Искрен Веселинов, ВМРО: Вероизповеданията, които получават пари от бюджета, трябва да са лоялни към България

Искрен Веселинов

„Смисълът да приемаме поправки е да ограничим чуждото влияние. Не можем да го ограничим, ако не забраним или не ограничим драстично даренията отвън. Всички са наясно с това в парламента, но никой няма смелостта да го обяви гласно и да се конфронтира“. Това каза пред БНР Искрен Веселинов от ВМРО по повод промените в Закона за вероизповеданията.

В парламентарната комисия по вероизповеданията влизат на второ четене промените, които предвиждат отсрочка за плащането на дълговете на вероизповеданията с до 10 години. Четири законопроекта с промени са внесени между първо и второ четене. Автор на един от тях е Искрен Веселинов.

„Имаме прецизирани текстове. В предишния вариант забранявахме напълно финансирането на всички вероизповедания с източници от чужбина. По-различното сега е, че влизаме в хипотезата, че има вероизповедания, които получават сериозни суми от държавния бюджет – Българската православна църква и Главното мюфтийство. Затова те трябва да бъдат лоялни към България“, обясни Веселинов.

„Трябва да се пресече финансирането на вероизповеданията от чужди държави и да има санкции за тези, които нарушат това правило“, категоричен е той.

„Това не е тема на живот и смърт. Имаме съзнанието, че успяхме да отложим особено крещящата неправда да бъдат опростени тези над 8 млн. лева на мюсюлманското вероизповедание“, допълни Веселинов.

„Темата за вероизповеданията е много щекотлива. Имаме данни и смятаме да покажем защо част от текстовете са неразумни“, каза още Искрен Веселинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика