Испанското правителство наложи контрол над разходите на Каталуния

Испанското централно правителство наложи контрол над разходите на Каталуния, след като регионалното правителство отказа да дава отчет за тях, предаде Ройтерс.

Така правителството в Мадрид иска да гарантира, че каталунските власти няма да финансират организиране на референдум за самоопределение, който според Мадрид е незаконен.

 

„Държавата ще плаща до голяма степен заплатите на държавните служители. В това ще се изразява контролът над разходите и той ще остане в сила, докато продължава необичайната ситуация“, заяви министърът на финансите, цитиран от Ройтерс.

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон и кметицата на Барселона Ада Колау изпратиха писмо до Рахой с копие до крал Фелипе VI, в което обвиняват централните власти в Мадрид, че са започнали „безпрецедентна офанзива от репресии“ в стремежа си да попречат на провеждането на референдума.

„Настояваме за открит диалог без всякакви условия. За политически диалог, основан на легитимността, която всички ние имаме, за да направим възможно нещо, което никога не може да бъде проблем в една демокрация, още по-малко – престъпление: да се чуе гласът на народа“, се казва в писмото, цитирано от Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа