, самоучастието е по-голямо и диапазонът по-висок – от 45 000 до 350 000 евро. Жилищата в диапазона между 60 000 и 150 000 евро обаче са най-търсени от купувачите.

Има ли ръст на цените на жилищата в София и ако да, в какъв размер на годишна база?

-За отделните категории имоти този ръст е различен, както и в различните райони на столицата. Най-отчетливо увеличение на цените в идеалния център на града, в южните и източни квартали на столицата. Има по-висок ръст на цените при новото строителство, луксозните имоти и тези с квадратури под 75 кв. метра. Ръстът на цените в тези категории се движи между 5-10% на годишна база, като част от стойностите вече са трудно достижими от купувачите, които все по-често започват да навлизат във фазата на размисъл от типа „ще изчакам да паднат цените“.

Каква е прогнозата ви за 2018 година?

Очакваме същите темпове на пазара, укротяване на ръста на цените и известно пренасищане с ново строителство в определени райони на столицата. Може да се прогнозира и по-висок интерес към наемите в централната част на града, най-вече заради българското председателство на Европейския съюз в София.

Кои квартали са най-предпочитани към днешна дата?

– Централните, южните и източните райони продължават да бъдат най-търсените. Остава висок и интересът към всички зони около и в близост на линията на метрото.

Купуват ли се все още апартаменти „на зелено“?

– Да, купуват се, но не със същите темпове както отчитахме преди три-четири години. Тогава купувачите очакваха с нетърпение да се появи нещо новопостроено, изградено по по-нови стандарти и на достатъчно добри цени, като се има предвид до какви нива бяха стигнали цените. Днес стойностите държат нивата от 2009-2010 година, а новото строителство не е голям дефицит. Това прави купувачите по-предпазливи.

Все по-популярни стават затворените комплекси в периферията на града. Как варират цените на апартаментите в тях и какъв е профилът на купувачите?

– Към тях проявяват интерес повече млади семейства, клиенти от среден и висок клас, които освен, че търсят спокойствие и по-добри условия за отглеждане на деца, могат да си позволят логистичното обслужване на подобен род ежедневие и имат съзнанието, че трябва да заплащат такси за поддръжка на общите части в комплекса. Цените варират средно между 900 и 1500 евро на квадратен метър.

В каква посока ще се разраства София?

– Все още има потенциал за развиване на северозападната част на града и в зависимост от политиките на Столична община за балансиране на натоварването на града, тази зона може да се превърне в по-развита територия. Там и цените на имотите са по-ниски, което увеличава потенциала за инвестиране. Смятам обаче, че югоизточната дъга, която е с най-голям подем, също ще продължава да се развива.

Колко изгодно е да отдадеш жилище под наем като доходност и възвращаемост в момента?

– Средната възвръщаемост от инвестицията в жилищни имоти в столицата е между 4,5-5%. По-високи проценти може да се постигнат при малки жилища в добро състояние и с добра локация, както и в сегмента на луксозните имоти, където и началната инвестиция е по-голяма.

Как се развива луксозният сегмент на пазара на имоти в страната?

– Според българските стандарти за лукс, този сегмент постигна добро развитие през последните 4-5 години. Именно в него можем да видим реализирани сделки на високи ценови нива, които не са обичайни за пазара. Луксозните имоти имат по-малко алтернатива за сравнение, а предлагат много по-висок стандарт на живот. Завръщането на много българи, които живеят и работят в чужбина като купувачи на българския пазар, е един от факторите, който също допринася за засилването на интереса към тази категория имоти.

Често ли се срещат фалшиви обяви за имоти и какъв е мащабът на сивия сектор в бранша?

– Фалшивите обяви са господстващи на наемния пазар. Причината за това са ниските комисионни на брокерските агенции, които са се утвърдили като практика на нашия пазар, в сравнение с практиката в повечето държави и липсата на регулация на бизнеса. С наемни отношения като преобладаващи сделки в своето портфолио се занимават често агенции, които не са компетентни да обслужват сделки за покупко-продажба на имоти. Тази ниска компетенция води след себе си и нисък морал на професионално поведение, което създава лоши практики, сред които и фалшивите обяви.

Какъв е дялът на сивия сектор на пазара на недвижими имоти?

– Трудно е да дефинираме точния процент, но показателят не е малък. Със сигурност не повече от 20% от участниците на пазара на имоти преминават през специализирани професионални обучения и тренинги и са посветени в етичните норми в бранша.

Как се движа пазарът на имоти в българските курорти?

– В момента тези райони отчитат по-голям застой на броя на сделките и поради тази причина цените на не малко места дори регистрират понижение. Причината за това е по-ниската доходност от тази категория имоти, непостоянната заетост през различните сезони, нуждата от по-високо и специализирано ниво на поддръжка. Оттеглянето на чуждестранните инвеститори също оказва много голямо влияние върху темповете и ценовите нива. Засилването на вторичния пазар – също.

Популярно ли е споделянето на жилища с чужденци в България чрез платформи като Airbnb и възможно ли е тази тенденция да измести традиционното отсядане в хотел?

– Тази форма на туристическо настаняване става все по-популярна у нас, както и по цял свят. В някои държави обаче хотелите вече започват да взимат мерки срещу отнемането на бизнеса им чрез подобен род обслужване. Все пак не трябва да пренебрегваме факта, че Airbnb не е секюритизиран бизнес, но цените на обслужване са тези, които привличат много привърженици. Всичко е въпрос на регулация – докато общините го позволяват, той ще се разраства.

Преди дни водеща агенция за недвижими имоти публикува данни, според които се очаква ново увеличение на цените на имотите през 2018 година. Какъв е коментарът ви?

– Вероятно ръст ще има, тъй като той все още не е спрял, но темповете на увеличение намаляват, защото пазарът започва да се пренасища и цените вече не са толкова лесно приемливи за купувачите. Големите градове обаче стават все по-интересни, особено за тези, които освобождават средства от вложени имоти в по-малките населени места. Този процес няма как да не окаже влияние върху цените.

Разкажете ни повече за професионалния празник на агентите и брокерите на недвижими имоти, който ще се проведе на 27-и октомври в София?

За четвърти пореден път в края на октомври ще отбележим този празник. Това е една инициатива на национално сдружение „Недвижими имоти“ за почитане на професията и онези, които я упражняват по утвърдените европейски и международни норми. Среща за хората, които търсят нова информация, знания, условия за комуникация и обмяна на опит.

Какво е мотото на събитието?

– Тази година събитието, на което вестник „Труд“ е медиен партньор, ще се проведе под мотото „Брокерът на бъдещето от голямата игра до малкия инвеститор“. Ще бъдат обсъждани редица интересни теми като новите предизвикателства пред професионалните брокери, готови ли са те за новите технологии и знаят ли как да ги прилагат в практиката си, какви са новите техники за по-ефективни продажби и до какво ще доведат промените в лихвените проценти и някои международни политики за нашия пазар. По време на срещата ще се коментират и въпроси като докога ще ни радва размахът на новото строителство, връщат ли се руснаците и идват ли украинците у нас, какво трябва да знаем при покупка на недвижим имот в съседна Гърция, както и защо Фън Шуй навлезе в бизнеса с недвижими имоти.

Професионалните семинари, които провеждаме всяка година, са много ценни, не само заради интересните гост-лекторите, които каним и новите запознанства, които установяваме. Празникът се превърна в традиция и с всяка изминала година участниците в него стават все повече, което изисква и покачване на нивото на организация на цялото събитие.

НАШИЯТ ГОСТ

Ирена Перфанова е настоящ председател на национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНС) в два последователни мандата – 2014-2016 г. и 2016-2018 г. Тя е първата жена на тази позиция в историята на организацията и е избрана след двата й последователни мандата като президент на българското представителство на Международната федерация по недвижими имоти FIABCI. Член е на Управителния съвет на НСНИ от 2009 година, а от 2007 г. е член на УС на FIABCI България. Нейна основна цел е поддържането и развитието на НСНИ като силна и единна национална организация, етичен имотен пазар, прозрачен и легитимен бизнес, сътрудничество между агенциите, основано на доверие, както и повишаване на имиджа на професията и нейното регулиране по най-ефективен начин.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. София е единственият град в света, в който улиците вместо да се разширяват се стесняват и когато градът окончателно се задръсти от непрекъснато увеличаващият се брой на автомобили цените ще рухнат.

  2. Аз това, което разбрах е, че скоро имотният балон ще се спука! Не може в прословутия Сан Стефано плаза, за който скоро се интересуваха мои познати, двустайният апартамент да е на 5000 евро на квадр.метър без ДДС?! Няма малоумници все пак с толкова излишни пари.

  3. Цените ще паднат, някъде драстично. Печалби от по 300, че и повече % водят до презастрояване. От друга страна – народът се топи.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.