Двама тежко ранени при катастрофа на пътя Варна-Добрич

Съмнителен пакет в лагера на турски спасители в Монтана вдигна по тревога МВР

Промяна в правилата за управление на електроенергийната система ще позволи на бизнеса да участва в осигуряване на студен резерв

Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Палестина

Катастрофа между автомобил и снегорин на магистрала “Марица”, един човек е пострадал

Дженифър без секс цяла година

Хърватското правителство прие Истанбулската конвенция

Саркози заяви, че обвиненията в корупция срещу него са лъжа и манипулация

Вижте кои са предложените от председателя Пламен Георгиев за членове на новата комисия за борба с корупцията

Възстановено е движението на влакове в междугарието Долна Махала – Карлово

Студентка спечели конкурса за лого на “Варна-Европейски град на спорта”

Задържаха деца за незаконна сеч

Николай Нанков издаде разрешение за строеж на още 2 км от магистрала „Струма“

РИОСВ – Бургас проверява сигнали за бедстващи щъркели

Столетна будка за вестници се прероди за нов живот край Дунав Ломчани и вестник „Труд” възстановиха най-старата и красива вестникопродавница в България

Исторически музей и ВТУ подариха книги на университет в Гърция

Снимки: РИМ-Велико Търново

Регионалният исторически музей /РИМ/ във Велико Търново и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” подариха книги на Тракийски университет „Демокрит” в Комотини, Гърция. Дарението бе връчено по време на представяне на специалността „Български език и литература“ пред студенти първокурсници, на които им предстои да изберат специалност в желаното от тях академично направление. На срещата присъстваха Генералният консул на България в Солун Владимир Писанчев, двама докторанти и възпитаниците на  великотърновския ВУЗ, които са на стаж в университет „Демокрит”.

На библиотеката в гръцкото висше учебно заведение РИМ подари богат набор от книги – издания на музея, отпечатани в периода 1968 – 2015 година. Предоставената разнооразна литература по археология, етнография, история, културология, краезнание, изкуствознание и обществено-политическа тематика е част от програма за книгообмен на музейната библиотека.

Емил Врежаков, уредник в отдел „Нова и най-нова история” в музея, изрази убеденост, че предоставените издания ще бъдат от полза за образованието на ново поколение експерти и ще им помагат в тяхната научна и изследователска дейност, като това се отнася както за изучаващите „Български език и литература”, така и за всички останали млади специалисти с интереси в тези области. Той поздрави преподавателите и студентите с началото на новата учебна година от името на директора на Регионалния исторически музей в старата столица д-р Иван Църов и отправи покана към студентите на Тракийски университет „Демокрит” да посетят Велико Търново.

На библиотеката в университет „Демокрит” бяха подарени и тематични  заглавия на университетското издателство на ВТУ.

Генералният консул в Гърция Владимир Писанчев посочи добрата перспектива пред изучаващие български език и акцентира върху възможностите за реализация в различни сфери на двустранното сътрудничество.

Възможностите, които предлага изучаването на български език пред студентите представиха проф. Христина Марку, дългогодишен преподавател по „Български език и литература”, ръководителят на катедра „Езици, литература и култура на страните от Черноморския регион” доц. д-р Мария Димас и заместник директора Манолис Сергис.

Според проф. Христина Марку новоприетите студенти не са добре информирани за възможностите, които предоставя българския език, а някои от тях са съвсем слабо запознати с българските традиции и култура. Затова са необходими информационни кампании, а наличието на повече български книги би могло да допринесе за по-добро познаване и разбиране на българския език и култура.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.