Исторически парк оживя в "Киевска Русь"

На около четиридесет километра югозападно от центъра на столицата на Украйна - Киев, се намира историческият парк "Киевска Русь". Паркът е разположен на площ от сто декара и представлява възстановка в реални размери на сгради от времето на първата руска държава от Х век.

Висока крепостна стена върху десетметров земен вал опасва селището и го пази от нападатели, вътре има оформен централен площад, църква, няколко занаятчийски работилници, спални помещения, зали за аристократите и дори плац за наказания на престъпници с интрументи за мъчения.

Цената на билетите варира от 3 до 20 лева, за деца, пенсионери и туристи без резервация. На входа посетителите се посрещат с ръжен хляб и сол от облечени в древни носии жени и мъже. Зрителите могат да опитат точна стрелба с лък, хвърляне на брадва, стрелба с арбалет, да разгледат тъкачна и грънчарска работилница, да се забавляват в боевете с мечове, облечени със специални протектори. Централното събитие за гостите е представянето на конници, облечени като първите руски царе и пълководци.

Историческите справки свързват началото на първата руска столица с историята на Велика България, която се простирала от Приазовието до поречието на Волга и Кама. Летописците споменават малкия брат на кан Кубрат, Шамбат Кий, за строител и кръстник на новата държава и че християнството идва по тези земи през 988 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл