Истини и лъжи за българската прокуратура

Независимостта и автономността на прокурорите следва да бъдат абсолютно гарантирани от всяка държава в ЕС

Защо никой в България не разбра, че Иван Гешев участва в международна конференция с президента на Италия и магистрати от цяла Европа?

(Не)очаквано извън радара на иначе много загрижените за правосъдната система и съдебната реформа медии и публични говорители премина участието на Иван Гешев в Европейската конференция на прокурорите. Припомняме, че форумът се организира по инициатива на Министерство на външните работи и на Министерство на правосъдието на Италия, като събитието е в рамките на Председателството на страната на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Да се чуди човек, как определени кръгове, иначе следят под лупа всяка крачка на обвинител №1, бълват по десет статии за закуска при всяко изказване на Гешев, пък сега мълчат подозрително и някак гузно. Но затова има причина. И тя се крие не толкова в участието на главния прокурор в престижното международно събитие с топ магистрати от Европа и света. И друг път се е случвало. Просто, защото опорката, че никой в чужбина не иска да си говори с Иван Гешев, върви единствено в медиите на олигарси, имащи проблеми със закона. В същите издания можеш да прочетеш как скандалната евродепутатка - комунист Клеър Дейли (почитател на Путиновия режим) е едва ли не символ на европейската съпротива срещу Гешев. А „де факто“ става дума за лобист, който днес брани ирландци, неискащи да плащат такси за имотите си по Черноморието. Утре пък вероятно ще защитава, която кауза под наем намери за добре.

Но да се върнем към основните изводи от конференцията на прокурорите в Сицилия, която със сигурност е „извадила от обувките им“ родната мафия и спонсорираните от нея антипрокурорски партии, платени протестъри и псевдо общественици. Вижте какво казва президентът на станалата нарицателна у нас като последна инстанция Венецианска комисия Клер Бази Малори: „Отправна точка за всяка демократична държава трябва да е гарантирането на независимостта на прокурорите. В рамките на Европейския съюз са провеждани множество реформи в правосъдието, които са осъществени без достатъчен анализ на потребностите на системата и обществото. Прокурорите и съдиите са едни от жертвите на тези процеси, като в тази връзка националните институции следва да вземат мерки в насока - максимално ограничаване на възможностите за упражняване на влияние върху прокурорите“.

Ама чакайте сега! Нали Венецианската комисия постоянно се цитира от враговете на прокуратурата като източник на недоверие в нашето държавно обвинение. Нали те все искаха да се ограничава главният ни прокурор, нали уж все тази комисия пледираше да се премахват функции на прокурорите или направо да се вади прокуратурата от съдебната власт?

И изведнъж се оказва, че лично президентът на Венецианската комисия обяснява как прокурорите трябва да имат гарантирана независимост и следва да се ограничи политическото влияние върху тях. Точно това, което се случва в последните месеци. Нека в тази връзка припомним думите на правосъдната ни министърка Надежда Йорданова, чиято работа ще бъде запомнена единствено и само с атаките u срещу Иван Гешев и държавното обвинение: „Ще впрегна целия ресурс на държавата срещу Гешев и прокуратурата“.

Изглежда, че приеманата за безспорен авторитет Венецианска комисия всъщност повтаря многократно казаните от Гешев думи - както в България, така и пред европейските политици в Брюксел. А именно - премиерът Петков, момичето за специални поръчки Йорданова, нейният ментор Христо Иванов, всички тези лица на новата власт след домогването си до управлението на практика извършват атентат срещу върховенството на закона, правото и българската съдебна система.

Венецианската комисия е достатъчно ясна. Нека видим какво казва генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич: „Задължение е на законодателната власт да осигури необходимите способи, за да може да бъде създадена сигурна среда, позволяваща на магистратите да вземат решения на база личните си убеждения, без неправомерна намеса и опити за въздействие“.

Само за сравнение - у нас премиерът си позволява в национален ефир да обяснява, че щял да си назначава прокурори. А Съветът на Европа му отговаря - не се намесвай в работата на прокуратурата и независимата съдебна система.

И последно, но не на последно място - генералният секретар на Венецианската комисия Симона Граната: „Независимостта и автономността на прокурорите като предпоставка за справедлив наказателен процес следва да бъдат абсолютно гарантирани във всяка държава членка“.

От казаното дотук е очеизвадно защо никой в България не разбра за описаното дотук събитие. Просто изводите и заключенията май не се вписват в концепцията на олигарсите и техните пионки във властта, за които първостепенно значение е премахването на неудобния Гешев и превземането на неовладяната прокуратура - една от малкото държавни институции, които все още не са под контрола на задкулисието и паралелната държава.

Не, че Гешев има нужда от международна легитимация. Не е важно, че участва в конференция заедно с президента на Италия Серджо Матaрела, министъра на вътрешните работи Лучиана Ламоргезе и министъра на правосъдието Марта Картабия. Важно е, че истината и лъжата на тема прокуратура и съдебна система бавно, но сигурно започват да се проясняват. И все пак по-добре късно, отколкото никога.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи