Прабългарите отново в лукс в „Игри на волята“ Траки ще спят в рибарската хижа, красивите Славяни отиват на безлюдния плаж

Забравен багаж спря движението на метрото до летище София

Наградите “Еми”: Бесен феминизъм и трансджендър активизъм

Руски свещеници протестираха срещу управлението на Путин

ЕС да разпределя бежанци по квоти

Русия издирва американски информатор

Мъжът, откраднал картини на Майстора: Много съжалявам, че съм влизал в тази къща

Таен руски чат без американци Политици и бизнесмени заключиха телефоните си

Гостуване в Горна Оряховица носи трофеи на ЦСКА

Президентът Радев: Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход

На какви почивки имате право, когато работите на компютър

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 24 септември 2019

Президентът Радев в Ню Йорк: България и САЩ са стратегически съюзници и не следва да има ограничение за визите

39% от семейния бизнес е в търговията 104 хил. са фамилните предприятия в страната

Барикадиралият се мъж в блок в София заплашвал с убийство собственик на охранителна фирма

Истината и сериалът “Чернобил” Всички прекалености и несъвпадения са естествени

Не назовавай героите с реални имена

По-скоро да, хареса ми (б. р. – сериалът „Чернобил“ на HBO). Това, разбира се, е страшно интересно, необикновено, просто страшно. Що се отнася до събитията в Чернобил, те са предадени добре. Имам предвид работата на пожарникарите, на оперативния персонал. Малко примитивно е показано това, което се случи в централата след аварията. Така просто не става и не би могло да стане в АЕЦ.

Като цяло е истина. Видно е, че сценаристът е проучил прекрасно литературата и е избрал това, което е решил, че е необходимо и важно. Разбира се, американците за мен нищо необикновено не показаха. Първо, аз зная несравнимо повече, аз контактувах в Чернобил с всички, отделих много време в московската Клиника 6.

Впрочем, когато във филма жената на пожарникаря протяга ръка с 5 рубли към лелката на регистрацията, за да проникне в болницата, авторът демонстрира, че изобщо не разбира какво означава особена клиника, защитена така, че е невъзможно дори да се приближиш до нея – с банкнота или без.

Най-важна е страшната истина за това какво се случва с човека, получил лъчева болест. И аз видях, че много неща във филма са копирани от документални ленти, които тогава отнесе Робърт Гейл – великият американски хирург, пристигнал в СССР да спасява пострадалите. Но е истина и това, че няколко души, получили 4, 5, 6 смъртоносни дози, останаха живи…

Всички прекалености и несъвпадения са естествени и простими, дори откровените фантазии, за да произведеш впечатление у зрителя. Разбира се, смешно изглеждат онези миньори, които „Щадов“ е уговорил да потеглят към Чернобил и които уж по време на работа са се разсъблекли до голо заради жегата в галерията и липсата на вентилация. Всичко това аз съм видял със собствените си очи и твърдя, че подобно нещо не е било и не би могло да бъде. Действително, миньорите не обличаха специални дрехи, но и голи не слизаха под земята…

Всички мъже повече от всичко се опасяваха за своето мъжко достойнство, даже вървеше приказка за „оловни гащи“ и т.н. Е, измислили са го, добре. Посмяхме се. Но аз твърдо зная: ако правиш художествен филм, не назовавай героите с реални имена…

(С големи съкращения от „Офнюз“)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (17)

 1. Хайде да завършим с най-същественото, което този вестник „пропуска“. Ето как завършва разказа на руския специалист : „Филмът осъжда съветската система. И всичко щеше да бъде съвсем убедително, ако не беше Фукушима. Там всички показаха пълната си безпомощност – и американците, и японците! Трябва да се разбере, че Чернобил оказа влияние не само върху нас, а върху цялото човечество“ Мисля че точно това е квинтесенцията на руския разказ. Останалото е лъжа и пропаганда.

  1. Само дето информацията за Фукушима беше в изобилие, а взривовете можеха да бъдат видяни онлайн по интернет даже. Нищо не се криеше и населението беше евакуирано моментално.. Отделно аварията стана не от некадърие, като в Чернобил, а след едно от най-силните земетресения и цунами.

   1. им6ецил,
    като нищо не е скрито, защо не знаеш, че аварията стана точно поради японската некадърност и алчност?
    вероятно, защото си изключително прост, но нагъл – като всеки пребоядисан бкп-еец.

    1. Яонската некадърност и алчност ли? Ти със сигурност не си пил хапчетата си. Некадърност и алчност може да намериш в Русия и в България, но в Япония – никога. Скачай от Аспарухов мост или от всеки мост над Нева.

  2. Твойте съждения са доказателство за несъстоятелността на съветската система. Ти и до сега не си разбрал, че проблемът не е в техническите параметри, а в лъжата.

   1. ми в ссср хората не бяха прости кат говедото дирк и другите фенове на герб та да им се казва напасната полуистина…
    пп. виж информацията в западните държави по същото време за облака – да видиш как и там истините в медиите са полу-…

    1. Биха ли ти шута в Холандия и Германия наистина или задачата ти от КГБ е да плюеш по тях.

   2. отделно,
    в интернет има инфо за фона в украйна, русия, беларус, сърбия, румъния, но не и за България.
    защо ли?

 2. Никой по света не се интересува от критикарстването на руските медии. Хората си гледат филма, гласуват с „Харесвам“ и хич не ги е еня, че Русия е народ от лизачи и лакеи на КГБ. Русия не е част от света. Тя е Империята на Злото.

 3. Цялата руска фашистка държава след 1917 г. е ЕДНА ГОЛЯАААААМА Л–Ъ–Ж–А по подобие на религията. Затова руският фашизъм не е „новият строй“, а една съвременна религия на 20 век. И като всяка религия трябва да баламосва и манипулира глупаците, да им промива мозъчните гънки с пропаганда. А те пък се радват, че не трябва да мислят, а да изпълняват „Прави едно, прави две“.

  1. правилно описваш полираните мозъци на плевнелиев, цецо, боко, идиота дет те е изходил и не е пуснал водата….

   1. Руско govno, тези, които си писал в гнусния си коментар нямат полирани мозъци, ама тези, които ти вярват нямат мозъци изобщо.

 4. Авторът, на когото е платено да оплюе филма е невероятно арогантен злодей, типичен болшевик: „ПОСМЯХМЕ СЕ!“ Смешна им била ИСТИНАТА. Фашистите раздаваха йодни хапчета на членовете си, а казаха на народа, че всичко е нормално – малка минатюрна аварийка, а ЛОШИЯТ ЗАПАД СЪОБЩАВАЛ АНТИСЪВЕТСКА ПРОПАГАНДА. И НА ТОВА СА СЕ ПОСМЯЛИ!!!…

 5. Ако се направи художествен филм за нацистите, героите могат да се наричат с истинските им имена. Ако е филм за световната криза, предизвикана от американските акули – също може. Ако е филм за корупцията в Италия – също може. НО ЗА СЪВЕТСКИТЕ ИДИОТИ – НЕ МОЖЕ.

  1. пий си хапчетата преди да тролиш лъжи.

   1. Ба си колко си проZд! Копираш дежурната си глупост без дори да четеш коментара. Ба си колко си проZд!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.