Искрен Веселинов: Има нужда от прецизиране на текстовете на Закона за социалните услуги

Очакваме Деница Сачева да е министър, който ще се вслушва в общественото мнение. Смятаме, че е налице първият знак, че това ще е така, тъй като тя се съгласи с нашето предложение да бъде отложено влизането в сила на Закона за социалните услуги с 6 месеца, това заяви зам.-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов по БНТ.

Той коментира, че очевидно има основания за поисканата от премиера оставка на социалния министър Бисер Петков.

"Последната година е постоянен низ от сътресения в социалната сфера - често с основания, често със съмнителни основания, но на практика в страната имаме протести от година и половина. Явно нещо не е наред", каза депутатът.

Съпредседателят на ПГ на "Обединени патриоти" обясни, че предложението за отлагане на Закона за социалните услуги, подписано от всички членове на ОП, е направено, тъй като в обществото противоречивите мнения са нараснали и има нужда от прецизиране на текстовете.

По думите му в настоящия си вариант Законът дава възможност за тълкуване на определени норми по начин, който противоречи на традиционните ценности и представите за функционирането на семейството като основна единица на обществото. Затова е наложително да се удължи времето, в което на всички възникнали въпроси да бъде даден отговор и намерено решение, уточни Веселинов.

"Има доста широко използване на НПО-та, които невинаги са лицензирани за дейностите, т.е. липсва контрол в тази сфера", поясни той.

На въпрос защо, след като ВМРО веднъж са гласували за приемането на Закона, сега искат отлагане на влизането му в сила, Искрен Веселинов отговори, че желанието на ОП е за прецизиране на текстовете му, а не за неговата отмяна. "Има определени притеснителни моменти, които ние също сме подценили, защото не сме ги гледали през призмата, през която родителските организации ги гледат", каза той.

"Липсва регулярен контрол върху дейността на НПО-тата. Дават се прекалено много права при оценки, включително при извеждане на детето от семейната среда, неправителствени организации да участват в извършването на тази оценка. И не на последно място липсват няколко текста, които да подчертаят философията на Закона, що се отнася до децата, че основно благо за детето е то да израсне в семейна среда", каза още Искрен Веселинов.

Коментари

Задължително поле