Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

32 млн. евро налива Австрия в частни медии

Лекари в Турция тестваха успешно ваксина срещу COVID-19

Лъжат с хапчета за подобряване на зрението Искат 69 лева за хранителна добавка

Испански микробиолог: Вече имаме 8 прототипа на ваксини

„Пандемия не означава задължително смърт. Просто вирусът е широко разпространен. Имало е и по-страшни епидемии. При ебола над 60 % от случаите завършиха фатално. При новия китайски вирус 80 % от заразените се възстановяват успешно. Проблемът е, че останалите 20 стигат до пневмония, а 5 от тях завършват фатално. Има по-малък шанс за зараза при децата. Предполагаме, че е заради имунната им система”.

Това заяви испанският микробиолог и преподавател в Университета в Навара – проф. Игнасио Лопес-Гони по Нова ТВ. Той обясни и какво да правим, ако смятаме, че сме се заразили с коронавирус.

„Ако имате симптоми, близки до грипни, потърсете лекарска помощ. За хората, които са били в контакт със заразените – задължителна карантина. Когато има нови вируси, за които няма ваксини, единственият начин да се избегне, е диагностиката и карантината. Вече имаме 8 прототипа на ваксини, които е възможно да функционират добре за вируса. Имаме клиники, където се правят експерименти, за да видим кое как влияе на вируса. За по-малко от 2 месеца имаме напредък. Ваксината може да закъснее година или повече. Лекарите са готови да се справят. Вирусът е нов, но живеем вече с него 2 месеца. В 21 век има повече от 4000 научни статии, които са свързани с коронавируса ”, каза още Игнасио Лопес-Гони.

Той обясни, че в Испания се препоръчва на гражданите да не предприемат пътувания. В страната са затворени училища и са спрени обществени мероприятия. „Препоръчва се, например, да не се пътува, затворени са от превантивен характер училищата и университетите, спрени са мероприятия, на които се събират много хора“, каза проф. Гони.

„Последната декларация за панделия беше през 2009 г. за грип от Тип А. Той, за щастие, не беше толкова летален, колкото всички очаквахме. Една от най-големите пандемии беше респираторният грип през 1918 г. Имаше над 25 милиона починали. Това няма да се повтори. Никога преди науката не е била толкова готова, колкото сега”, заключи професорът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.