Испания прави сметки - първи, втори или у дома

Националният отбор на Испания, сочен за един от фаворитите на световното първенство в Русия, е на кръстопът след изиграните две от три срещи в своята група „B”. „Ла Фурия“ направи 3:3 с Португалия и победи с 1:0 Иран. Със събраните четири точки селекцията на Фернандо Йеро се изравни по актив с тази на Фернандо Сантош. Иран е с три пункта, а Мароко с нула и на практика няма шанс за класиране в следващата фаза. За осминафиналите обаче ще се води ожесточена битка в последния решителен кръг в груповата фаза.

Какво трябва да се случи, за да може Испания да продължи? Има ли шанс световният първенец от 2010 година да бъде първи? През какво трябва да мине тимът на Йеро, за да финишира втори и каква е възможността един от фаворитите да отпадне още в груповата фаза?

Със сигурност отборът ще направи всичко, за да не повтори краха от Мондиал 2014, когато отпадна още в първата фаза на турнира. За да избегне това, Испания трябва да победи Мароко в последния си мач, а Португалия да запише успех над Иран. При равен брой точки се гледа головата разлика. Към момента Португалия и Испания са с равни показатели - 4:4. Ако европейските шампиони на Фернандо Сантос победят с повече попадения в последния кръг, те ще грабнат първото място. Победа, но с малко попадения на Испания срещу Мароко гарантират продължаването на осминафиналите като втори.

Иран обаче също има възможност да се класира в следващия кръг. При победа над Португалия, а Испания направи равен с Мароко, то воденият от Карлос Кейрош състав ще окупира първото място, а "Ла Фурия" остава втора.

За да са първи играчите на Йеро, трябва просто да бъде постигнат успех над Мароко, а Португалия да направи равенство или да загуби от Иран.

Елиминацията обаче стои на дневен ред. Загуба на Испания от Мароко с последвал ирански триумф над иберийците ще прати Диего Коща и компания у дома.

Сметки, които правят последните срещи в групите изключително завързани.

А с минималния успех над иранския национален отбор, Испания записа близо две календарни години без загуба. За последно „Ла Фурия“ падна от Италия. Това се случи на 1/8-финал от Евро 2016. На 27 юни те отстъпиха с 0:2 на скуадрата и се сбогуваха с мечтите си за триумф в трето поредно Европейско първенство.

След шампионата на Стария континент начело на Испания застана Хулен Лопетеги, който беше уволнен ден преди старта на Мондиал 2018. Под негово ръководство през 2016 година Андрес Иниеста и компания победиха Белгия, Лихтенщайн, Албания и Македония, завършиха наравно с Италия и Англия.

„Ла Фурия“ не допусна поражение през цялата 2017 година. Подчинени бяха Израел на два пъти, Франция, Македония, Италия, Лихтенщайн, Албания и Коста Рика. Също така записаха равенства с Колумбия и Русия.

От началото на 2018 година Испания изигра 4 контроли - 1:1 с Германия, гръмка победа с 6:1 над Аржентина, 1:1 с Швейцария и успех с 1:0 срещу Тунис.

В групите на Мондиала играчите на вече новия треньор Йеро направиха 3:3 с Португалия и победиха с 1:0 Иран, с което серията без загубен мач стигна кота 22.

Снимка: Instagram

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят