Ирен Ямами: Български шевици от Япония

SONY DSC

Творбите й са участвали в изложби във Франция, Италия, САЩ, Англия и Австралия

Прави карта на страната с традиционна народна карта

24-1-1Книгата „Вдъхновяващи истории на успели българи“, която ще направи своята премиера на 26 октомври.

Ирен Ямами е един от героите в предстоящата книга „Вдъхновяващи истории на успели българи“, която ще разкаже историята на 61 иноватори, спортисти, музиканти, художници, бизнесмени, фотографи, бохеми и пътешественици от целия свят, и начина, по който те са постигнали мечтите си.

Ямами живее от 30 години в Япония. Преподава бродерия в собствено ателие в Йокохама. Наскоро извезе уникална карта на България с шевици от различните краища на страната. Нейни творби са участвали в изложби в Япония, Франция, Италия, Англия, Австралия, САЩ. Автор на книга, преведена на 3 езика.

„Шевиците винаги са били около мен. Майка ми много бродираше. Никога не е била без ръкоделие в ръка. Лелите ми също много бродираха и плетяха. От тях научих много. Самата аз от дете бродирам, плета, нижа мъниста“, разказва Ирен Ямами.

По думите й най-силно влияние в разбирането на символиката на шевиците й е оказала проф. Мари Кели. „Видовете бродерия са, без преувеличение, безчет. В момента почти няма вид бродерия, която да не ми е позната или да не съм изработвала, но това изисква много труд, време и различни материали“, допълва тя.

Една от любимите бродерии на Ирен е английска - т.нар. стъмпуърк. „Бродирам навсякъде, даже и в колата, когато сме на път. Най-много бродирам у дома. Оказа се, че най-продуктивната част от денонощието за мен е посред нощ, когато е тихо. Много пъти осъмвам с ръкоделието в ръка“, разказва още Ямами.

Родният творец е автор на карта на България с традиционна народна шевица. Книгата съдържа цветни илюстрации на 144 шевици от различни региони на страната, като всяка е избродирана на съответното място на картата на България. Книгата е преведена на български, английски и японски. По думите й в Япония има огромен интерес и уважение към традиционната българска култура – народна музика и инструменти, народни танци и бродерия.

Ирен живее отдавна в Япония и макар че дъщерите й не говорят добре родния език, те са добре запознати с националните традиции. И двете бродират и плетат. Заедно с други наши сънародници в Йокохама заедно отбелязват българските и японски празници.

„Българите тук не сме много, особено в сравнение с Европа или САЩ. Ежедневието ми минава в 100% японска среда. След толкова години тук много рядко се замислям за културните разлики, просто по силата на навика”, споделя Ямами.

Пълният текст на разказа на Ирен Ямами ще бъде публикуван в книгата „Вдъхновяващи истории на успели българи“, която ще направи своята премиера у нас на 26 октомври в Софтуерен университет. 10 автори в продължение на 2 години са работили по проекта, който излиза в три варианта: сборник с 50 истории на хартиен носител и безплатна електронна и аудиокнига с други 11 истории.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура