История и красота с филма „Мария Монтесори: Новата жена“

Постери на историческата драма

Биографична драма от режисьорката Леа Тодоров тръгва в кината

Творбата беше част от програмата на Синелибри

Жасмин Тринка в главната роля

Вълнуващата биографична драма „Мария Монтесори: Новата жена“, посветена на световноизвестната италианска лекарка и педагожка, тръгва в разпространение у нас от 12 април. Филмът беше част от програмата на Синелибри 2023 и бе представен лично от режисьорката Леа Тодоров. Главната роля се изпълнява от очарователната Жасмин Тринка („Фортуната“, „Никой не се спасява сам“), една от актуалните звезди на италианското кино.

„Мария Монтесори: Новата жена“ (Франция 2023) е с времетраене от сто минути и оригинално заглавие: La nouvelle femme, а международно заглавие - Maria Montessori. Историческата биографична драма е по сценарий на Катрин Пайе, Леа Тодоров. 

Филмът е вдъхновен от живота и делото на Мария Монтесори. Действието се развива през 1900 година. Лили д’Аленжи, парижка кокотка на върха на славата си, бяга от Париж, за да скрие умственото увреждане на своята дъщеря. Когато пристига в Рим, животът ѝ се преобръща след срещата с харизматична жена лекар на име Мария Монтесори, която е разработила хуманен метод за обучение на деца с физически и умствени дефицити. Оказва се, че жената, която иска публично да олицетворява la nouvelle femme, т.е. една модерна и еманципирана жена, за целта трябва да плати висока цена – тайно, извънбрачно майчинство. Скоро Мария ще трябва да избере между детето и призванието си.

Филмът е с участието на Жасмин Тринка, Лейла Бахти, Рафаеле Еспозито, Нанси Хюстън, Лаура Борели и др. През 2023 година има номинация от Мeждународния филмов фестивал в Цюрих и номинация за наградата на журито, и номинация за наградата на гимназистите от Срещите на френскоговорещото кино в Божоле.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино