Испански самолети Canadair се включват в гасенето на пожарите у нас

Противопожарни самолети Canadair

Утре очакваме от Испания да пристигнат два самолета, които ще подпомогнат действията ни за справяне с огнената стихия. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов с публикация във фейсбук профила си. 

Готовността на Испания отново да се включи в борбата с огъня у нас е по Механизма за гражданска защита на Европейския съюз. 

Самолетите "Canadair" по преценка ще бъдат насочени към горещите точки и ще се включат в гасенето при първа възможност, посочи министърът, 

"Изказвам огромната си благодарност към всички, които продължават да бъдат на терен, както и към страните-членки на Европейския съюз за бързата реакция и солидарност, която проявяват  към нас“, пише още Калин Стоянов. 

Междувременно, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов информира, че хеликоптери участват в гасенето на пожара в планината Славянка. "Все още нямаме достъп до всички фронтове. Независимо от това, че насочихме и хеликоптери, все още не можем да овладеем този пожар, защото е на голяма площ и достъпът е много труден", информира гл. комисар Джартов пред БТА. 

Преди обяд в борбата с огъня са участвали и двата шведски самолета. В следобедните часове в гасенето са се включили два хеликоптера на Военновъздушните сили, които са пренасочени от пожара край симитлийското село Сенокос. В района е завалял и дъжд, но слабо и недостатъчно да загаси пожара, каза още гл. комисар Джартов. 

Към момента и на двете места няма непосредствена опасност за населените места, посочи директорът на ГДПБЗН. Той допълни, че пожарът, който възникна в община Струмяни в посока Цапарево е погасен. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България