Италиански прокурор и професор взеха голямата награда за разследваща журналистика в конкурса „Вероника Герин“ в Благоевград

Италианският прокурор Никола Гратери и университетският професор Антонио Никасо получиха голямата награда в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“ учредена Благоевград,  в памет на убитата ирландска журналистка Вероника Герин.

Те бяха наградени за книгата им „Бялото злато“, в която се описва трафика на кокаина от Колумбия до Австралия и е тяхно разследване. Двамата получиха плакета от кмета на Благоевград Атанас Камбитов и  посланика на Ирландия Майкъл Форбс.

Гратери и Никасо са получавали смъртни заплахи, заради което живеят под полицейска закрила. Гратери е известен като прокурор с борбата си срещу калабрийската мафия ндрагета.

„И вие имате същите проблеми като Италия-мафия и корупция, те са двете лица на една и съща монета. Време е за действие, а не за думи, каза награденият италиански прокурор в Благоевград.

На церемонията награди получиха за разследващи материали и нашите колеги от ТРУД- Александър Ботев от отдел „Криминален“ и Даниела Фархи, кореспондент във Варна.

Грамоти взеха и колеги от вестниците 168 часа, Телеграф, 24 часа., Нова телевизия  и други.

Отличие на името на Вероника Герин получиха и екип от студенти създали сайта бългърска история, както и ученици от в. Кандилце към Православния център на Неврокопска епархия.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони