Историците от ВТУ призоваха Светия синод да признае Македонската православна църква

Снимка: ВТУ

Отворено писмо до българския патриарх изпратиха преподавателите от Историческия факултет на Великотърновския университет. В него те призовават Светия синод да отговори положително на молбата на Македонската православна църква да бъде призната като дъщерна църква на Българската патриаршия.

„Съществуват исторически основания. Това е църквата на Първа Юстиниана и цяла България, Охридската архиепископия. В епохата на Средновековието тук идват най-видните ученици на Кирил и Методий, за да разпространяват православието и българския език, да учат местното население, да го ограмотяват. В епохата на Възраждането борбата за самостойна независимост включва и българските земи и когато се създава Екзархията – тя включва голяма част от териториите на днешна Македония.

Българското население там се определя като екзархийско, т.е. като подчинено на българската църковна йерархия. Политическите събития в ново и най-ново време направиха така, че това население да бъде отделено от естествения си духовен ръководител Българската православна църква. В Средновековието съществува един принцип: на самостойна държава – самостойна църква. Мисля, че тя е валидна и за новото време. След като сме признали Македония за самостойна държава, нормално е да признаем и Македонската църква за самостоятелна църква”, коментира деканът на факултета проф. Иван Тютюнджиев.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.