Испания може да издаде европейска заповед за арест на Карлес Пучдемон

Снимка: Архив

Испания може да издаде европейска заповед за арест за сваления от поста си лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, предаде Ройтерс. Наетият от Пучдемон белгийски адвокат Пол Бекерт заяви, че атмосферата в Испания не е добра и че неговият клиент иска да се дистанцира, но е готов да сътрудничи с испанските съдебни власти.

Премиерът на Испания уволни Пучдемон и неговото правителство миналия петък, часове след като каталунският парламент прие декларация за независимост. Пучдемон игнорира призовката да се яви в испанския Национален съд, за слушания по обвинение в антидържавна дейност, бунт и злоупотреба с държавни средства.

„Когато някой не се яви, след като е бил привикан от съдия да даде показания, в Испания или всяка друга стана от ЕС е нормално да бъде издадена заповед за арест“, каза председателят на Върховния съд на Испания Карлос Лесмес.

Испанската прокуратура иска арест и за осем членове на отстраненото от длъжност каталунско правителство докато трае разследването, предаде АФП. Според прокуратурата единственият политик, който може да остане на свобода до старта на съдебното заседание е бившият регионален икономически министър Санти Вила.

Днес започнаха слушанията в испанския Национален съд, където трябваше да се явят 14 членове на сваленото от испанските власти правителство на автономната област. Петима от тях не се явиха, включително бившият лидер на областта Карлес Пучдемон, които според испанските медии се намират в Белгия.

По-рано Върховният съд на Испания отложи за 9 ноември изслушването на шестима бивши членове на каталунския парламент, включително бившия председател Карме Форкадел. Дотогава те ще бъдат поставени под полицейско наблюдение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа