Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 юли 2019

„Нисан“ съкращава над 10 000 работни места

Испанският премиер загуби вот на доверие в парламента

Нинова: Защо „Фолксваген“ отиват в Турция? Борисов да отговори!

Израел предлага управляеми противотанкови ракети на армията ни

Красимир Ципов: Няма достатъчно време да се преработи софтуера на машините за местния вот

Съдът на ЕС подкрепя колите с десен волан

Затварят за час магистрала „Марица“ между Димитровград и Харманли утре

Бюрхан Абазов: Заразата по свинете е влязла чрез фуражи

Кристиян търсел информация за Бойко Борисов и Сотир Цацаров (обзор) Хакерът съхранявал откритите сведения в папка с име “Търсене за Бивол”

Затварят тръбата в посока София на тунел „Витиня“ утре

Мохамед в „Левски“ за 3 години

Плащаме за паркиране с мобилно приложение

Данаил Кирилов: Няма да номинирам кандидат за главен прокурор

Нови 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион между България и Турция

Ирина Костова – Екипният играч

Преди да приеме поканата да стане служебен министър на околната среда и водите, доцент Ирина Костова не бе известна на широката общественост. За сметка на това в професионалните среди валят похвали по неин адрес. Костова споделя пред „Труд“, че винаги е разчитала на работата в екип. Нещо, което е повече от необходимост в държавното управление.

Уча се да бъда открита, уча младите да бъдат честни към професията си. Искам да работим в екип, това се опитваме да правим по време на изготвяне на курсовите проекти – да бъдат индивидуалисти, но да работят в екип. И успяваме да го направим, защото студентите идват, често се консултират по няколко човека и правим екипи. В работата между учител и ученик вторият е този, който дава иновативното, креативното мислене, смелостта”, така Ирина Костова описва начина си на преподаване в Университета по архитектура, строителство и геодезия, където е декан на Хидротехническия факултет.

Нейните колеги споделят, че тя е един от най-добрите специалисти в областта на канализацията и пречистването на води. Но как е стигнала до избора на тази професия?

“Завършила съм математическа гимназия в Бургас с пълно отличие и имах желание да продължа да уча физика. Моят чичо Димитър Карпузов – световноизвестен физик в областта на ядрената физика, преподавател и в Оксфорд (сега в Канада, работи в лаборатория), ми препоръча да отида в институт с практическа насоченост. Проучил и ми каза, че е най-добре във Висшия институт по строително инженерство (сега УАСГ – б.а.), в който имало много хубава специалност – водоснабдяване и канализация. Следването ми беше много леко, защото имаше доста математика и нямах никакви затруднения. В трети курс усетих правилния си избор, защото имаше специализация “Пречистване на води” и аз се включих”, разказва доцент Костова.

След като завършва с много висок успех, ръководителят на дипломната й работа проф. Цачо Цачев й казва, че е по-добре да отиде да стажува някъде, за да добие практически опит, и след това да се върне в университета.

“Исках да бъда проектант и затова с огромно желание отидох в “Металпроект”, но на втората година усетих, че 8 часа да проектирам зад бюро не би ме удовлетворило за цял живот. Появи се конкурс, обявен в “Държавен вестник”, за редовни аспирантури – така се наричаха тогава докторантурите”, разказва още Ирина Костова. Явява се на конкурса в конкуренцията на 12 души и печели. Само за три години успява да защити дисертация в областта на пречистването на промишлените отпадъчни води, замърсени с нефтопродукти. Това става през 1988 г. Тогава доц. Костова е едва на 28 години.

“Казваха, че съм първата жена, защитила дисертация на такава ранна възраст в областта на техническите науки. Поканиха ме да стана асистент и до момента съм в УАСГ, никога не съм прекъсвала дейността си и не съм била на друго място”, обобщава професионалния си път Ирина Костова.

Категорична е, че е абсолютно необходимо човек да бъде експерт, когато е преподавател.
“Без успоредна експертна дейност ще бъдеш просто докладчик на теоретични знания. Докато експертната дейност е тази, която обогатява теоретичното познание и всичко това става достояние на студентите – проблемите, които има и най-правилния начин за решение”, казва служебният министър.

Тези умения й помагат непрекъснато. Участвала е и е ръководила колективи по изготвяне на идейни проекти за пречиствателни станции за отпадъчни води. Последният е бил за Сандански, преди това Видин, Мадан, Златоград, Рудозем, Копривщица.

“Като че ли за мен най-голямо удовлетворение от експертната дейност бе работата ми от страна на JASPERS – как се подготвят успешни проекти за финансиране по Оперативна програма “Околна среда” и какви трудности могат да срещат по време на строителството. Тези контакти с общините и експертите в МОСВ като че ли ми донесоха най-голямо удовлетворение”, добавя Ирина Костова.

Но най-много се радва на успехите на своите студенти, които се реализират по целия свят и ръководят проекти от Обединените арабски емирства до Лос Анджелис.

Изненадваща покана

Доцент Ирина Костова признава, че поканата от президента Румен Радев да се включи в служебния кабинет я изненадала.

“Никога не ми беше хрумвало, че ще имам такова административно предизвикателство. Приех, защото в МОСВ съм била външен оценител по проекти и външен експерт на граждански договор. Работила съм с колегите от ОПОС. Бях впечатлена от добрата работа на Управляващия орган по ОПОС – 2007-2013. Контактите ми с тях в продължение на 4 години ми дадоха куража да приема това предизвикателство да стана служебен министър”, казва Костова.

ЗА НЕЯ

Ирина няма грешка
Работим заедно от години и мога да кажа три думи – “Тя е без грешка”, колкото и рекламно да звучи. Ирина е изключително добър специалист в своята област. Много високо квалифицирана е. Работила е по много проекти и винаги ще е един от най-ценните кадри на УАСГ. Нейното основно предимство е диалогичността й – около нея никога не е имало скандали. Умее да ръководи много добре, но с тих тон.
Проф. Иван Марков,
ректор на УАСГ

Ползва се
с доверие
и уважение

Госпожа Костова е член на управителния съвет на Българската асоциация на водите. Тя се ползва с много голямо доверие и уважение сред колегите си в УАСГ. Неслучайно е декан на Хидротехническия факултет. В съвместната ни работа тя винаги подхожда много отговорно. Изказва се изключително компетентно по въпросите от нейната експертна сфера в асоциацията, които са свързани основно с образованието.
Иван Иванов,
председател на Българската асоциация на водите

Скромен и трудолюбив човек
С Ирина се познаваме от 28 години. Аз започвах в УАСГ, а тя бе докторант. Изключително скромен и трудолюбив човек. Останах приятно изненадан, че е приела да оглави МОСВ. Тя е много отдадена на своята експертна и преподавателска дейност. Министерството само ще спечели с нея, защото освен изброените досега качества мога да добавя и изключителната й коректност, което я прави перфектен екипен играч. Например в Хидротехническия факултет работи прекрасно със своите заместници в деканата. Аз съм ръководител катедра “Хидравлика и хидрология” и с нея работим прекрасно.
Проф. Николай Лисев, ръководител катедра
в УАСГ

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.