Етнографи показват изложба посветена на коня и каруцата Експозицията в музей „Етър” пренася във времето, когато каруцата е смятана за трабант, а файтонът за мерцедес

Студ и сняг усложняват обстановката на Балканите

Ирмена Чичикова: „Не ме докосвай” беше пътешествие и приключение

Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

Историци и военни музиканти възродиха марша на 11-ти пехотен полк

военният духов Оркестър и факсимиле на партитурата.

Специалистите от Регионалния исторически музей извадиха от фондовете си оригиналната партитура на един забравен от десетилетия марш – на 11 пехотен сливенски полк. Дали нотите на кап.Калин Гемеджиев, диригент на Военния духов оркестър в Сливен.

Маршът по текст на д-р Коларов и музика на Петър Стратев приличал повече на песен с музикален съпровод на тромпет. Но диригентът и неговите музиканти го адаптирали за оркестър – разказаха историци.

За първи път забравеният с десетилетия марш прозвуча за празника на Сливен, Димитровден. Военният духов оркестър го изпълни по повод откриването на богата документалния изложба, посветена на участието на 11-ти пехотен, 7-ми конен и 6-ти артилерийски полк в Първата световна война /1915-1918г./.

Събитието развълнува и познавачи, и любители. „11-ти пехотен полк е участвал и във Втората световна война. Не е ясно кога за последен път е бил изпълняван марша. Но със сигурност това не се е случвало от 70-75 години насам” – коментираха специалистите. Във фонда на музея се пазят партитурите и на марша на 7-ми конен полк. Документите се счита за находка, тъй като данните за това военно формирование, участвало в трите войни от началото на 19 век, са изключително оскъдни. Надеждите на историците са, че, ако се намерят спомоществователи, ще може да бъде направен студиен звукозапис на двете произведения.

Изложбата в Сливен, посветена на 100-годишнината от Първата световна война и участието на трите сливенски полка в нея, съдържа витрини с оригинални снимки, вещи и документи, свързани с военните действия, показани са оръжие, използвано през войната, лични вещи на участници, униформа на сливенския генерал Васил Райнов, части от униформи на офицери от 6-ти артилерийски полк, картини, дневници на воини, ордени и медали, множество снимки и документи. Автори на експозицията са историците от музея Веселина Янакиева, Росица Георгиева и Мария Кирова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.