Искат Русия аут от олимпиадата

По-малко от 5 месеца преди зимните олимпийски игри в Пьонгчан (Корея) започна нова акция за изваждане на Русия от световния спорт. Антидопинговите агенции на 17 страни, сред които Великобритания, САЩ и Канада, са поискали от МОК да не допуска руските спортисти до участие на Олимпиада 2018.

„Имаме сериозни съмнения, че игрите ще бъдат чисти, предвид непълното изясняване на употребата на допинг от руски спортисти на игрите в Сочи през 2014-а“, гласи част от официално изявление на Организацията на националните антидопингови агенции.

Междувременно Световната антидопингова агенция (ВАДА) оттегли обвиненията в употреба на допинг срещу 95 руски спортисти, споменати в доклада на канадския юрист Ричард Макларън. Генералният директор Оливие Нигли призна, че има достатъчно доказателства само за един от първите 96 разгледани случая на набедени състезатели. Те са част от предполагаемата държавна система за допингиране, обхванала около 1000 спортисти според доклада. Заради това много руски състезатели бяха извадени от летните олимпийски игри Рио 2016 и от други международни състезания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт