Ирина Файон: Допълнителната работа с деца и родители в Шумен дава добри резултати

Над 150 деца и ученици от Шумен и село Ивански участваха в конкурса “Зимни приключения”, обявен от екипа на Програма Здраве и образование за всички /ЗОВ/. Ръководителят на програмата Ирина Файон бе един от първите посетители на изложбата от рисунки в петък. Тя е подредена във фоайето на детска градина „Пролетна дъга“ в Шумен. Файон поздрави малките художници за тяхното старание и за прекрасните творби, които носят емоциите и настроението на зимата и им пожела да продължат да развиват своите таланти.

Както "Труд" писа , Файон e на работно посещение в Шумен за преглед на напредъка по изпълнението на проекта „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” по ЗОВ. Тя присъства на едно от занятията в новата група, чиято сграда бе основно ремонтирана и оборудвана с нови мебели и оцени високо работата на учителите и на образователните медиатори за привличане на ромските деца в градината. От средата на декември 18 нови деца вече посещават детската градина. trsh0902-3

По-късно Файон, както и представители на Националното координационно звено на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, се включиха в дискусията за агресията сред децата и ролята на семейството и училището за предотвратяване на агресивното поведение. Тя се проведе в училището за родители в новия учебен център в с. Ивански и в нея участваха 35 млади майки от селото.

“За нас връзката с училището и авторитетът на преподавателите са много важни. Тук учителите наистина са всеотдайни, децата ги обичат и им се доверяват. Моят син завърши осми клас в това училище и сега продължава образованието си в Шумен”, сподели Теменужка Веселинова. Според родителите един от начините да се предотвратят подобни случаи е да има повече места, където родители и деца да се занимават заедно, да има повече пространства за игра и спорт.

В съседната класна стая на Центъра в т.н. “наваксващи училища” под формата на интерактивната игра “Хитър Петър” 18 четвъртокласници развиваха своите умения да разказват истории, да описват образи на приказни и литературни герои, да обогатяват своите езикови и речеви умения. А на въпрос на Ирина Файон ще продължат ли образованието си, всички обещаха да учат най-малко до десети клас и на всяка цена да получат професия.

Гостите посетиха и Здравната служба в селото, където със средства по програмата бе направен цялостен ремонт на първия етаж. В момента се оборудват АГ-кабинет, педиатричен кабинет и манипулационна. Специалист гинеколог и педиатър ще преглеждат младите жени и децата от селото по два пъти в месеца, обясни Людмила Андреева, координатор "Здравеопазване" по проекта.

Ирина Файон изрази удовлетворението си, че допълнителната работа с деца и родители дава добри резултати. По думите й всички строителни дейности по проекта се изпълняват в срок и обяви, че официалното откриване на обектите, на което ще присъстват представители на Швейцарското посолство у нас, ще бъде в началото на месец март.

Проектът „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” в рамките на Програма ЗОВ се изпълнява с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Коментари

Задължително поле