„Историята – наука и пътешествие“ беше представена в РИМ - Благоевград

На 28. 06. в залите на РИМ – Благоевград се проведе занимание от Лятната детска музейна школа на тема: „Историята – наука и пътешествие“. Д-р Биляна Карадакова, уредник в отдел „Нова и най- нова история“, запозна децата с големите природни и културни забележителности на България като „пътуваха“ по географската карта.

Темата беше разработена с цветни презентации, в които единството на природа, исторически събития и личности разкри пълнотата на историята като наука и пътешествие без граници. Акцент в заниманието беше запознаването на децата с идеите и личността на първия български народен будител Пайсий Хилендарски. Поводът е 255-та годишнина на знаменитото му съчинение „История Славянобългарска“ (1762 г.).

Децата се заеха със сгобяване на текста от оригиналната уводна част на творбата, под формата на игра с думи, разсъждаваха върху речта на автора и изявената му любов към българския народ. Играта и забавлението с картини и рисунки се съчетаваха с образователен историографски подход. Аналитичната историческата наука беше преобразувана в интересно въображаемо пътуване от минало към настояще.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони