„Искам бебе” предлага емоционална подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми от Търново

Снимка: Архив

Програмата е изготвена от експерти на Фондацията, а курсът е безплатен

Фондация „Искам бебе” създава групи за емоционална подкрепа на двойки с репродуктивни затруднения от Велико Търново. Програмата е изготвена от експерти на Фондацията, работещи в сферата на репродуктивното здраве: това са клинични психолози, АГ-специалисти, експерти от неправителствения сектор, работещи в сферата на осиновяването, както и и със специалното участие на пациенти, засегнати от проблема „безплодие”.

Този проект е уникален за България, тъй като у нас няма практика на засегнатите пациенти да се предлага комплексен подход при лечение на безплодието, т.е., включване на психологическата професионална помощ при извършване на медицинските процедури.

Пилотният проект на Програмата стартира във Варна през м. ноември 2007-ма година като основната цел е подобряване качеството на живота чрез преодоляването на стреса и укрепване на емоционалното състояние на двойки, преминаващи през циклите за лечение на безплодието.

Към настоящия момент фондацията успешно прилага програмата в София, Варна, Велико Търново, Сливен, Шумен, Свиленград, Добрич, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Русе, Ловеч.

Съществена задача е подобряване на междуличностното общуване: двойките с репродуктивни проблеми спират да споделят, нарушават общуването в семейството си, започват да търсят нетипични начини за справяне със ситуацията.

Включването в програмата има за цел значително намаляване на стреса, предизвикан от неизвестността от последваща терапия, намаляване на страха от медицинските манипулации, както и преодоляване на страховете от споделяне на проблема.

"Като хора, преминали по този път, участвали в такива групи и познаващи трудностите, с които душите ни се сблъскват, ние, от фондация „Искам бебе“, имаме мотивацията да ви предложим групов курс за двойки от великотърновска община с репродуктивни проблеми", казват от фондацията.

Според правилата групите се състоят от 10-12 души. Общата продължителност на един курс на психотерапия е 6 месеца – т.е., 12 сесии. Сесиите се провеждат 2 пъти месечно. Групите се “затварят” за външно посещение след третата сесия. С двойките работят специално обучени психолози, които са много внимателно подбрани. Срещите обикновено са вечер или през почивните дни, за да могат всички желаещи да ги посещават. Курсът е абсолютно безплатен.

"През 2012 година в община Велико Търново беше сформирана първата такава група, в която се включиха 12 жени. Някои забременяха абсолютно естествено след посещението на срещите с психотерапевтите на фондация „Искам бебе“, други заченаха с помощта на асистираната репродукция – чрез инсеминации или с ин-витро оплождане (някои дори с дарен репродуктивен материал), а трети си осиновиха дечица.

През 2020 година фондация „Искам бебе“ сформира поредната, четвърта група, като първата опознавателна среща ще е в неделя, 19-ти януари, от 12:30 ч. в „Малкия интер”", информират организаторите.

Коментари

Задължително поле