Испанци поискаха летище София

Морики Лукена, президент на испанския оператор на летището в Барселона – „Аена“, който ще участва в концесията за летище София.

В обединението влизат летищният оператор на Барселона „Аена” и австралийски инвестиционен фонд

Срокът за оферти е до 22 ноември

Испанският оператор на летището в Барселона – „Аена” се е обединил с австралийския инвестиционен фонд First State, за да участва в процедурата по концесията за летище София. Това съобщава испанският вестник „Експансион”.

Изданието напомня, че миналата година българският аеропорт е обслужил близо седем милиона пътници. Според него испанците ще се сблъскат със силна конкуренция в лицето на френската Groupe ADP, която управлява летища под бранда Paris Aeroport, немската „Фрапорт”, която вече оперира летищата във Варна и Бургас и оператора на летището в Манчестър - Manchester Airport Group.

Сред азиатските съперници са индийската GMR Group и летището в Сеул (Incheon).

Според предоставената информация името на победителя може да стане известно през следващия месец, твърди испанското издание. То подчертава, че летище София има за цел да стане най-големият център на Балканите, а българското правителство вече няколко пъти се е опитало да го приватизира. Конкуренцията е много силна, защото големите европейски и азиатски летищни корпорации искат да спечелят съоръжение, което през 35-годишната концесия се очаква да генерира приход от около 3,5 млрд. евро, твърди испанският вестник.

Конкурсът за търсене на концесионер на летище София беше обявен в началото на юли. Прогнозната оценка на концесията е близо 4 млрд. евро без ДДС. Изграждането на нов трети терминал, разширяване на втория и евентуално нова писта са част от изискванията към кандидатите. Бъдещият стопанин трябва да направи и сериозни инвестиции в аеропорта – най малко 600 милиона евро.

Заради големия интерес към процедурата преди дни министерство на транспорта удължи срока за подаване на оферти с един месец – до 22 ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции