Корнелия Нинова: Здравните мерки, които правителството предприема са хаотични

Намериха труп на мъж в София

Русия изпрати на САЩ самолет с хуманитарна помощ

Затворник поиска да излезе на свобода заради извънредното положение

Клиниката по акушерство и гинекология към пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ отваря врати

СЗО: Русия може да избегне европейския сценарий на пандемията заради мерките й

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 1 април 2020 г.

Вселенска патриаршия удължи ограничителните мерки заради COVID-19

Над 30 000 са жертвите на COVID-19 в Европа

Пожар в кравеферма в Кюстендилско, трима в критично състояние

Коронавирусът поставя под въпрос сезона на Еверест

Започват масови проверки на предпазните средства, предлагани от магазините в София

Къванч Татлъту е в болница със съмнения за коронавирус

Проф. Кантарджиев: Трудно е да се въведе ваксина срещу коронавируса Трябва да мине през тестове по протокол на СЗО и това коства месеци, заяви шефът на НЦЗПБ

220 машини почистват пътищата в районите със снеговалеж

Искат данък „градушка” и от застрахователите Всички полици ще поскъпнат, предупреждават от бранша

Законопроектът предвижда защитата от градушки да обхване 90 млн. декара, от които 36,6 млн. декара обработваема земя.

Фермерите плащат по 0,75 лв. на дка

Земеделската комисия отложи гласуването на закона

Земеделската комисия в парламента отложи гласуването на Законопроекта за превенция от неблагоприятни климатични събития. Той предвижда земеделските стопани да плащат такса от 0,75 лв. на дка за борба с градушките, с които ще се финансира нова агенция.

Част от депутатите обаче настояха застрахователните дружества също да плащат за противоградна защита, както беше предвидено в първия вариант на законопроекта. Според него те трябваше да отчисляват по 0,8% годишно от премийния приход от застраховки като “Автокаско”, срещу пожар и наводнения, срещу кражби и т. н.

Застрахователите предупредиха, че подобна такса ще доведе до поскъпване на всички имуществени застраховки, което ще засегне ипотекираните апартаменти, всички общински сгради, пътища, които се застраховат, малки и средни предприятия.

Така например за кола, която струва около 30 000 лева, собственикът ще трябва да плаща с 10-15 лева повече, отколкото дава в момента за застраховка “Каско”, посочиха от Асоциацията на застрахователите в България.

Несъгласие със законопроекта изразиха и от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според тях в него е заложена завишена годишна такса за превенция на земеделските стопани. Те настояват общините също да участват в издръжката на новата Агенция за борба с градушките и предложиха законопроектът да бъде оттеглен и предложен в преработен вариант, като бъде направен анализ на разходите.

Председателят на комисията по земеделие Десислава Танева призова да се доразработят детайлите в законопроекта, като например участието на застрахователите.

Депутатите гласуваха да свикат ново заседание, в което да участват неправителствените организации, които са заинтересовани от темата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.