Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава

Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Италианец, воювал с кюрдските "Сили за защита на народа" срещу "Ислямска държава", разказа за ужаса в Северна Сирия. Известни като "YPG", кюрдските сили имаха критична роля в победата над ислямския халифат и освободиха от джихадистите град Ракка, а сега се бият и с Турция.

1500 чуждестранни бойци от повече от 50 държави се сражаваха в редиците на кюрдско-арабската коалиция, разказа Клаудио Локатели, боец за "Сирийските сили за защита на народа" (YPG), по БНТ: "Загубих неколцина приятели в Сирия. Те умряха, правейки каквото е добро за света. Най-добрият от тях загина в първите дни на битката за Ракка: експлозия от РПГ откъсна краката му" .

Локатели е италианец на 32 години. Като журналист на свободна практика отразява войната в Сирия от 2015 г. Две години по-късно става боец в редиците на кюрдските "Сили за защита на народа".

"Край турския град Диарбекир посетих бежански лагер, пълен с язиди. Там имаше само мъже и момчета. Попитах "Защо?" и ми отговориха, че повечето жени са пленени от Ислямска държава и са превърнати в секс робини. Видяното там преля чашата", каза италианецът.

За него "Ислямска държава" е и против всякакви нормални човешки ценности. Така идва февруари 2017 г.

"Решението да отида да се сражавам на бойното поле в Сирия с кюрдите ми отне 2,5 години. Точно в този момент започна голямата битка за Ракка - столицата на Ислямска държава. Когато отиваш на война, не смяташ, че ще се върнеш жив. Аз бях късметлия. Според мен, когато решиш да жертваш живота си, трябва да го направиш при максимална цена и с максимална полза за другите", сподели Локатели.

Клаудио преминава едномесечен тренировъчен курс на секретно място: "Всички чуждестранни бойци в Сирия преминават тренировъчни курсове при кюрдите. Обучават да боравиш с "Калашников", РПГ, гранати, леко стрелково оръжие, тактика на разузнаване, настъпление, отбрана. Всички аспекти на партизанската война.

Следва освобождаването на столицата на Ислямска държава - Ракка.

"Ракка беше пълна каша. Всички части на града бяха сринати, биехме се сред отломките и разрушените сгради. Атакувахме позициите на Ислямска държава нощем, денем друг батальон застъпваше на фронтовата линия, а ние се връщахме в базата. Повярвайте ми: в началото не печелехме. Загубих неколцина приятели в Ракка веднага".

"Бойците на "Ислямска държава" започнаха да обстрелват позицията ни с РПГ-та. Един от командирите ни беше прострелян. Вдигнах го, притиснах раната от куршум на гърдите му, проверих за изходна дупка на гърба, превързах ръката му и започнах да говоря с него. След два часа той умря в ръцете ми. Започна да вдишва въздух по неконтролиран начин, очите му блокираха и просто застина неподвижно", разказа Клаудио.

Той е един от 1500-те чужди бойци, сражаващи се на страната на кюрдите в Северна Сирия. Сред тях имало и българин. През октомври 2017 г. войната за Клаудио приключва. Връща се в Европа, където службите веднага влизат в контакт с него. Следва сътрудничество със специалните служби, книга, обиколки из Европа и слава. Сега турската офанзива, според него, ще възроди Ислямска държава.

"Ситуацията сега е много трудна, защото турското правителство реши да нахлуе и унищожи всичко, което беше постигнато през последните 2 години. Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света. Дадохме над 100 000 жертви и мъченици. Хората умираха и умират, за да победят халифата на Ислямска държава".

Коментари

Задължително поле