Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

Искат данък „градушка” и от застрахователите Всички полици ще поскъпнат, предупреждават от бранша

Законопроектът предвижда защитата от градушки да обхване 90 млн. декара, от които 36,6 млн. декара обработваема земя.

Фермерите плащат по 0,75 лв. на дка

Земеделската комисия отложи гласуването на закона

Земеделската комисия в парламента отложи гласуването на Законопроекта за превенция от неблагоприятни климатични събития. Той предвижда земеделските стопани да плащат такса от 0,75 лв. на дка за борба с градушките, с които ще се финансира нова агенция.

Част от депутатите обаче настояха застрахователните дружества също да плащат за противоградна защита, както беше предвидено в първия вариант на законопроекта. Според него те трябваше да отчисляват по 0,8% годишно от премийния приход от застраховки като “Автокаско”, срещу пожар и наводнения, срещу кражби и т. н.

Застрахователите предупредиха, че подобна такса ще доведе до поскъпване на всички имуществени застраховки, което ще засегне ипотекираните апартаменти, всички общински сгради, пътища, които се застраховат, малки и средни предприятия.

Така например за кола, която струва около 30 000 лева, собственикът ще трябва да плаща с 10-15 лева повече, отколкото дава в момента за застраховка “Каско”, посочиха от Асоциацията на застрахователите в България.

Несъгласие със законопроекта изразиха и от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според тях в него е заложена завишена годишна такса за превенция на земеделските стопани. Те настояват общините също да участват в издръжката на новата Агенция за борба с градушките и предложиха законопроектът да бъде оттеглен и предложен в преработен вариант, като бъде направен анализ на разходите.

Председателят на комисията по земеделие Десислава Танева призова да се доразработят детайлите в законопроекта, като например участието на застрахователите.

Депутатите гласуваха да свикат ново заседание, в което да участват неправителствените организации, които са заинтересовани от темата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.