Испания ни върна осъден за две престъпления у нас

Окръжна прокуратура – Кюстендил е привела в изпълнение присъда на Окръжен съд – Пловдив, с която осъденият Г.Г. е бил признат за виновен и му е било наложено наказание от две години и шест месеца „лишаване от свобода“ за измама, засягаща финансовите интереси на Европейските общности по смисъла на Конвенцията от 1995 г. за защита на финансовите интереси на Европейските общности. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

На 10 щни 2013г., в София и в Общинска служба по земеделие - Нови Искър, като управител и представляващ юридическо лице - „Г.Т.“ ЕООД, той представил неверни сведения в Заявление за подпомагане на земеделските производители и в приложени таблици и карти към него. В тях той посочил обща заявена площ 409,27 хектара и че дружеството му обработва земеделски земи с правно основание за ползване. С действията си осъденият целял да получи средства по европейска програма.

Освен това Г.Г. е бил осъден по друго наказателно производство на една година и три месеца „лишаване от свобода“ за трафик на наркотици с влязла в сила присъда на Софийски градски съд.

Осъденият се е укрил от изтърпяване на наложените му наказания, като през м. февруари 2019 г. Окръжна прокуратура – Кюстендил е издала Европейска заповед за арест спрямо него.

Година по-късно осъденият Г., с решение на Централния следствен съд в гр. Мадрид, Кралство Испания, е бил предаден на българските власти.

Понастоящем той е настанен в затвора гр. Бобов дол за изтърпяване на наказанията.

Коментари

Задължително поле