Близки на убит за 50 ст. искат по-високо наказание

Петиция от Банско за втори кабинков лифт Най-големият ни зимен курорт откри новия ски сезон

Министрите на туризма и спорта пожелаха на Банско добър зимен сезон

Стотици домакинства в столичния квартал „Младост“ останаха без парно и топла вода заради авария

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 17 декември 2017

Цар Симеон II присъства на поклонението пред тленните останки на румънския крал Михай (СНИМКИ)

Русия обвини САЩ, че подготвят ново въоръжено формирование в Сирия, което да се сражава срещу правителствените сили

Обявиха думите на 2017 година “Младотресение” е изборът на Оксфордския речник

МВР обяви конкурси за над 5000 служители на реда

„Челси“ се залепи за „Юнайтед“

В Австрия няма да има референдум за излизане от ЕС

Късна драма в Бундеслигата

Идат сняг и студ

„Интер“ със звучна издънка

Банско откри сезона преди всички (СНИМКИ) Гедина прескочи финала, тръгва си с часовник и чукче за пържоли

Искат промени в правилата за строителство

Арх. Борислав Игнатов, председател на УС на Камарата на архитектите в България

Представителите на Камарата на архитектите в България (КАБ) искат Законът за устройство на територията (ЗУТ) да се раздели на два отделни закона – Закон за устройственото планиране (ЗУП), който ще засяга градоустройствените правила, и Закон за инвестиционното проектиране и строителство (ЗИПС), който ще дефинира точни и ясни правила за строителството на сгради.

„ЗУТ е морално остарял и е нужна цялостна промяна, така че проектантите и инвеститорите да не ходят от гише на гише с месеци“, коментира председателят на Камарата на архитектите в България (КАБ) Борислав Игнатов. Toй подчерта, че законът е претърпял 76 поправки за 16 години и „вече е изчерпал своите възможности“. От камарата подчертаха, че България е на 118-о място от 189 държави по сложност на процедурите за разрешение на строеж, а „това спира чуждите и дори българските инвестиции в страната“, подчерта Игнатов.

В момента Законът за устройство на територията изисква прекалено много документи, което прави процесът за издаване на разрешително за строеж у нас 9 пъти по-утежнен и бюрократичен за разлика от страни в Западна Европа. В закона е въведен и принципът на „мълчаливия отказ“, който спъва много чужди инвестиции у нас, според архитектите. Минус е и, че по време на процеса се размиват отговорностите, както и че в закона са описани всички разрешени дейности по строежа, а това, което не е описано, се води за забранено.

Електронна система премахва бюрокрацията в бранша

За да се улесни процесът е нужно да се въведе електронна система за издаване на разрешителни за строеж. „Онлайн структурата функционира в Македония от 3 години и обслужва 81 общини. Тя е струвала на правителството 200 хиляди евро. Докато при нас общините са 265, и цената ще е малко по-висока, но за сметка на облекченията, до които ще доведе, е абсолютно обоснован разход“, коментира пред „Труд“ председателят на КАБ. Тази система ще определя всяка категория обект и сроковете ще бъдат улеснени до максимум, спрямо сложността на обекта.

„Разрешението за строеж се е превърнало в рубикон, който разделя проектирането от строителството, а контролът вместо да е в частта на строителството, се насочвал към инвестиционният проект“, коментира председателят на Камарата. Така се стига до парадокса без знанието на проектанта да се правят промени в инвестиционните проекти, които застрашават човешкия живот, добави той.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. В София се строи отвратително и на парче. Пример: В Борово, на ул. Природа между новите кооперации в момента се строи поредната кооперация, а между нея се кипрят три стари къщи, които кой знае кога ще бъдат разрушени, за да … се строи отново!?! Що за безумие! Всички, живеещи наоколо в нови кооперации от сутрин до вечер, вкл. в събота и неделя слушаме трясъци на чукове, машини, а жилищата ни се пълнят с прахоляци! Питаме се кой и срещу какво даде разрешение за този строеж, който е на метри от другите кооперации. Няма въздух за дишане, а по улицата едва минава една кола? ТРЯБВА ДА СЪБЕРЕМ ПОДПИСИ И ДА ОСЪДИМ НЯКОЛКО ИНСТИТУЦИИ, ЗА ДА СЕ НАУЧАТ, ЧЕ ТАКА НЕ СЕ СТРОИ И НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.