Ирландските превозвачи заобикалят Великобритания след Брекзит

Ирландските превозвачи заобикалят уелските пристанища, за да избегнат попълването на планини от документи, което остави пристанището Холихед, второто по натовареност пристанище в Обединеното кралство, на практика празно, пише Daily Express.

Вместо това превозвачите, пътували досега през Уелс , за да влязат в континентална Европа, вместо това избират маршрути, които отиват директно във Франция или Испания от Ирландия. Новите маршрути са по-дълги и струват повече, но шофьорите ги предпочитат заради новите  правила след Брекзит, които биха могли да се отразят на квотите им за работа. Този ход означава, че големите фериботни оператори, работещи от уелски пристанища, сега търсят други дестинации, което води до хаос в икономиката на Уелс.

Линос Меди, лидер на регионалния съвет на остров Ангълси, каза: „Хората са изключително нервни, но в момента това е заради несигурността.

„Искам само уверение от правителството, че пристанището Холихед е стратегическо пристанище и те ще направят всичко възможно да го защитят.“

Пристанището Холихед сега се оказва наполовина празно, въпреки опасенията от задръствания в пристанищата във Великобритания след Брекзит.

През 2019 г. пристанището Холихед беше второто най-натоварено пристанище във Великобритания и три четвърти от ирландските камиони преминаваха през уелски пристанища по пътя към Европа.

Фериботните оператори вече планират да преместят основните си фериботи до различни пристанища, следвайки бизнеса.

Коментари

Задължително поле