Испания е в екзистенциална криза

Вътрешното министерство пое контрола върху каталунската полиция

Едно неразрешено гласуване ще попита в неделя: „Искате ли Каталуния да стане независима държава под формата на република“. Въпросът е в центъра на една от най-сериозните конституционни кризи пред Испания от десетилетия насам.

С референдума за независимост в Каталуния, насрочен за неделя, въпреки забраната от Конституционния съд и заплахата от полицейски репресии, Испания се изправя пред най-голямата си криза в своята 42-годишна демократична история.

Напрежението между Мадрид и Барселона ескалира, откакто на 6 септември каталунският парламент одобри закон за референдума. Два дни по-късно законът бе отменен от конституционните съдии и това даде правно основание за действия на полицията и правителството, чиято цел е да предотвратят референдума. Вътрешното министерство пое контрола върху каталунската полиция (Мосос д’Ескуадра) и планира да изпрати подкрепления в региона, където мирното досега сепаратистко движение става все по-неспокойно.

Вероятно референдумът в неделя ще привлече предимно гласуващите с „да“. Но тъй като ще бъде трудно да се гарантира реда при гласуването и достоверността при броенето, мнозина възприемат референдума като нещо, което е по-скоро символичен акт на неподчинение, чийто успех ще бъде измерван според броя на гласувалите. Около 2,3 милиона човека - избирателна активност от 36 на сто, участваха в предишния неразрешен референдум през 2014 г. и тогава над 1,8 млн. гласа бяха за независимост. Сега сепаратистите се надяват да надхвърлят два милиона.

 

Превод: БТА (със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари