"Ирма" помете Куба и достигна до Флорида

Силните ветрове на урагана „Ирма“ достигнаха южните част на Флорида. „Бурята е тук“, съобщи губернаторът на американския щат Рик Скот, призовавайки гражданите да се придвижат далеч от пътя на урагана, цитиран от Reuters.

На югоизточния бряг на Флорида вече се появиха предвестници на бедствието - буря в морето и поривист вятър, достигащ скорост от 55 м/сек. Заплахата от урагана принуди властите във Флорида да проведат една от най-големите в съвременната история на щата операции по евакуация на населението, десетки хиляди хора бързо бяха настанени във временни убежища, също толкова останаха без електричество заради повреди по далекопроводите.

В събота улиците на щата опустяха, докато жителите му се подготвяха за пристигането на най-силната буря, удряла някога региона. Според последните официални данни, повече от 72 000 жители на Флорида са настанени в над 390 временни убежища. Около 6,3 милиона души, почти една трета от населението на щата подлежат на евакуация.

„Ирма“ ще бъде най-голямото изпитание за американските атомни електроцентрали, след като те бяха подсилени срещу природни бедствия след инцидента във Фукишима през 2011г., съобщава Reuters.

Реакторите на атомната електроцентрала „Търки Поинт“ се намират на около 42 км южно от Маями. От компанията, която ги поддържа отбелязаха, че ще ги изключат преди ураганни ветрове да ги достигнат. Другата централа във Флорида „Сейнт Луси“, която също има два реактора на източното крайбрежие, се намира на около 193 км северно от Маями. „Ние ще изключим реакторите за 24 ч. преди момента, когато се очаква ветровете от първа категория да ударят“, обясниха от компанията.

Американският президент Доналд Тръмп отправи призив към гражданите, настоявайки те да спазват всички инструкции на властите.

„Просто се махнете от пътя на бурята“, заяви Тръмп. „Собствеността може да бъде заменена, но животът не може и затова сигурността трябва да бъде на първо място“, допълни президентът.

„Ирма“ вече е категория три, но специалистите очакват тя отново да увеличи своята сила, след като достигне САЩ в неделя сутринта.

Преди това стихията вилня над Куба, изкоренявайки дървета, отнесяйки покриви и наводнявайки улици в столицата Хавана. Ветровете на острова на свободата достигнаха скорост от около 200 км/ч, а вълните - няколко метра височина. Властите обявиха, че са нанесени "значителни щети", без да съобщават подробности, няма данни и за жертви. В много райони от съображения за сигурност е спрян токът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка