Искат данък „градушка” и от застрахователите

Законопроектът предвижда защитата от градушки да обхване 90 млн. декара, от които 36,6 млн. декара обработваема земя.

Всички полици ще поскъпнат, предупреждават от бранша

Фермерите плащат по 0,75 лв. на дка

Земеделската комисия отложи гласуването на закона

Земеделската комисия в парламента отложи гласуването на Законопроекта за превенция от неблагоприятни климатични събития. Той предвижда земеделските стопани да плащат такса от 0,75 лв. на дка за борба с градушките, с които ще се финансира нова агенция.

Част от депутатите обаче настояха застрахователните дружества също да плащат за противоградна защита, както беше предвидено в първия вариант на законопроекта. Според него те трябваше да отчисляват по 0,8% годишно от премийния приход от застраховки като “Автокаско”, срещу пожар и наводнения, срещу кражби и т. н.

Застрахователите предупредиха, че подобна такса ще доведе до поскъпване на всички имуществени застраховки, което ще засегне ипотекираните апартаменти, всички общински сгради, пътища, които се застраховат, малки и средни предприятия.

Така например за кола, която струва около 30 000 лева, собственикът ще трябва да плаща с 10-15 лева повече, отколкото дава в момента за застраховка “Каско”, посочиха от Асоциацията на застрахователите в България.

Несъгласие със законопроекта изразиха и от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според тях в него е заложена завишена годишна такса за превенция на земеделските стопани. Те настояват общините също да участват в издръжката на новата Агенция за борба с градушките и предложиха законопроектът да бъде оттеглен и предложен в преработен вариант, като бъде направен анализ на разходите.

Председателят на комисията по земеделие Десислава Танева призова да се доразработят детайлите в законопроекта, като например участието на застрахователите.

Депутатите гласуваха да свикат ново заседание, в което да участват неправителствените организации, които са заинтересовани от темата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес