Италианската драма „Все още има утре“ открива „Любовта е лудост“

"Все още има утре" се превърна във феномен в Италия, като взе повече пари и от "Барби", и от "Опенхаймер".

12 филма в конкурсната програма на международния филмов фестивал

Легендата на италианското кино Франко Неро пристига с премиерна лента

Българският филм "Край реката" е в официалната селекция

Този петък започва 32-ото издание на международния филмов фестивал "Любовта е лудост", който превръща Варна във филмова столица до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали.

Специален гост на тазгодишното издание ще бъде легендата на италианското кино Франко Неро. Публиката може да се срещне с него на 24 август от 17 ч. във фоайето пред зала 1 на ФКЦ, а веднага след това - от 18 ч., в зала 1 ще бъде прожектиран и най-новият му филм - "Щастливи дни". 82-годишният италиански актьор става звезда със спагети уестърните през 60-те на миналия век.

Откриването на "Любовта е лудост" е на 23 август от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център с филма, който участва в конкурсната програма - "Все още има утре".

Лентата от 50-годишната актриса, писателка и певица Паола Кортелези, миналата година се превърна във феномен в Италия, като взе повече пари и от "Барби", и от "Опенхаймер". Това беше най-големият филм в страната за 2023 г. и най-успешният филм, режисиран някога от италианка. Във „Все още има утре“ героинята Делия (също изиграна от Кортелези) страда от жестоко физическо и емоционално насилие от съпруга си. Делия е домакиня и майка, живееща в бедност в следвоенен Рим през 1946 г., годината, в която италианските жени за първи път могат да гласуват. Лентата печели националната филмова награда "Давид на Донатело" в пет от основните категории, включително за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий и главна женска роля.

Закриването на официалната програма ще е на 30 август, отново в зала 1 на ФКЦ, с филма "Болеро". В конкурсната програма участват 12 филма. Те ще бъдат оценявани от тричленно международно жури с председател Момчил Карамитев.

Френско-белгийската лента „Болеро“ закрива фестивала.

За наградите на "Любовта е лудост" ще се състезават още българският филм "Край реката", полският "Празник на огъня" - гост ще бъде режисьорката му Кинга Дембска, "Синове", който бе селектиран в основния конкурс на кинофестивала в Кан’2024, "Моят чудесен непознат", "От Хилде, с любов", който бе част от официалната конкурсна програма на Берлинале’2024, "Любимата ми торта", отличен с Наградата на международната филмова критика на тазгодишното Берлинале, "Любовна лодка", "Семейство", френският филм "Извън сезона" - част от състезателната програма на кинофестивала във Венеция’2023, "Сбогом, Буенос Айрес" и унгарският "Някои птици" - ще гостуват режисьорът Даниел Хевер и сценаристката Жанет Кертес.

Българският филм „Защото обичам лошото време“ на 25 август.

Организаторите на фестивала споделят, че тазгодишната визия на "Любовта е лудост" цели да обърне погледа ни навътре към себе си. Как? Като се потопим в историите на героите от филмите, които ще бъдат прожектирани по време на 32-рото издание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино