Италианецът, който иска да трансплантира глава, направи опити с мишки

Италианският неврохирург Серджо Канаверо и екипът му прекъснаха и след това свързаха отново гръбначния мозък на група мишки като подготовка за операцията за трансплантация на глава.

За свързването на гръбначния мозък Канаверо е използвал полиетиленов гликол. Той нарича специалния разтвор „лепило“, съобщи БНТ. Полиетиленовият гликол е използван за първи път експериментално от хирурзи през 30-те и 40-те години на миналия век за свързване на гръбначния мозък на кучета.

Канаверо твърди, че е постигнал точно това, но с мишки, през април. Неврохирургът е третирал и гризачите с полиетиленов гликол. Той твърди, че моторните им функции са се възстановили и след 28 дена те са проходили. Гризачите обаче не са живели повече от месец, но поддържането им живи не е било цел на експеримента.

Доброволец за трансплантация на глава е руснакът Валерий Спиридонов – компютърен специалист, който страда от невродегенеративно заболяване, приковало го в инвалидна количка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.