Юнкер тръгва на балканска обиколка Ще посети Македония, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово

Китай с мерки срещу стриптийза по време на погребения

Моу се превръща в бедствие

Стоян Александров с две обвинения за банкови сделки без разрешение

Полицията задържа четирима иманяри Предотвратена е незаконната продажба на ценни монети

Побой между работници в кравеферма завърши със счупена ръка

Будни боляри искат да издигнат паметник на цар Ивайло, закрит мост над Янтра и да позлатят кубетата на Патриаршията в Търново Трите проекта ще струват общо около 12 млн. лева

Трусът събори комин в Садово, заподозряха го за ВиК авария

Изправят пред Темида син, пребил майка си Мъжът нарушил заповед за защита срещу домашно насилие

Съдят ученик за търговия с наркотици Съученик издал деветокласника наркопласьор

Президентът Румен Радев назначи проф. Венцислав Мутафчийски за шеф на ВМА

Тръмп предложи учителите да бъдат въоръжавани

Нинова: Отговорните за кражбите от оградата да бъдат наказани

Софийският градски съд пусна предсрочно от затвора мъжа, който уби с джипа си 6-годишно дете в Панагюрище Решението ще бъде обжалвано

Жена се оплака, че е отвлечена и изнасилена Лекари не откриха следи от насилие

Ирен Ямами: Български шевици от Япония Творбите й са участвали в изложби във Франция, Италия, САЩ, Англия и Австралия

Ирен Ямами, която създава уникална карта на България с шевици от различните й краища.

Прави карта на страната с традиционна народна карта

24-1-1Книгата „Вдъхновяващи истории на успели българи“, която ще направи своята премиера на 26 октомври.
Ирен Ямами е един от героите в предстоящата книга „Вдъхновяващи истории на успели българи“, която ще разкаже историята на 61 иноватори, спортисти, музиканти, художници, бизнесмени, фотографи, бохеми и пътешественици от целия свят, и начина, по който те са постигнали мечтите си.

Ямами живее от 30 години в Япония. Преподава бродерия в собствено ателие в Йокохама. Наскоро извезе уникална карта на България с шевици от различните краища на страната. Нейни творби са участвали в изложби в Япония, Франция, Италия, Англия, Австралия, САЩ. Автор на книга, преведена на 3 езика.

„Шевиците винаги са били около мен. Майка ми много бродираше. Никога не е била без ръкоделие в ръка. Лелите ми също много бродираха и плетяха. От тях научих много. Самата аз от дете бродирам, плета, нижа мъниста“, разказва Ирен Ямами.

По думите й най-силно влияние в разбирането на символиката на шевиците й е оказала проф. Мари Кели. „Видовете бродерия са, без преувеличение, безчет. В момента почти няма вид бродерия, която да не ми е позната или да не съм изработвала, но това изисква много труд, време и различни материали“, допълва тя.

Една от любимите бродерии на Ирен е английска – т.нар. стъмпуърк. „Бродирам навсякъде, даже и в колата, когато сме на път. Най-много бродирам у дома. Оказа се, че най-продуктивната част от денонощието за мен е посред нощ, когато е тихо. Много пъти осъмвам с ръкоделието в ръка“, разказва още Ямами.

Родният творец е автор на карта на България с традиционна народна шевица. Книгата съдържа цветни илюстрации на 144 шевици от различни региони на страната, като всяка е избродирана на съответното място на картата на България. Книгата е преведена на български, английски и японски. По думите й в Япония има огромен интерес и уважение към традиционната българска култура – народна музика и инструменти, народни танци и бродерия.

Ирен живее отдавна в Япония и макар че дъщерите й не говорят добре родния език, те са добре запознати с националните традиции. И двете бродират и плетат. Заедно с други наши сънародници в Йокохама заедно отбелязват българските и японски празници.

„Българите тук не сме много, особено в сравнение с Европа или САЩ. Ежедневието ми минава в 100% японска среда. След толкова години тук много рядко се замислям за културните разлики, просто по силата на навика”, споделя Ямами.

Пълният текст на разказа на Ирен Ямами ще бъде публикуван в книгата „Вдъхновяващи истории на успели българи“, която ще направи своята премиера у нас на 26 октомври в Софтуерен университет. 10 автори в продължение на 2 години са работили по проекта, който излиза в три варианта: сборник с 50 истории на хартиен носител и безплатна електронна и аудиокнига с други 11 истории.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете