Глобиха над 43 000 шофьори от началото на акция „Зима“

Италианска светкавица с мощността на 819 коня Sian е първият хибрид на Lamborghini и най-мощният модел на марката

Какво правят пенсионери в публичен дом?

Все още се издирва мъжът, който нападна и рани жена при обир в газстанция в София

Днес е Световният ден в памет на жертвите от катастрофи

Мъж уби три от децата си и съпругата си в Сан Диего, след което се самоуби

Зодиите на пътя

На 17 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 17.11.2019

Жена е била ранена при въоръжен обир на газстанция в София

Хиляди се събраха на протест срещу Николас Мадуро във Венецуела

Зловещият Какамо – между легендите и историята Каменното орлово гнездо сякаш е обитавано от призраци

Конят, който предизвика катастрофа със 7 ранени, е безстопанствен

Родителите на починалото 3-годишно дете: Лекарите виждаха, че умира

Към „историята си” добавяме истерия След Паисий, комай нищо

Искаме си островите от Румъния Депутатът от ВМРО Александър Сабанов твърди, че така страната ни ще увеличи и територията си

Румъния да ни върне островите по река Дунав, настоява депутатът от ВМРО Александър Сабанов. Той твърди, че при преразглеждане на речната граница съседката ще трябва да предостави на България поне шест острова.

Според експерти ние ще се наложи да дадем два. Опасенията били, че на островите около Белене, които ще се наложи да върнем, се извършвала горска дейност. Те са и едно от любимите места за лов на глигани.
Сабанов е категоричен, че в продължение на 110 г. не се е изпълнявало едно от най-важните условия на Софийската конвенция за определяне на речната граница между България и Румъния по течението на река Дунав – на всеки 10 години трябва да бъде съставена смесена ревизионна комисия, която да припознае талвега на реката в участък, където реката е разделена от острови. “Ако Румъния ни върне островите, България хем ще увеличи територията си, хем рибарите няма да бъдат тормозени от румънските граничари”, заяви пред “Труд” Сабанов.

Депутатът припомни, че повод да зададе въпроси на външния, на транспортния и на вътрешния министър за островите по Дунав, станал тормоз над рибари от Силистра и Ветрен. Румънските граничари ги хващали около остров Ветрен и им конфискували мрежите, улова и лодките. Островът е един от спорните.
Сабанов съобщи, че е получил уверение от министъра на външните работи Екатерина Захариева, че проблемът с Румъния ще бъде разрешен в най-скоро време.

“В Софийската конвенция, приета през 1908 г. е описано, че по поречието на река Дунав границата се определя от талвега – или така наречената най-дълбока точка на река Дунав. В случая покрай остров Ветрен талвегът и фарватерът (пътят за плавателните съдове)минават от северната страна, което ще рече, че островът е български, а в момента се владее от румънци, от румънската държава така да се каже”, обясни депутатът от ВМРО.

В писмения си отговор до Сабанов вътрешният министър Валентин Радев твърди, че след “координационна среща в Министерството на външните работи между представители на компетентните ведомства “Гранична полиция” обработва материали и данни, налични от 1908 г.”. Предстои от Гранична полиция да изработят “картен материал, който да послужи за оформяне на позицията на България в преговорите с Румъния”.
Външният министър Екатерина Захариева признава, че е разговаряла по темата за границата по Дунав с румънския си колега по време на четиристранната среща на балканските лидери в Евксиноград на 3 октомври м.г.

Екатерина Захариева:
До есента ще имаме позиция

Наистина разпоредбите на Конвенцията предвиждат последващо свикване на смесената комисия, която на всеки 10 години е имала за задача периодично да установява промените по река Дунав. В цялата повече от 110-годишна история от подписването на Конвенцията смесената комисия по чл. 16 не се е събирала нито веднъж.

Преговори с Румъния по тези въпроси, без обаче да се стигне до смесена комисия, са водени 1920, 1949, 1959 и 1961 г. През 1998 г. въпросът е поставен на ниво министър-председател, през 2015 и 2017 г. – на ниво министри на външните работи. Последният ми разговор беше с министъра на външните работи, когато имахме среща в Евксиноград. Разбрахме се до есента всяка от страните да се подготви.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Като знам как си мислят само за депутатските задници и без грам острови ще останем и машината на пеевси ще го изкара че е добре за нас

  2. А този господин що не каже кога едрите земевладелци ще бъдат лоялни кам собствениците на земите български ?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.