Истанбулската приказка на Сузан

Първата българска актриса в Народния театър на Турция

Звездата се снима в хитовия сериал „Пламъци“

Владее бойни оръжия и бойни изкуства

Родена е в Силистра и като малка иска да стане лекар

„Не спах, докато дойда до България, от вълнение“

„Не спах, докато дойда до България, от вълнение“, казва Сузан. От 5 години не е идвала в родината си и като дете се радва на хубавите промени. „Обичам си България, но съм по-скоро космополит. Днес съм в Турция, утре не знам къде ще ме отведе съдбата“, споделя дамата. Актрисата от Народния театър на Турция е много скромна за себе си. Сузан Сабанджъ е изтъкана от контрапункти. Трудно е да се повярва, че тази фина и нежна млада жена с дълги руси къдрици като русалка е не само талантлив актьор, но и „бойна мадама“, владееща всички видове бойни оръжия и бойни изкуства, шампион по различни други спортове, хореограф на екшън сцени, каскадьор, танцьор...

Като дете нищо не предвещава нито актьорската й кариера, нито бойния й дух. „Бях кротко, послушно и изпълнително момиче, винаги стриктна в училище и първа в класа“, споделя Сузан. Родена е в Силистра и като малка първо решава да стане лекар, за да лекува майка си, която има здравословни проблеми, и близките си. После желае да стане учителка, защото обича да помага на хората. Никога не й е хрумвало, че може да стане актриса... 

В Силистра завършва „Организация и управление на туризма“. Там започва да разгръща многостранните си таланти - спорт, бойни изкуства, балет, танци. Понеже има силна памет и научава всичко в клас, бързо си пише домашните и има много време да се занимава с всичко, което й е по душа.

Заминава да опита късмета си в Турция. Работи в няколко фирми на различни длъжности, докато една молба на нейна братовчедка не преобръща живота й. Моли я да се яви заедно с нея на приемни изпити за театралната академия „Башкент“. „Тогава имах хубава работа в маркетинг отдела на голяма текстилна фирма и не ми се искаше да напускам“, спомня си Сузан. Но близките й я убеждават, че има талант за актриса. Явява се на изпити при жестока конкуренция от хиляди момичета и по ирония на съдбата успява, а братовчедка й - не.

Когато завършва академията, се явява на кастинг не къде да е, а в Народния театър в Истанбул, и отново е избрана, при зверска конкуренция от хиляди кандидати. От 2011 г. е актриса в Народния театър на Турция. От нейната генерация на младите актриси тя е единствената, която в продължение на 10 години неизменно играе в постановки. Народният театър на Турция, основан от Кемал Ататюрк, е „най-високата летва“ и най-големият в света, с общо 136 сцени в различни градове на страната. Да се задържиш там е изключително трудно.

Рожденото й име е Сузан Дилиавер Мудин, дълго е, затова приема артистичния псевдоним Сузан Сабанджъ, по името на една много успешна дама, от която се възхищава. Хората си мислят, че в една от най-успешните индустрии в Турция - кино и тв сериали, всяка красива манекенка може да стане актриса. Да, може да се снима в сериал, но не и да играе в театъра. Там са само най-оценените, а в Народния - най-добрите сред най-добрите.

„Не е достатъчно да си много талантлив, но и устойчив като характер. Да си амбициозен, търпелив, дисциплиниран, да си стриктен когато идваш на работа... много качества са нужни, за да се задържиш“, споделя дамата.

Преди пандемията всеки месец по 2 седмици трупата на Народния театър е извън Истанбул, на турнета из цяла Турция и в чужбина. Там постановките се играят от вторник до неделя, всеки ден, даже понякога по 2 на ден. Като системата е всеки пътува навсякъде и всеки играе навсякъде по 136-те сцени. Сузан е участвала в 10 постановки, била е и в главна роля, а всичките спектакли, в които е играла, са печелили много награди на престижни театрални фестивали. Имала е над 1200 участия в страната и в чужбина. На сцената и по турнетата е била с доайени и звезди на театъра и киното като Тамер Левент (Гарип от сериала „Завинаги“), Зеррин Текиндор (Лейля от сериала „Черна любов“).

От 2012 г. се е снимала в 10 сериала, включително и в най-нашумелия напоследък „Alev Alev“ („Пламъци“). Продукцията на доайена в сериалите, продуцентската фирма „Ай Япъм“, акцентираща върху насилието над жените и женските права, държи неизменно второ място в тв рейтингите след турския „Сървайвър“.
Поканата й за участие идва, след като продуцентите й са очаровани от участието й в първия епизод. Тъй като не се нуждае от дубльор, я канят да участва в тежките каскади, буквално в пламъците на пожара в първия епизод.

Звучи невероятно, но сред хилядите красавици от филми и сериали българката Сузан Сабанджъ е единствената професионална актриса в Турция, която владее бойните спортове карате киокушин, кикбокс, муай тай. Тя е единствената жена в театъра и киното в Турция, хореограф с бойни инструменти. Владее всички видове мечове, лъкове, брони, мизрак, пистолети, автомат „Калашников“. Преподава бой с меч и е била хореограф на най-престижната постановка за годината, която Народният театър изнася пред президента Ердоган, за което е обучавала 40 души на бой с меч... Един женски вариант на Джеки Чан и Роки. Казвали са й, че с тези разностранни таланти тя би била абсолютна звезда в холивудските екшъни. „Може би и това ще се случи някой ден, но засега ми е трудно да напусна Народния театър, той е голямата ми страст“, казва Сузан.

Тази страст тя пренася и на снимачната площадка. Във военния филм "Mendilim kekik kokuyor" („Кърпичката ми мирише на босилек“) тя е австралийска медицинска сестра. „От театъра съм свикнала, ако трябва да има кръв или кал по лицето ми, да се загрозя, ще има, за да е по-автентично. При една сцена полето беше осеяно с убити войници, вали дъжд, гърми, трещи. И наистина заваля дъжд, докато снимахме, а аз започнах да греба кал от локвите и да се мажа. Статистите ми викаха: „Какво правиш, не си цапай хубавото лице и къдрици!“, а аз - „Ами трябва да съм автентична“, смее се Сузан.

На сцената и пред камерата Сузан пренася шампионския си манталитет от спорта. Шест пъти е шампион на Турция по гребане в кану в стил „Dragon Boat“. Тренирала е бягане с препятствия, тенис на маса и на корт, ескрим, колоездене, стрелба с лък. Била е шампионка и по волейбол, баскетбол. Като малка се е занимавала и с класически и модерен балет. Танцува салса, кизомба, бачата и преподава танго, което е особено популярно в Истанбул. Усвоила го е в Буенос Айрес.

В турското „сосиете“ („висше общество“) всички познават общителната и винаги усмихната Сузан. Джем Татлъту, брат и мениджър на секссимвола Къванч Татлъту, я кани да работи с нея по препоръка на актьора Али Сюрмели. „Къванч не е високомерен, много е весел и позитивен, преди ми беше съсед, аз живея в квартала Суадие, а той живееше в Еренкьой“, споделя Сузан. - Енгин Акюрек е много човечен, много сърдечен, земен, с всеки се поздравява. С него се засичаме почти всеки ден, обича да се разхожда по булевард „Баладжа Тесе“, истанбулското Шанз-Елизе. Халит Ергенч и Бергюзар Корел (звездите от сериала „1001 нощ“ - б.а.) също са в моя квартал. Халит също е много скромен и човечен. Кенан Имирзальооглу (екранният Езел - б.а.) дойде на моя постановка в Народния театър и ме поздрави зад кулисите“.

Обиколила е 25 държави и с театъра, и като пътешественичка. „Купувам си билет за самолет и тръгвам с раницата, без да знам къде отивам, решавам на място къде да отседна... Авантюристка“, смее се Сузан. Сега по време на коронакризата това й липсва, но най-много страда за театъра. За да не скучае, прави картини.

Рисува или прави графичен дизайн, колажи, изработва принтове. Слага филтри, вгражда осветление в самите картини. Снима и клипове за популярния си YouTube канал Dogadaki kiz, или „Момичето в природата“, където се катери по дървета и изучава природата.

Признава, че родината България заема специално място в сърцето й. Нетърпелива е да си види роднините в Силистра. Превела е две пиеси от Яна Борисова - „Приятнострашно“ и „За теб“... От 700 чакащи пиеси те са одобрени за поставяне в Народния театър на Турция. „Искам да бъда като факел за разпространението на българската култура в Турция“, казва българката.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица