От колко членове се състои средностатистическото германско семейство?

Долната камара на в Конгреса на САЩ не прие предложението за импийчмънт на Тръмп

Работодателят на обвинения 20-годишен хакер: Не смятам, че е замесен в кибератаката срещу НАП Ситуацията се разви по изключително порочен начин, заяви адвокатът на Кристиян Бойков

Експерт по киберсигурност: Хакерските атаки тепърва ще стават по-сериозни

Съученик на задържания за кибератака срещу НАП: Мисля, че е набеден от някого

Топло и слънчево време днес

Майкрософт обяви, че е засякла над 740 опита за кибератаки през миналата година

Алпинистът Атанас Скатов покори деветия си осемхилядник

Спират движението в двете посоки на магистрала „Струма“ в района на с. Зелендол 

ВСС започва номинациите за избор на нов главен прокурор

Един загинал и 37 ранени при пожар в анимационно студио в Япония

Депутатите решават кога и при какви условия ще заработи ТОЛ системата

Детето, премазано от огромна гума, е стабилизирано след операция

Финансовите министри от Г-7 се обявиха за спешни действия срещу готвената от Фейсбук криптовалута

САЩ блокира участието на Турция в програмата за самолети F-35

Историчката доц. д-р Дарина Григорова пред „Труд“: Мюсюлманите в Европа – в очакване на демографско възмездие

– Почти синхронно Германия и Русия станаха жертви на тероризма. Убити и ранени на коледния базар в Берлин, а посланикът на Москва в Анкара – застрелян публично. Какви са посланията на тези две покушения, доц. Григорова?

– Трудно е да се обобщава, без да има резултати от разследването. Наближаването на Рождество или друг празник винаги крие рискове, защото терорът, независимо от чия страна е, подменя радостта от живота със страх, за да контролира вцепенението на масовото съзнание. Целта е заличаването на свободната воля и предизвикването на контранасилие или на инфантилно ритуално палене на свещички, обградени тотемно с плюшени играчки. Паметта за събитието трае до следващите реклами в скрито очакване на последващия атентат, защото преди коледния базар в Берлин беше коледната елха в Кьолн, преди камиона със стомана – белият сладоледен камион, преследващ летуващите в Ница като по сценарий на Стивън Кинг.

– А убийството на руския посланик?

– Публичната екзекуция на руския посланик в Анкара е изключително рядък прецедент от ранга на казус бели. Убийството на Андрей Карлов напомня на това на дипломата Александър Грибоедов (1829 г.), сключил твърде изгоден мир с Персия, силно накърняващ британските интереси. Грибоедов е посечен от тълпа мюсюлмани, изкусно насъскани от британското разузнаване, което не му прощава дипломатическия успех.

Струва ми се, че показното убийство на Карлов е заради неговата фина дипломация, постигнала сериозни резултати в помиряването на Турция и Русия след свалянето на руския самолет, от една страна, и от друга, за съдействието му за хуманитарните коридори към Сирия, допринесло за освобождаването на Алепо и други територии от ислямистите.

Превръщането на Турция във враг за Русия би означавало реализиране на Черноморската флотилия на НАТО като реванш за Крим, активизиране на южнокавказките конфликти и затваряне на геополитическата дъга от недружески държави около Русия от Прибалтика до Централна Азия.

Мирът с Турция дава временен тил за постепенното извеждане на сирийския конфликт от военно към политическо разрешаване, за което се договориха официално трите регионални сили – Русия, Турция и Иран с уговорката да не се погазва териториалната цялост на Сирия, отбелязано и в последната резолюция на ООН. Миротворците плащат с живота си – Андрей Карлов е един от тях.

– Непонятен ми е следният парадокс – хора, които търсят спасение в западната цивилизация, пренасят в нея световете, от които бягат. Далеч преди да се заговори за джихад в арабския квартал на Париж, заселниците бяха копирали своите отечества. Като бит, обичаи, социална среда… Същото и с турския квартал в Берлин. Това дългогодишно паралелно съжителство не доказа ли ясно, че интеграцията е илюзия?

– Понятието „интеграция“ е натрапено от чиновническия речник и популяризирано по инерция в интелектуалните размишления за културата в стерилна обстановка. Когато имате носители на различни култури на едно място, побеждава по-силната, която е по-висока, по-стойностна, и е защитена от държавата – тоест е официална норма. В ЕС не християнската култура е норма, а антихристиянската, или неолибералната, която не обединява, а фрагментира хората на полове повече от цветовете на дъгата, размива представите за добро и зло (за грях да не говорим – това звучи мракобесно за изнеженото метросексуално ухо).

ЕС идеологизира индивидуалния комфорт на човека без род във всеки смисъл, на потребителя, фиксиран в пъпа си или в поредния имплантиран силикон. Мюсюлманите в Европа, каквито са повечето араби и турци, кюрди и други преселници от Изтока, не могат да уважават либералния европеец, защото не е „човек на Книгата“, оттук и да му подражават, камо ли да се интегрират, т.е. да се претопят. Обратното, капсулират се в очакване на демографското възмездие, което е въпрос на време и ще последва с мълниеносна културна шокова терапия.

Русия е примерът на държава, съчетаваща мирния съвместен живот на християни, мюсюлмани и други, защото нормата е традицията, а тя опазва всички, включително руското либерално малцинство. Традицията не интегрира, традицията пази. Да си традиционен, значи да си верен. Да си либерален, значи да си изменчив. Интеграцията е антитрадиция, антиистория, унификация на глобалния човек, който губи реална представа за света около себе си, и гетото на варварите/различните в един момент го настига.

– Ислямският Изток, който се слави с разточително гостоприемство, като се настани у западните си домакини, им отвръща с презрение и ненавист – защо?

– Защото „западните домакини“ го презират и очакват от него да им слугува невидимо, безмълвно и безплатно, което само по себе си е безразсъдно и небезнаказано, както виждаме.

– Мислите ли все още, че Западът е принудил Владимир Путин да прегърне идеята за Евразийски съюз?

– Западът не е единен. Ако говорим за евроатлантическия Запад – да, той е катализаторът за постсъветския евразийски проект на Русия за геополитическо и геоикономическо оцеляване. Путин не може да приеме глобализацията по атлантически и създава такава по руски, каквато е евразийската. Самата идея за оттласкване на Русия към Изтока е стара, още от ХIХ век, когато я формулира Достоевски: „В Европа ние сме татари, а в Азия сме европейци“, което за него не означава Русия да се отвърне от „прозореца към Европа“, но да прозре Азия като „изход към бъдещето“.

Ако Русия постепенно се отказва от европоцентризма си, който е бил винаги преклонение пред Запада, в Европа се поражда русоцентризъм или русофиксация, която е негативна, през образа на врага. Русофиксацията към СССР облагородяваше Западна Европа, защото я стимулираше за социална политика, за да няма съветски „износ“, но към Русия след 1991 г. тя се изражда в русофобия, която провинциализира Стария континент чрез вражеското му автоизолиране от Евразия.

– Стои ли пред България дилемата към кой от двата съюза да гравитира или досегашният избор е необратим?

– България е Източна Европа, Русия е Евразия, Турция е Азия. Виждате, че това са три гранични цивилизационни линии, не две. Ние трябва не да гравитираме, а да използваме стратегическото си положение за свързващо звено между тези три свята, но не като „хъбче“, а като „медицентър“ на този геополитически триъгълник. Източна Европа ще оцелее само в съюз с Русия, защото Западна Европа ще я погълне, ако няма баланс. Икономически за нас е изгоден руският – евразийският пазар, от който сами се отказахме. Няма необратим избор, защото човешката история е пример за непостоянни съюзи. Разбира се, това не важи за едно-две поколения и затова ни изглежда вечно или обречено.

– Как си обяснявате нарасналата симпатия към руския президент в средите на Западна Европа? Е, надали носят значки с образа му на реверите си, както беше с Горбачов, но се чуват все по-силно гласове в негова подкрепа. Включително Доналд Тръмп му направи реверанс в президентската си кампания…

– Путин като политически образ е издигнат в култ на запад от границите на Руската федерация. Култът е или с положителен, или с отрицателен знак, но е неестествен, нездрав, симптом е на тотално объркване и на двата лагера, които стават все по-непримирими. На изток и на юг от руските граници Путин е надежден партньор, няма идеализация, нито демонизация, има прагматизъм и далновидност за столетие напред, не за един мандат, защото Изтокът не бърза или бърза бавно.

– Едно от „обвиненията“ към президента Румен Радев е, че бил „русофил“. У нас „упрекът“ беше отправен безцеремонно, а чуждестранните медии го поднесоха като подозрение. Как един президент „русофил“ би повлиял на българската политика при така ограничените му правомощия?

– От предизборната кампания на генерал Радев не оставам с впечатлението, че е русофил, а че се отнася прагматично към Русия, и което е по-важно – не е русофоб, а притежава здрава, разумна позиция и дава надежда за пълнолетен подход към политиката, а не пубертетно острастен с фобии, милитъри мании и странности. Вярно е, че пълномощията му са символични, но затова пък силата му е в символите и в създаването на обществения климат.

Навремето подценявах ирационалното присъствие на държавния ни глава, но сега си давам сметка, че атмосферата може да се напрегне от непрофесионално или агресивно говорене и обратно – да се олекоти и предразположи към солидарност с другото мнение в търсене на общия път. Политическото достойнство няма нужда от регламент, то е поведение, сиреч култура на общуване, на създаване на общност или на разделяне на сини, червени, путинисти, фашисти, пета, шеста колона, соросоиди, протестъри, агенти всякакви и т.н.

– Размества ли се тектониката на глобалния свят, доц. Григорова?

– Стремежът към глобализация е миражът да построиш антитектоничен, монолитен, монотонен, унифициран, вечен, но земен свят, което е невъзможно за щастие. Човекът и всичко, което той сътворява егоцентрично, е изменчиво. Зависи как гледаме на промените. Ако гледаме като китайците, с прочутата максима за интересните времена, ще ги възприемем като проклятие. Предпочитам руския, който е и славянски мироглед, по Тютчев: „Блажен, кто посетил сей мир в его минуты роковые!“ Няма страшно.

 

Нашият гост

Дарина Григорова е завършила история в СУ “Св. Климент Охридски” с втора специалност френски език и литература. През 2002 г. защитава докторат по история. Има над 50 научни публикации. Написва книгите “Свобода и самодържавие, “Руският либерализъм в края на ХIХ век” и “Евразийството в Русия”. Преподавателка е в Историческия факултет на Алма матер и ръководителка на евразийския център Via Evrasia.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (88)

 1. Дай си мъжо жената, а ти оди у храстите, че ша доде Торбалан. Кой ви дава трибуна бе?! Отдавна не бех чел толкова идиотии на едно место!

  1. що бе, пре4и на рахата на двете ти сфинктерни клетки ли?

  2. Явно, подценяваш интелекта на жените!Как ,къде и кога го правят под подполковнишкия ти нос. Доста вицове има

   1. Ти изобщо не си разбрал какво ти е написал човека. Това е метафора, ако изобщо знаеш значението на тази дума. Той казва, че някои наивници с доцентски титли до такава степен ни подценяват (или са се откъснали от реалността), че ни плашат наивно с илюзорни заплахи, за да ни накарат да вземем вредно за нас решение. По-просто не мога да ти го обясня. А сега ходи да следиш къде ходи жена ти. Явно на тебе това ти е проблемът.

 2. Bravo, vze mi dumite ot ustata, taia drugarka e dobre gledana komunistka!

 3. До госпожата.. Турция не е само Азия.. Турция е и Европа,Турция е и Балканите, Турция е и Средиземноморие,Турция е и Африканска държава и Турция е Кавказка държава.. Тя е част от историята на много народи.. Една култура която бе асимилира като руската, не унищожава като англосаксонския.. А култура която цени локалната култура

  1. Да, Хасанчо, точно като за тебе. А за нас е една чужда култура(и като манталитет, и като традиции, и като религия), която се отнася към нас с арогантно високомерие.

  2. Турция наистина е много неща, госпожата не е права. Но Турция е и Европа, и скоро самата тя ще го разбере. Ако Ердоган продължи да налага диктатура, еле пък ако тя е ислямистка, ще видите как 1/3 от турците ще скочат, че не са мюсюлмани. Както го правят иранците. В крайна сметка, турците са мюсюлмани от плюс минус хилядолетие!

 4. Това е!Даринчето е възпитаничка на т.н. професорки Искра Баева,Велислава Дърева и пр. и пр.Какво очаквате да се получи.Възхвала на “ древния “ комунизъм и всичко съветско.Каква Евразия ,какви пет лева!?!Все едно, да искаме да се върнем в първобитно- общинния строй!Какво искаш от общество, в което вместо качествен алкохол се пие ,повсеместно, почистващ препарат за баня?И това общество ни се дава за пример!Боже Господи!

  1. гълтай безкритично евроатлантически ценности, олигoфрен…

   1. Що бре? Ако гълтането харесва на теб, не означава, че ще харесва и на всички останали. Спермоядци, като теб могат да просперират само в порноклипове и в сайтове без норрмална модерация!

    1. За останалите ни знам, но коко явно гълта, oлигoфрен.

 5. Отново познато дрънкане на опорни точки. Нищо ново не научават. Следващо поколение червени идиоти. „Западна Европа ще погълне Източна“ А дано, ама надали. Съюз със Русия? За какво? „Необятни руски пазари…“. Вони на мухъл от всякъде. И тази особа преподава на наши студенти!

 6. Другарката Григорова е права! Требе сички да се прегърнем с Русия – държава, в която народонаселението пие препарат за баня, е вдъхновяващ пример за всички народи по света.

  1. Тоалетното пате може да си го хакнеш в дирника и от комунист ще станеш еврогейатлантик, а на гей парадите ще си звезда.

   1. Е, ти нали вече си си хакнал отзад петолъчката и си вече русский богатырь. Сега остава да завъртиш петолъчката и да излетиш не все четыре стороны.

  2. Кратунково поколение или реваншист. Русия е капиталистическа държава и няма другари.

 7. добре де другари, да се е загрижил някой от западна европа за нас? не виждам такъв. няма такъв и в русия. ами тогава да си гледаме нашият интерес, а не да търсим постоянно задници за близане, та дано някой ни хареса

  1. Ама какъв е този по цигански инфантилен манталитет? Кой е длъжен да се грижи за нас?! Ние да не сме малоумни или малолетни? „Проблемът на давещият се е проблем на самият давещ се!“. Когато има достатъчно отворени свободни опции един работоспособен средно интелигентен човек винаги ще се оправи. Страшното е когато знаеш и можеш, а те режат още на старта – „На тебе не ти се полага!“. Я да иде некой да прави дребен бизнес в частния град Правец, където е Валентин Златев, шефа на българския клон на руската „Лукойл“! А ако цела България стане Правец? Ако цела България се управлява от олигарси, руски мекерета? ЕТО ЗА ТОВА СТАВА ДУМА!

   1. не забравяй, че евроатлантика костов даде нефтозавода на лукойл, докато комуниста виденов се опитваше да го вкара в бюджета от соросоидните демократизатори на луканов…
    то малко акъл требе, а не само кат пощръкляло говедо да скачаш по площадите…

 8. Бря колко соросоиди е имало тук. Наскачаха веднага, за да защитават хляба си, защото Шорош ще им спре парите. А исторически ние винаги сме били свързани с Изток и никога, ама НИКОГА сме видели добро от Запад. Нищо не се е променило, даже приети в ЕС ние сме превърнати не в задния двор, а в кенефа на този съюз. Примери бол, като започнеш от политиците, политиката и стигнеш до картофите на пазара и в Билла (на село с такива картофи хранят прасетата, а Западна Европа ги внася за българите, това е отношението на Запада към нас). България трябва да избяга с пълна газ от ЕС, НАТО, САЩ и Израел, за да живее българина като бял човек.

  1. Я, тука имало и рубладжии, копейкаджийчета. Абе, мурзилко, ти как си представяш това „да живееш като бял човек“? Сигурно ти да паразитираш пак на наш гръб? Дупе те лаже, муньо! Тази страна е нашата страна и ти ще одиш на май’кя си у….на адресо!

   1. на чий гръб паразитира Bелемирка бе търтей мухлясъл дeбилен, демократите още не можете да продадете построеното от комунистите…

   2. балканец, на първо място белите хора не ги хранят с картофи за свине. Давам елементарен пример с картофите на пазара, но той е много показателен за отношението на Запада към българите. Кога на пазарите сме имали такива картофи? До де не станахме кенефа на Запада се хранехме с качествени картофи, а другото отиваше за угояване на прасетата. Сега не само картофите, всичко което получаваме от Запада е най–ниското качество !!!!!!!!! Политиците ни ги назначават от Запада, а те са най-ниското качество. Която и партия да вземеш, който и политик да посочиш са все подлоги на Запада. Крадат като за последно и при всеки удобен случай продават националните интереси. Икономиката ни? Енергетиката е най-печеливша, но Запада я приватизира. А на нас ни изпращат боклука си, за да го горим в Девня… Нашите сънародници слугуват там на Запад, а с техните пари роднините им купуват западни стоки и парите се връщат пак на Запад. Автопарка ни е съставен основно от старите коли на Запада, за картофите и другите храни картината я описах. Искам да ми посочи някой поне един реален плюс от съюза ни със Запада, друга е темата, че това не е равноправен съюз.

    1. Velemirka, ami tuk v UK iademe samo takiva kartofi , domati, piperki ….vse ot agro-himicheskite zavodi v Spain / Holland i drugade . Preparirani krasivi hrani za izlozhenie , a vse edno iadesh mumiata na Lenin /izvinenie – predpolagam tolkova ‘vkusna’ bi bila , ne che sam kanibal / Kato patuvam ot zapad na istok s kola ,hranata e sovsem druga koga vleza v Hungary.

   3. Тук и да споменем факта, че от тоя съюз със Запада на НАС СА НИ НАЛОЖИЛИ КВОТИ на българските стоки, които можем да им продаваме, но на своите стоки в България не наложиха квоти.

    1. Велемирчо, ако си мислиш, че Запада по цел ден мисли как да те прецака и че ЕК е издала указ да се продават на такива като тебе обелки от картофи, значи имаш психически проблем. ЕС е възможност, а не кьорсофра. Безплатен обед нема и ако искаш да си на пазара требва да положиш усилие. На който и да е пазар, и на руския в това число. А боклуците ни ги продават тези безродни „българи“, които довчера строяха социализЪма, а сега станаха първи демократи и капиталисти. Тези, които се имат подлостта за интелект, а далаверата за предприемчивост. Твойте дружки, муньо!

    2. Квотите падаха още по виденово време… но ние ни можахме даже и 1% от някои да изпълним.

  2. Това за изтока, че винаги сме били свързани ме изкефи. Ммм дааа. Да започнем с едно кратко обобщение…681 Аспарух мести цяла държава за да е по на запад заради нашествие от ИЗТОК… 1396 падаме под турско робство за има няма 500 години (познайте от коя посока идват)…1946 Идват комунистите Живков разпродава златния резерв на страната на Русия за да плати дългът ни към руските банки и за малко да станем без бой 16-та република… Пада комунизма и истината лъсва наяве колко са пенсийте и за какво стигат… останалото вече е реалност като се започне от анексирането на Крим…до платени тролове като Велемир и комент. Та наистина исторически сме доста свързани с изтока.

  3. Ако не бяха Великите западни сили сега щяхме да сме част от Русия и да пием одеоколони и лосиони.

 9. Добре бе, байо/за трола рубладжия“-не опростявай нещата.Когато ,преди време,още малко и да станем 16 република,наистина имаше страстни целувки, между Живков и Брежнев,не знам ,не съм светил ,дали е имало и близане на задници,всичко се изсмукваше от колониите към метрополията.Това продължава и сега-посочи ми една руска фирма ,която да отчита печалба в България-ами няма.Всички са на загуба.Предимствата на ЕС-даже ни дават т.н. европейски фондове-да не повярваш!Ами ,там ни е и националния интерес ,който съвпада с европейския!Не сме Швейцария за да сме изолационисти.Ако бяхме богати колкото нея -да, но след като си излязъл от един човеконенавистнически комунизъм и си най-беден -какво очакваш…?Богатството се трупа мнооого бавно-поколения наред…

 10. Велемире ,не лъжи,че не сме видели нищо добро от Запада.Това просто не е вярно -имам железни аргументи..

  1. Давай си аргументите, аз написах малко от моите в отговор на балканец.

 11. Да еб@ тъпата мурзилка. Офцъ загубена.

 12. Oпорни точки с елементи на художествено произведение. Лявото разбра че неможе да печели с леви идеи и за това реши да придърпа крайно десните с религия, патриотизъм и национализъм. точно както прави Путин.
  Традициите пазели…
  Ще уча китайски и ще имигрирам.
  …а вие продължавайте да тричите кучета за да се спасите от ислямизацията.

  1. Имам едно съседче, което завърши в Китай и там се ожени. Жена му даже била щерка на някакъв тамошен „Фактор“. Ама си живеят тука, в България. В съседния вход, под наем. Та те така…

 13. По статистика за миналата година в Лондон са се родили 77 % мюслита . В Франция и Германия този прираст не е за подценяване а и нахлуващите допълнително тарамбуки ще се окажат много важни за бъдещето на цяла Европа . Или по просто казано до 20 години в Лондон ще преобладават тарамбуки , това ще важи също за Германия и Франция . Помислете изобщо какво ще стане с този Запад !!??

  1. абе какво ти пука за запада – да мрът говедата щом това ги кефи…

 14. „пубертетно острастен с фобии, милитъри мании и странности“-изключително добра характеристика на подхода на нищото, което досега се правеше на президент.

 15. Трябва да отворят границата и да кажат:-който иска на изток да отива в Русия, който иска на запад да отива на запад.Да го вида аз ВЕЛЕМИРЧО и неговата вмирисана компания дето внуците им сички са по Германия и Англия какво ще правят.Долна комунистическа измет.Хем виждат къде е по-добре хем говорят глупости.

  1. олигoфрен, не се хаби… давай го по-спокойно…

  2. Доколкото знам, много известни хора от Запада се натискат за руски паспорти. Последно Памела Андерсън рече, че желае също руски паспорт. Проблема е, че руско гражданство не можеш да получиш така лесно както Западно, а това е така, защото на Русия няма нужда от промити мозъци или безмозъчни западняци. Аз с удоволствие бих се преместил да живея в Русия, а ти и такива като тебе после ще се молите да ви помогна за руско гражданство. Русия ще бъде водещата сила на Земята в следващите хиляда години, свиквайте с мисълта и се ориентирайте навреме.

   1. Преселвай се по-бързо в Иркутск.Там ще намериш в изобилие от „Боярыщника“,има да пиеш на воля следващите 1000 гадини!

    1. коко, Иркутск е за теб, може и по на север да ти дойде акъл в простата глава.

 16. Докато има още такива подлоги България няма да прокопса…

  1. то с олигiфрените кат тебе начело я виждаме до къде стигна…

 17. Явно има още свободни места в администрацията на президента Радев…

 18. Български историк лие тази жена!!! Вижте какви“ важни“
  problemiза българската история изучава!!! Бедни, бедни народе
  ето за какво ти вземат и последния залък…

 19. ….“ да се интегрират, т.е. да се претопят “ ZASHTO DA SE ASMILIRAT HORATA ? TOLERANZ E NUZEN A NE PRITOPYAVANE

 20. Не само западна европа е населен гъсто, гъсто с африканци и араби, но и , както знаем сащ, а и от последните 10-15 г подобен засилен процес на африканизиране и арабизиране се наблюдава и в Канада. И разбира се това са хора 90%,от които не се интегрират и искат да наложат техните ценности, идеи, начин на живот и в държавите, където са отишли. Интересен е въпроса на Милена, а именно – Защо арабите бягат от техните държави, защото не им харесва, а после като се заселят в новите си държави живеят и поддържат същия начин на живот, който са имали в родините си? Какъв е пойнта? Пойнта е, материалната страна. По света се разпространява бедното население от тези държави. Отделно високата раждаемост на това население. Не им пречи факта, че не работят. Те пак раждат поне по 3 деца и новите им родини ги издържат – хитро:) В Канада дават по 700 лв на дете до 6 г и по 300 на деца до 18 г. На нашите деца, които работят се оказа, че давали по 60$ на мес. детски + 50% данък на заплатите им. Ние вече разглеждаме възможност за напускане на Канада. В Русия не мож се емигрира, защото няма такъв закон. Даже е трудно да посетиш някого. Да, добре е да сме независими,(пример Австрия) и да поддържаме добри отношения с всички държави/народи. Най-важното е да се изчисти българската мафия, която от последните 20+++ мачка народа, печели милиони и води България до никъде или пълно унищожение.

 21. Много сме наскърбени от писанията и предложенията на Петров, да се отворела границата и да се подканело българското население да си напусне Родината, независимо къде 🙁 А защо не се помисли да се направи така че на българското население да му е най-добре в Родината. Там където се е родило и първо мляко засукало и първо либе и пр. на великия Ботев:)? Защо нашите холандски, австрийски, несмки френдове ще ни споделят, че те си обичат страните, доволни са и никъде не искат да отиват, а само ние Българете трябва да ходим някъде си:( В момента над 2 млн българи, или повече са пръснати по цял свят. Даже сме надминали израелците, но те до скоро нямаха държава (всеки знае, кога им се образува държават) и бяха принудени да живеят по другите държави, а ние си имаме държава и то от много векове и то богата държава. България създадени 681 г. почти 14 века. Интерфрендовете ни също са мн впечатлени и от този факт и от природните красоти на България, като се махне мръсотията и разбитите изоставени къщи. И все ни питат – такава хубава страна имате, море, планини, езера, добър климат (в Канада се кършим на минус 25-40 С през зимата) и защо не си живеете в нея? И какво ние Петров да отговорим на нашите приятели, които си живеят в Родините, обичат си ги, борят/работят се за техния просперитет и им е много жално за нас, които де факто нямаме Родина?? Макар че имаме…

  1. Аланкоолу, нали ти беше писал, че живееш в Канада, бре?!!! Или мислиш, че не ви пшомня? Всичко помня, братушка! И за москвича на коментя, и за бглорда, дето нещо изчезна /всъщност му се изчерпа аватара/…. Двама-трима се подвизават с по над 10 ника тук. И лъжете на поразия. При това патриотчни и елегантно… Някак си, а-а да се уловим в мрежата. Само дето вече сме имунизирани от към пропаганда!

    1. Знаех си, че не си чак такъв о-л-и-г-о-ф-р-е-н, че да пишеш по убеждение. Иначе би избрал москвето. Само ми е интересно сега как ще обясниш на резидента на дядя П-у-т-я, защо избра мерцедеса. Упадъчно някак си и деморализиращо подхождаш….

 22. Az lichno ne iskam da karam LADA da jiveq v panelka, kato vsichki Sofianci, ne iskam I da hodq na pochivka v Sochi! Predpochitam tova, koeto mi se predlaga dnes. A ot tova koi kolko moje, shte zavisi koi kolko shte ima. Az ne se smqtam za prost I iskam da imam poveche I da hodq na novi mesta. Az ne iskam da jiveq v prodazhna darzzhava koqto da opravq neshtata po vtoriq nachin zashtoto prez komunizma beshe taka. Chakah 2 godini za zhigula, I nqma I nqma. No kato dadoh 300lv mi dadoha kolata ( polski fiat 125p ) v ramkite na meseca! AMi ebete se v gaza. Komunizym ne shta. Ne mojete da sravnqvate horata kato ednakvi. Nqkoi sa s koeficent na inteligentnost 80, drugi 100, no ima I s 140+. Diversifikaciq na vida, dokato pri CCCP beshe drugo. Mnogo po razlichno. Malki ste I ne znaete kakvo govorite. Pitaite roditelite si I chetete knigi

  1. Ти не си от тези с ки над 100. И децата ти вероятно няма да са… Вервай ми…

   1. Ти се научи да пишеш грамотно, а не всеки втори коментар да ти започва изречението с малка буква. Така ще изглеждаш по ЕнтЕлегентен и може и някой да ти се върже на платеното мнение… вервай ми.

 23. Даааа, много интересна е “тезата“за “коефициент на интелигентност“:))) И как така се получава, че хората с коефициент даже по-нисък от 80 са начело на държави и крадливи монополи, защото на бат сорко интелигентността му е около 20%:) обаче правел по 15 млн на ден, а разни откриватели, велики композитори художници и пр. учени, допринесли много за рзвитието на света, са живели скромно, даже някои съвсем бедно:(? И това не е само в България (индивиди с нисък коефициент на интелигентност да заемат високи/ръководни длъжности). А значи ли, че нашата цяла интелигенция е с нисък коефициент на интелигентност:)??? И ние танго не сме малки и много добре знаем какво говорим:)!!! А и колата не е най-важното нещо в живота:) макар че за някои хора, за съжаление, е… Приятна Коледа – един духовен празник, на всички духовни Българи:)!!! Здраве, щастие, любов на семействата им и дано 2017 да бъде по-добра, човечна и духовна година:)! Истинските Българи да започнат най-после истинската работа за България, че много време се загуби.

 24. Много съдържателно и богато на важни факти, смислени изводи и реалистични прогнози интервю. Логично то е привлякло голям брой плювачи, злобари и просто тъпи дребни гризачи от соросоиден тип.

 25. Drugari ( v bukvalen smisyl?) ne vi li mina prez uma che ima i treti variant – da rabotim zaedno za obshtoto shtastie?

 26. Bravo Darina, mnogo tocen analiz. Zapadno evopeiskite ateisti sami ubivat badeshteto na decata si. Vprochev tova teh nikak ne gi interesuva. No sam Iisus kaza- koito ne se grizhi za svoite si, e po- losh ot neviarvastite. V UK pri pestizhnite profesii , maltzinstvata stavat vse poveche i poveche. A isliamat uchi da pochitat chuzhdite zakoni , dokato stanat > 50% – togava parvo shte orezhat socialnite pomoshti na mestnite / decata im. Posle shte vovedat i shariata.

 27. ПОРЕДНИЯТ ПРИМЕР ЗА ЕВРАЗИЙСКИЯТ МОДЕЛ , КОЙТО ИСКАТ ДА НИ НАТРАПЯТ -РУСИЯ ОТДАВНА НЕ Е ПРИТЕГАТЕЛНА ТОЧКА И МЕКА ЗА НЯКОИ ТИПОВЕ -ТОВА БЕШЕ ПО ВРЕМЕТО НА СССР И КЪМ НЕЯ СЕ НАСОЧВАХА ГОНЕНИТЕ ОТ РАЗНИ СТРАНИ КОМУНИСТИ АТЕНТАТОРИ -ЖЕЛАНИЕТО НА ПУТИН ДА БЪДЕ МАГНИТ ЗА ЕВРОПЕЙЦИТЕ Е ОСЪДЕН НА ПРОВАЛ-НАТАМ НЯМА ДА СЕ ЗАПЪТЯТ ХОРАТА ВЪЗПИТАНИ В ЕВРОПЕЙСКИ ДУХ И ИЗПОВЯДВАЩИ ЕВРОПЕЙСКИТЕ НРАВСТВЕНИ НОРМИ . А ДРУГАРКАТА АВТОРКА СЪБИРА ОТ ДЕСЕТКИ ИЗВОРИ ВОДА , НО МЕШАВИЦАТА ВИНАГИ Е БИЛА ВОДА И КЕ СИ ОСТАНЕ ТАКАВА .НЕЗАВИСИМО ОТ ИЗРАЗХОДВАНИТЕ СТРЕДСТВА .-ТАКА Е С ВСЯКА ЯЛОВА РАБОТА., УВИ …..

 28. Не се карайте. Докато гастербайтерите като мен отиват на Запад, а не на Изток да изкарват пари Русия ще си стои със статий като тази за съюз неразрушим. Докато минималната заплата в Русия е 220 лева (пресметнато в наши пари) и то вдигнатадва пъти за една година заради инфлацията Русия само ще се облизва и хвали. Един писал за духовност и че не е за една кола. Аз пък не искам децата ми да пият одеколон и да израстват с неофашистко самосъзнание, докато майка Русия не анексира Бургас примерно. Както писаха няколко коментатора по-горе. Време е да погледнем не кой ще ни гледа а как да си оправиме страната. Русия и САЩ трябва да са настрана дори в коментарите ни за да може да се оттървем от тролове, платени организаций и пр.

 29. “Аланкоолу, нали ти беше писал, че живееш в Канада, бре?!“ Да, в Канада сме и какво? Какъв е проблема. Сега вече искаме да си живеем и в България, не сме така притиснати с време, работим за себе си и можем да го правим навсякъде или селфемплойд:))) преди не можехме. И искаме нормални условия за живот в България и не само за нас. Има стотици хиляди българи, които са извън Родината си и искат да се завърнат:))) Какво стана с програмата за връщане на диаспорците в България. Такава беше обещана лично от Плевко, даже и бобко:) Сега обаче е в сила друга “програма“за приемане и акомодиране на арабо-африкански заселници под формата на бежанци. За туй плащали много на мафиотите и на “правителството“. А ти мазне не завиждай:) По твоите писаници разбираме, че си един нещастен, самотен, неуважаван с комплекси човек:( Много ни е мъчно за теб и такива като теб:( Та какво беше возилото ти? Мерцедес или Лада:))) хахахаха. Даа, съгласни сме с петрушкин:) Нека на първо място са интересите на България, а после на сащ, русия, англия, арабия, туркия и пр страни. Искаме уважение и да не ни третират като заден двор на европа и света. Това важи за всички държави. А колкото за одеколона, знаем, че сега в България е още по-страшно – броя на дрога зависимите млади българчета е висок и се увеличава. Не говорим за алкохолизма.. Така че нека и за това да помислим и да не плачем на чужди гробища. нашите са ни достатъчни:(

 30. С нашите цигани и с т. н. наречените бежанци и с помощта на глемите братя ,ще постигнем големите ЦЕЛИ.

 31. Д-цент Дарина Григорова е изказала някои пророчески идеи – доказателството е , яростните атаки на седерастки , герберастки тролове . Няма да ги изреждам поименно – те са ясни . А фактите от днешната действителност са безмилостни – западна Европа продължава да е богата , продължава да е притегателен център за инфантили и лумпени с яки ръце и крака – за черен труд – не само от България , а и от Африка , Близкия и Среден изток – темата е ясна и вече банална . Аз обаче обръщам внимание на претенциите на евроориентираните по-горе „коментатори“ – всички до един претендират , че са патриоти – и директно , и преносно . Обаче като прочетеш какво ги вълнува от битието на българина , се оказва , че хич не им пука нито за България , нито за народа й – вълнува ги например мерцедеса на nqma znaènie , вълнува ги да изкарват повече пари – на всяка цена , сеирджията адвокатства на ЕС – „…ЕС е възможност, а не кьорсофра. Безплатен обед нема и ако искаш да си на пазара требва да положиш усилие…“ – това е банална истина , но да изпускаш предвид факта , че ЕС подкокороса нашите политизроди да унищожат нашата индустрия , земеделие здравеопазване , образо.вание и т.н. – това е подло и гнусно .

 32. А с Русия имаме отдавнашни исторически връзки , белязани с лошо и с добро – накратко – има огромен процент прабългарска кръв в руската нация , създали сме Киевска Рус /Украйна/ , от там възниква московска Рус – ядрото на днешна Русия , дали сме им религията-православието , дали сме им писмеността , освободени сме от турско робство от Русия , СССР унищожава Хитлеризма и след 09.09.1944 г. ни носи дълго време на гърба си – до постижението 27 място в света от 130 държави по основни жизнени показатели . Със западна Европа ни свързват двата съюза с Германия – завършили с национални катастрофи , Ньойският договор – 2 млн. българи извън пределите на България – „…„Германия и Австрия изгубиха само територии, които бяха завладели, а България изгуби територии, които от векове принадлежат на народа й.“…“ , Сръбскобългарската война , а след ВСВ – Чърчил настоява България да бъде разделена между всички балкански държави – от това ни спасява СССР … Отделно в по-далечната история – кръстоносците преминават и остават в България като госпоари – за щасие за кратко и са наказани -Балдуин …

  1. flint, глупости си писъл. Киевска Рус си е съюз главно от славянски племена…ние не сме такова и сме по-на изток от територийте им (има българи, но те са капка в морето и не са фактор както ти го изкарваш). Не сме им дали религията, а Византийската империя им я е дала, както е дала християнството и на нас… СССР не унищожава Хитлеризма(такова нещо няма), а фашизма и не го прави сама а благодарение на десантът в Нормандия иначе няколко години преди това не и пречи да си подели Полша с Германците и да ги приеме за идеологически и фактически съюзници. Относно материалните блага, те са много важни и значат много… причината за падането на целия източен строй е финансова а не морална или културна. Чърчил никога не е искал да раздели България териториално, а се договаря със Сталин за влияние 75 на 25 процента във прословутотия „naughty document“…. и тн и тн

   1. Отделно където съюзите ни със Германия не водят до териториалното ни затриване, а кръстоносците превземат Константинопол и така спомагат за разрастването на България като империя при Калоян…сега относно територийте които многовековно са били под наше владение – няма как да се претендира за тези територий при положение, че сме били 500 години роби и спорните ни територий не са вече етнически чисти… за това и не спорим за територий с Русия примерно. Нещо грешно има в доводите ти… тъжно и жалко е да преиначаваш факти, събития, история като цяло. Не ти знам целта (може да си купен, може и да не си), но не ти прави чест.

    1. petroha , хитруваш на дребно или не знаеш . Преди малко цитирах 2 линка , но модераторите не ги пуснаха , за това ще цитирам с думи : ПОКРЪСТВАНЕТО НА КИЕВСКА РУС И БЪЛГАРИТЕ

     Д-р Горан Благоев, БНТ
     и още : БЪЛГАРСКИЯТ ПРИНОС ЗА ХРИСТИЯНИЗАЦИЯТА НА КИЕВСКА РУС И ПОСТАВЯНЕТО НА ОСНОВИТЕ НА ДУХОВНОСТТА В БЪДЕЩАТА РУСКА ДЪРЖАВА

    2. petroha , прочети и това – Академик Георги Марков:
     Уинстън Чърчил е най-големият българофоб .

 33. Любовта на Чърчил към България

  Уинстън Чърчил:
  „Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба.“
  „Тия, дето си казват „честита баня“ – те ли са ни обявили война?“ – по отношение на България, след като е научил, че е обявила война на Великобритания и САЩ.
  „За да падне България трябва да падне само София.Тя трябва да бъде изравнена със земята и в развалините и да се засеят картофи.“
  „Държава на име България не трябва да съществува.“ – на Парижката мирна конференция.

 34. А пачему Чърчил нарича бугарите „чакали“ ?

  1. Да, Чърчил е бил интелигентен човек…когато е оставал трезвен. Между другото по времето на Чърчил Битоля и Mакедония са били част от Царство България. Явно тогава Западна България (т.н. Македония) е била най-близо до Обединеното Кралство и по тази причина е добил ясна представа за местното население. Затова ви е наричал „Чакали“. Обаче оттогава местното население се измени и еволюира до „помияри“.

   1. А бе негодник , прочети това и ще ти стане ясно – ЧАКАЛИ са били съюзниците на България – сърби , гърци и румънци – това е цитат от хрониката с подписването на Ньойския договор : „…Ампутацията на България беше извършена под натиска и с активното участие на министър-председателите на страните съюзници на победителите Никола Пашич (Сърбия), Елефтериос Венизелос (Гърция) и Йон Братияно (Румъния). Председателят на конференцията Клемансо, вероятно след като осъзнава престъплението, което е извършено в Париж най-безцеремонно ще нарече съюзниците, т.е. нашите съседи “чакалите на нашата победа”. Не по-малко категоричен ще бъде и Лойд Джордж, който през 1928 г. отбелязва: “Цялата документация, дадена ни от някои от нашите съюзници при сключването на мира беше лъжлива и фалшифицирана”…“

 35. Дермоядната Задунайска свинска сволач, колко пъти влязоха в Македония, като арслани и си тръгнаха тотално насрани.Спасиба на таварищ Чърчил, за това, че ни помогна, сике, сике, да изритаме Марко Тотевските мастии от свещенната македонска земя.Ей ги, стохилядни помиярски глутници, вият злобно около билото на Балкана, обкражени от братята мюслими, верни чеда на Завоевателя и Великолепния.

 36. През Втората световна война, Германия разгромява Югославия и Гърция, а бугарските фашистки псета мигом впиват зъби в Македония и Егейска Тракия. Това вбесява интелигентния Чърчил, който кристално трезвен, абазвал бугарите „чакали“ и заповядал бамбьошките над София и страната с благословията на „свети“ Йосиф Висарионович–Батюшката Освободител.Ако беше пиян, щеше да ги нарече помияри, каквито са от 1000 годин.

  1. Вие , двамата по-горе – питайте бащите и дедите си как са яли българската попара , каквато може да опитате и вие , сегашните турски изтърсаци . Намерили с кого да се хвалят и на кого да се надяват – на пияндето Чърчил , който е презирал турците повече от българите .

 37. Другарката Григорова е чест гост на др. Волгин. За да ни убеди в странната си асимилационна теза нека посочи колко държави и народи са погълнати от западно европейски страни и сравни с погълнатите от Русия в периода след Първата световна война. Изтръпвам, като си помисля, че научни труженици като доц. д-р Григорова „творят“ историята ни. Нека не забравяме, че всред тях са Гоце, Станишев, Пантев, Драганов, Баева…дори Дърева се увлече по историята. Не случайно СССР и партизаните продължават да ни освобождават от фашизма и капитализма според родната история.

 38. Янакиев , понеже си много отворен , трябва да ти доотворя очите – западноевропейсксите държави векове наред имаха колонии по целия свят . Например Австралия/цял континент/ още е провинция на Англия , доскоро и Индия беше провинция на Англия , Алжир до преди няколко десетилетия беше провинция на Франция , Бразилия също беше провинция на Португалия , Латинска Америка беше испанска провинция , Етиопия и Либия – италиански провинции , Южна Африка – немска – бурите … Всички тия провинции на западна Европа са работили векове наред с цялото си население и природни богатства за метрополиите си . А Русия е присъединила наистина съседни територии , но съседни , не територии отстоящи на хиляди км. и е интегрирала до голяма степен същите . А от колониите на западна Европа сега прииждат недоволни и отмъстителни араби , негри , афганци , пакистанци и др. подобна паплач .

  1. До flint:
   Ти се правиш на отворко, прочети ми текста! Нарочно, заради такива като теб, съм указал периода за сравнение на асимилацията: „след Първата световна война“. В противен случай отиваме в все по-варварската част на човешката история, в която няма нищо повече от завоевателни войни. Да направим разлика и начинът, по който Русия, в последствие и СССР „интегрираше“ завладяваните територии като ги населваше на сила с руски граждани и преселваше местните по необятната съветска шир. Тезата на Григорова е нелепо безсрамна. В по-новата история няма по-голям и груб асимилатор от Русия. Що се касае до прииждащите мюсулмани темата е съвсем друга. Те мечтаят да бъдат асимилирани от Европа и най-малко – от Русия.

   1. Цитирам те : „…Да направим разлика и начинът, по който Русия, в последствие и СССР „интегрираше“ завладяваните територии като ги населваше на сила с руски граждани и преселваше местните по необятната съветска шир…“ – обаче и сега Армения , Белорус , Узбекистан , Казахстан – големи днешни държави и бивши съветски републики , са приятели с Русия .Изключения са Украйна и Грузия – подлъгани , че ще ги приемат в НАТО и ЕС . В Русия не нахлуват недоволни и отмъстителни престъпници , освен чеченци , но и там нещата са овладени . Ти ме назидаваш : „…Нарочно, заради такива като теб, съм указал периода за сравнение на асимилацията: „след Първата световна война“…“ – след Първата световна война е Октомврийската революция и искаш да внушиш , че това е много лошо нещо – и преди , и след това централна Азия е била сред мечтите на западна Европа – на няколко хиляди км. , а Русия граничи с тях . Е , сега са вече държави , не племенни съюзи и са приятели с Русия – за разлика от бившите колонии на западноевропейските метрополии .

   2. Янакиев , тук пак си сбъркал : „…Що се касае до прииждащите мюсулмани темата е съвсем друга. Те мечтаят да бъдат асимилирани от Европа и най-малко – от Русия…“ – те , мюсулманите , мечтаят да АСИМИЛИРАТ Европа – под диктовката и активната подкрепа от САЩ . Фактите показват точно това !

 39. Младо, хубаво момиче – вместо да мисли за секс – в главата и КПСС, Ленин, комунизъм… Сигурно Курнелия и е дала партийно поръчение.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.