Над 80 трабанта дефилираха в Търново (СНИМКИ)

Тръмп след уволнението на бившия зам.-директор на ФБР: Днес е голям ден за демокрацията

Потомците на баба Тонка не знаят български Героинята, родила 11 деца, дочакала да прегърне само една внучка

Близо 200 души протестираха пред НС срещу джендър идеологията

Гръцкият външен министър е получил писмо с куршум заради “македонския въпрос”

Появи се трейлър на филма “Хари и Меган: Кралски романс”

Заради строеж на мост на магистрала „Струма” спира движението край Сандански

Мария се снима гола – на части Гери Дончева, Николета Лозанова, Дебора и Рут Колева също показват плът

Президентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Джон Бейли е обвинен в сексуални посегателства

Русия закрива британското генерално консулство в Санкт Петербург

Разрушение със Скалата и зверове на стероиди “Rampage: Унищожителите” залага на специалните ефекти

Министър Нанков инспектира строителството на кораб за маркиране на Дунав

Русия гони 23-ма британски дипломати

Каракачанов: Няма обжалване на поръчката за ремонт на самолетите

Показаха най-скъпия шоколадов бонбон в света

Искат промени в правилата за строителство

Арх. Борислав Игнатов, председател на УС на Камарата на архитектите в България

Представителите на Камарата на архитектите в България (КАБ) искат Законът за устройство на територията (ЗУТ) да се раздели на два отделни закона – Закон за устройственото планиране (ЗУП), който ще засяга градоустройствените правила, и Закон за инвестиционното проектиране и строителство (ЗИПС), който ще дефинира точни и ясни правила за строителството на сгради.

„ЗУТ е морално остарял и е нужна цялостна промяна, така че проектантите и инвеститорите да не ходят от гише на гише с месеци“, коментира председателят на Камарата на архитектите в България (КАБ) Борислав Игнатов. Toй подчерта, че законът е претърпял 76 поправки за 16 години и „вече е изчерпал своите възможности“. От камарата подчертаха, че България е на 118-о място от 189 държави по сложност на процедурите за разрешение на строеж, а „това спира чуждите и дори българските инвестиции в страната“, подчерта Игнатов.

В момента Законът за устройство на територията изисква прекалено много документи, което прави процесът за издаване на разрешително за строеж у нас 9 пъти по-утежнен и бюрократичен за разлика от страни в Западна Европа. В закона е въведен и принципът на „мълчаливия отказ“, който спъва много чужди инвестиции у нас, според архитектите. Минус е и, че по време на процеса се размиват отговорностите, както и че в закона са описани всички разрешени дейности по строежа, а това, което не е описано, се води за забранено.

Електронна система премахва бюрокрацията в бранша

За да се улесни процесът е нужно да се въведе електронна система за издаване на разрешителни за строеж. „Онлайн структурата функционира в Македония от 3 години и обслужва 81 общини. Тя е струвала на правителството 200 хиляди евро. Докато при нас общините са 265, и цената ще е малко по-висока, но за сметка на облекченията, до които ще доведе, е абсолютно обоснован разход“, коментира пред „Труд“ председателят на КАБ. Тази система ще определя всяка категория обект и сроковете ще бъдат улеснени до максимум, спрямо сложността на обекта.

„Разрешението за строеж се е превърнало в рубикон, който разделя проектирането от строителството, а контролът вместо да е в частта на строителството, се насочвал към инвестиционният проект“, коментира председателят на Камарата. Така се стига до парадокса без знанието на проектанта да се правят промени в инвестиционните проекти, които застрашават човешкия живот, добави той.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. В София се строи отвратително и на парче. Пример: В Борово, на ул. Природа между новите кооперации в момента се строи поредната кооперация, а между нея се кипрят три стари къщи, които кой знае кога ще бъдат разрушени, за да … се строи отново!?! Що за безумие! Всички, живеещи наоколо в нови кооперации от сутрин до вечер, вкл. в събота и неделя слушаме трясъци на чукове, машини, а жилищата ни се пълнят с прахоляци! Питаме се кой и срещу какво даде разрешение за този строеж, който е на метри от другите кооперации. Няма въздух за дишане, а по улицата едва минава една кола? ТРЯБВА ДА СЪБЕРЕМ ПОДПИСИ И ДА ОСЪДИМ НЯКОЛКО ИНСТИТУЦИИ, ЗА ДА СЕ НАУЧАТ, ЧЕ ТАКА НЕ СЕ СТРОИ И НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.