Италиански професор иска имунитета на депутата доц. Милен Михов

Гневът на Джузепе Саконе е предизвикан от избухналия скандал преди седмица с дипломите на 170 италианци

Да бъде свален имунитета на депутатът от ПГ "Обединени патриоти" доц.Милен Михов иска италианският адвокат и професор Джузепе Саконе, който е изпълнителен директор на консорциума от частни висши училища „Пегасо“. Професорът по право е решил да заведе дело срещу търновския народен представител и пом. ректор на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ заради клевета. Това обяви на пресконференция в четвъртък ректорът на великотърновския ВУЗ проф. Христо Бонджолов.

"Проф. Саконе е огорчен от обидните квалификации и от това, че доц. Михов си е позволил да нарече групата „Пегасо“ „италианска мафия“. „Пегасо“ и ВТУ имат договор за обучение на италиански учители, които са специалисти в различни области и професионални направления, но нямат педагогическа правоспособност. Първата група от 172 италианци вече завърши курса по дистанционно обучение и именно около техните свидетелства за педагогическа правоспособност се разгоря миналата седмица скандал", коментира проф.Бонджолов.

Тогава в публичното пространство гръмна новината, че МОН дава ВТУ на главния прокурор заради нередности при обучението на италиански граждани.Решението на образователното ведомство е взето след извършената проверка на достоверността на взето решение на Академичния съвет по отношение на признаване на висшето образование на 170 италиански граждани, които са получили свидетелства за учителска професионална квалификация във ВТУ. Според качения в сайта на образователното ведомство документ, решенията на МОН изискват да бъдат обезсилени свидетелствата за професионална квалификация „учител“, защото са в нарушение на наредбата за държавните изисквания за придобиване на професионална квалификация „учител“ и да се потърси дисциплинарна отговорност от всички длъжностни лица, допълнили протокола от заседанието на Академичния съвет от 18.04.2016 г. с несъществуващо решение по т. 4.4.6.

Проф. Христо Бонджолов реагира веднага, наричайки проверката лична и поръчана от хора, които е уволнил.

„Аз като ректор имам право да назнача и уволня помощник ректора си в лицето на доц. Милен Михов. И го направих. Той иска да се върне на работа и да помага на университета, но не знам как се помага по този начин. Лошото е, че атаката срещу мен е атака срещу университета, който очаква поредната си отлична акредитация – един документ, който ще ни даде право да обучаваме студенти през следващите 6 г.“, коментира проф. Бонджолов и показа писмото, което е получил от министъра на образованието Красимир Вълчев.

Писмото на просветния шеф няма заповеден тон и не съдържа заплахи за даване на университета на прокурор, каквито се съдържат в становището, качено на сайта на МОН.

„Няма да анулираме свидетелстват ана италианските учители, защото не сме допуснали никакви нарушения. Ще се съобразим с някои от препоръките на министъра, които са адекватни за нас“, заяви проф. Бонджолов.

Зам. ректорът по учебната дейност проф. Стоян Буров допълни, че има шанс голяма част от завършилите вече италиански учители да станат магистри във ВТУ.

Това е поредната атака срещу Великотърновския университет, който преди години влезе в медиите заради следствено дело срещу предишния му ректор. Проф. Пламен Легкоступ. Разследването срещу него под наблюдението на Окръжната прокуратура обаче продължава вече 3 години и не е ясно кога ще приключи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България