Испанската полиция предотврати терористична атака южно от Барселона

Испанската полиция съобщи, че нейни части са разположени в намиращия южно от Барселона град Камбрилс, за да предотвратят „възможна терористична атака“, само часове след като микробус се вряза в пешеходци в каталонската столица, предаде АФП.

Полицията в Каталония посочи, че в момента се провежда операция в Камбрилс, разположен на около 120 км. южно от Барселона и препоръча на хората да останат на сигурно място в домовете си.

Около 1 ч. през нощта местно време (2 ч. наше време) до крайбрежната улица в града, автомобил ауди е ударил и ранил седмина души, включително полицаи. Един от пострадалите е в тежко състояние.

Органите на реда са реагирали веднага и са открили огън по автомобила. Четиримата предполагаеми терористи в колата са били ликвидирани, един, който се е приближавал пеша, е ранен и задържан.

Трима от нападателите са застреляни в автомобила, а четвъртият – на крайбрежната улица.

Около 3 ч. местно време полицията обяви, че ситуацията е под контрол.

„Работим по хипотезата, че случилото се в Камбрилс отговаря на терористичен атентат. Ликвидирахме предполагаемите извършители“, написа каталунската полиция в Туитър.

Според свидетели, които са сигнализирали на спешните телефони, както и според някои видеа, циркулиращи из социалните мрежи, нападателите може да са носели колани с експлозиви, макар че тази информация остава да бъде потвърдена, пише в. „Паис“.

По данни на в. „Вангуардиа“ атентаторите са имали огнестрелно оръжие.

Съветникът по вътрешни работи в каталунското правителство Жоаким Форн потвърди пред медиите, че шофьорът на аудито е бил свързан джихадистка клетка, установена в Алканар. Именно там в сряда вечерта взрив избухна в къща, отнемайки живота на един човек и ранявайки други седмина. Според властите инцидентът е свързан с нападенията в Барселона и Камбрилс. Вероятно атентаторите са се опитвали да произведат бомби.

https://twitter.com/mossos/status/898354645382385664

https://twitter.com/mossos/status/898355596088553479

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа